Ali-ihminen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ali-ihminen (saks. Untermensch) on termi, jolla natsit usein nimittivät ihmisryhmiä, jotka rotuoppien mukaan olivat ala-arvoisia arjalaisiin verrattuna.[1] Näihin lukeutuivat juutalaiset, itäslaavit, romanit, altailaiset ja afrikkalaiset. Kansallissosialistinen järjestelmä toteutti mittavat ali-ihmisiksi luokiteltujen väestönosien vaino- ja tuhoamistoimenpiteet.

Termi ali-ihminen on peräisin amerikkalaisen rasistin ja eugeenikon Lothrop Stoddardin kirjasta The Revolt Against Civilization: The Menace of the Under Man, joka on julkaistu saksaksi nimellä Der Kulturumsturz: Die Drohung des Untermenschen. Natsiteoreetikko Alfred Rosenberg esittää kirjassaan Der Mythus des 20. Jahrhunderts nimenomaan Stoddardin em. teoksen lähteenä käsitteelle ali-ihminen.

Stoddard on mahdollisesti johtanut tämän termin filosofi Friedrich Nietzschen käsitteestä yli-ihminen (Übermensch). Nietzschellä sana ali-ihminen esiintyy kirjassa Iloinen tiede, mutta hän tarkoittaa sillä kääpiöitä, keijukaisia ym. satuolentoja eikä mitään todellista ihmisrotua. Nietzsche myös torjui eksplisiittisesti yli-ihmisideansa rodulliset tulkinnat[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historiaa:Vainotut ali-ihmiset 24.3.2011. Yleisradio Oy. Viitattu 6. heinäkuuta 2013.
  2. Nietzsche: Ecce homo
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.