Romanit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kansaa. Kaunokirjallisen teoksen tyyppi on romaani.
Rromane dźene
Flag of the Romani people.svg
Romanien lippu
Kokonaismäärä 2–12 miljoonaa, arvio vaihtelee[1][2][3]
Asuinalue Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat[4] 1 000 000
Brasilian lippu Brasilia 800 000 [5]
Espanjan lippu Espanja 650,000[6]
Romanian lippu Romania 619 007 [7]
Turkin lippu Turkki 500 000 [8]
Ranskan lippu Ranska 500 000 [9]
Bulgarian lippu Bulgaria 370 908[10]
Unkarin lippu Unkari 205 720[11]
Kreikka 200 000 [12]
Venäjän lippu Venäjä 182,766 [13]
Italia 130 000 [14]
Serbian lippu Serbia 108 193 [15]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 90 000[16]
Slovakian lippu Slovakia [17] 189 920
Saksan lippu Saksa 70 000 [18]
Meksikon lippu Meksiko 53 000 [19]
Makedonian lippu. Makedonia[20] 53 879
Ukrainan lippu Ukraina 47 587[21]
Portugalin lippu Portugali 30 000-50 000
Suomen lippu Suomi 10 000
Kieli (kielet) romanin kieli
Uskonto (uskonnot) kristinusko (roomalaiskatolisuus, ortodoksinen kirkko, protestantismi, islam,hindulaisuus [22]

Romanit (romanin kielen sanasta rom, ihminen)[23] on nykyisen pohjoisen Intian alueelta aikoinaan lähtenyt indoiranilainen kansa, joka on levittäytynyt eri puolille maapalloa.

Romanien tarkkaa kokonaismäärää on heidän kiertolaisen elämäntyylinsä takia vaikea arvioida, mutta arviot liikkuvat yleensä 20 miljoonan tietämillä. Noin 9–10 miljoonaa romania elää Euroopassa. Suurimmat keskittymät ovat Balkanin niemimaalla, Yhdysvalloissa sekä Venäjällä ja muissa entisissä itäblokin maissa. Lisäksi pienempiä yhteisöjä asuu Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Maat, joissa romanien määrä ylittää miljoonan, ovat entinen Jugoslavian alue, Venäjä, Espanja, Yhdysvallat, Brasilia ja Argentiina. Romanit ovat historian saatossa levittäytyneet varsin laajalle, mutta eivät missään valtiossa muodosta enemmistöä. Suhteessa väkilukuun romaneja on eniten Slovakiassa, 320 000 henkeä 5,4 miljoonasta asukkaasta. Suomessa romaneja on vajaa 10 000.[24]

Romanit ovat perinteisesti olleet valtaväestöä huonommassa asemassa. Heitä on historiansa aikana vainottu, ja vainotaan edelleen useissa paikoissa.[25] 1900-luvulla romanit joutuivat uuden ongelman eteen yhteiskunnan muuttumisen myötä, sillä heidän vanhat elinkeinonsa ja kiertelevä elämäntyylinsä eivät nivelly nyky-yhteiskuntaan. Nykyään romanit esimerkiksi Suomessa ovatkin siirtyneet valtaväestön tapaiseen paikallaan asumiseen.

Romanien omissa kielissä heistä käytetään muun muassa nimityksiä rom ja sinto. Englanninkielinen nimitys gipsy tai gypsy tulee sanasta Egyptian, koska ennen vanhaan luultiin romanien tulleen Egyptistä. Romanit ovat kotoisin Intiasta, ja romanikieli kuuluu indoarjalaisiin kieliin, kuten monet Intian tärkeimmistä kielistä, esimerkiksi urdu, hindi, sanskrit ja gudžarati. Romaneista on aiemmin käytetty Suomessa yleisesti ja varsinkin puhekielisesti jonkin verran edelleen käytetään sanaa mustalainen, mutta nykyään sitä pidetään usein halventavana[26], varsinkin muiden kuin romanien keskuudessa. Suomen romanit nimittävät itseään usein tummiksi, sekä kaaleiksi romanikielen "mustaa" tai "tummaa" tarkoittavan sanan mukaan, mutta useimmat heistä hyväksyvät myös sanan mustalainen, kun sitä käytetään asiallisesti. Romaneja kutsuttiin Suomessa aiemmin myös tattareiksi ja mustiksi tataareiksi, kun heidän luultiin olevan peräisin Itä-Euroopasta. Romania yhdistetään joskus virheellisesti romaneihin, vaikka nimien yhdenkaltaisuus on sattumaa. Romaniassa kuitenkin on paljon romaneja.

Romaneilla on myös oma lippu ja laulu. Lipussa kärrynpyörä kuvaa romaneille ominaista vaeltelua entisaikoina. Romaniyhteisön laulu on Gelem Gelem, eli Kuljin Kuljin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanien vaellus Eurooppaan.
Romanien jakautuminen Euroopassa.

