Ali-ihminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ali-ihminen (saks. Untermensch) on termi, jolla natsit usein nimittivät ihmisryhmiä, jotka rotuoppien mukaan olivat ala-arvoisia arjalaisiin verrattuna.[1] Näihin lukeutuivat juutalaiset, itäslaavit, puolalaiset, romanit, altailaiset ja afrikkalaiset. Termiä käytettiin myös värillisistä, aasialaisista ja rotujen välisistä liitoista syntyneistä.[2][3] Kansallissosialistinen järjestelmä toteutti mittavat ali-ihmisiksi luokiteltujen väestönosien vaino- ja tuhoamistoimenpiteet. Juutalaiset ja romanit oli tarkoitus hävittää lopullisessa ratkaisussa täydellisesti[4], kun taas slaavit (pääasiassa venäläiset) oli Idän yleissuunnitelmassa tarkoitus saksalaistaa tai karkottaa Siperiaan.[5][6][7][8]

Termi ali-ihminen on peräisin amerikkalaisen rasistin ja eugeenikon Lothrop Stoddardin kirjasta The Revolt Against Civilization: The Menace of the Under Man, joka on julkaistu saksaksi nimellä Der Kulturumsturz: Die Drohung des Untermenschen. Natsiteoreetikko Alfred Rosenberg esittää kirjassaan Der Mythus des 20. Jahrhunderts nimenomaan Stoddardin em. teoksen lähteenä käsitteelle ali-ihminen.

Stoddard on mahdollisesti johtanut tämän termin filosofi Friedrich Nietzschen käsitteestä yli-ihminen (Übermensch). Nietzschellä sana ali-ihminen esiintyy kirjassa Iloinen tiede, mutta hän tarkoittaa sillä kääpiöitä, keijukaisia ym. satuolentoja eikä mitään todellista ihmisrotua. Nietzsche myös torjui eksplisiittisesti yli-ihmisideansa rodulliset tulkinnat[9].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historiaa:Vainotut ali-ihmiset 24.3.2011. Yleisradio Oy. Viitattu 6. heinäkuuta 2013.
  2. Reichsführer-SS (1942). Der Untermensch "The subhuman". Berlin: SS Office. Viitattu March 12, 2014.  Holocaust Education & Archive Research Team: Der Untermensch "The subhuman" Holocaust Research Project www.HolocaustResearchProject.org. Viitattu March 12, 2014.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_Bastard
  4. Snyder, T (2011) Bloodlands, Europe between Hitler and Stalin, Vintage, P144-5, 188
  5. Hitler's Plans for Eastern Europe Northeastern University.
  6. Rees, L (1997) The Nazis, a warning from history, BBC Books, P126
  7. Mazower, M (2008) Hitler's Empire: How the Nazis Ruled Europe, Penguin Press P197
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_Bastard
  9. Nietzsche: Ecce homo
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.