Romanien uskotaan lähteneen Intiasta suunnilleen 1000-luvulla, Punjabin maakunnasta, jonka jälkeen he ovat kulkeneet nykyisen Afganistanin, Iranin, Armenian ja Turkin läpi Eurooppaan. Romaneja asuu edelleen niinkin kaukana Aasiassa kuin Iranissa. 1300-luvulle tultaessa romanit olivat saavuttaneet Balkanin ja 1500-luvulla Skotlannin ja Suomen. Osa romaneista taas siirtyi Syyrian kautta Pohjois-Afrikkaan, tullen Eurooppaan Gibraltarinsalmen kautta 1400-luvulla. Molemmat reitit kohtasivat nykyisen Ranskan alueella.

Valakialainen juliste vuodelta 1852 mainostaa romaniorjien huutokauppaa.

Romanien vaelluksen syy on tuntematon. On arveltu, että romanit olivat alun perin alempikastisia hinduja, jotka värvättiin sotureiksi, jolloin he nousivat sotilaskastiin ja heidät lähetettiin länteen vastustamaan muslimien levittäytymistä. Toisen teorian mukaan he olivat vankeja, joita muslimit ottivat valloittaessaan Pohjois-Intian, jonka jälkeen heistä tuli erillinen väestö vankeusalueillaan. Eräiden tietojen mukaan Ghaznin hallitsija Mahmud olisi ottanut puoli miljoonaa vankia Sindhin ja Punjabin valtauksessa. On omituista, etteivät romanit palanneet Intiaan vaan lähtivät länteen, mutta se saattaa liittyä muslimien alaiseen asepalvelukseen.

Saavuttuaan Eurooppaan romanit kohtasivat monissa paikoissa vihamielisyyttä, joka on jatkunut siitä lähtien. Romaniassa romanit orjuutettiin viideksi vuosisadaksi ennen vapautustaan 1864. Muualla Euroopassa he kohtasivat erilaista vihamielisyyttä karkotuksesta lasten ottamiseen pakkotyöhön. Romanien muutto Yhdysvaltoihin alkoi kolonialismin aikana pienestä ryhmästä Virginiassa ja Ranskan Louisianassa. Suurempi muutto alkoi 1860-luvulla Britanniasta ja suurin 1900-luvun alussa Itä-Euroopasta. Suuri määrä muutti myös Etelä-Amerikkaan.

Romanien syrjintä saavutti huippunsa toisessa maailmansodassa, jolloin natsit tuhosivat heitä suuria määriä holokaustissa. Juutalaisten, homoseksuaalien, kommunistien, toisinajattelijoiden, slaavien ja vammaisten tavoin romanit oli tarkoitus hävittää, joten heidät lähetettiin pakkotyöhön keskitysleireille tai, etenkin itärintaman tuhoamisosastojen käsissä, murhattiin saman tien. 200 000–800 000 romanin arvellaan kuolleen vainossa.

Romanit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suomen romanit

Suomen romanit edustavat Suomen perinteisintä romaniväestöä. Suomen romanit kutsuvat itseään kaaleiksi eli tummiksi (romanikielellä: Kale), mutta kuuluvat manouche-nimiseen ryhmään, josta johtuu joskus esiintyvä "mannettelu".lähde? Romaneja asuu Suomessa noin 10 000, joista suuri osa pääkaupunkiseudulla. Suomen romanit puhuvat yleensä suomea, mutta heillä on myös oma kalo-ryhmään kuuluva romanikielensä, jonka kantamuoto lienee kehittynyt erilleen muista romanikielistä Skotlannissa. Tämä kieli eroaa huomattavasti esimerkiksi Skandinavian ja Britannian romanikielistä. Romanikielet kuuluvat indoeurooppalaisten kielten Indoarjalaiseen alaryhmään, ja ovat romanien tapaan lähteneet levittäytymään eri puolille maailmaa nykyisen Intian seudulta. Romanit, ja heidän kielensä ja kulttuurinsa ovat kuitenkin saaneet runsaasti vaikutteita eri kansoista ja kulttuureista, joiden vaikutuspiirissä romanit ovat eläneet. Suomen ja muun Euroopan romanit ovat valtaosin kristittyjä.

Viime vuosina Suomeen muista maista, etenkin Romaniasta saapuneet romanit kuuluvat lähinnä muihin kulttuuriryhmiin, ja heidän puhumiaan romanikieliä eivät Suomen romanit kunnolla tai juuri lainkaan ymmärrä. Uudemmat tulokkaat eivät yleensä ole tekemisissä Suomen romanien kanssa, eivätkä ryhmät yleensä tunne erityistä yhteenkuuluvuutta.

Pääasiassa Romanian ja Bulgarian alueilta Suomeen siirtyneet romanit ovat tulleet huomatuiksi 2000-luvulla etenkin heidän kerjäämisestään suomalaisten kaupunkien kaduilla. Kaduilla kerjäämistä on epäilty vahvasti järjestäytyneeksi rikollisuudeksi. Romanien muodostamat slummileirit ympäri Helsinkiä ovat aiheuttaneet hämmennystä suomalaisten keskuudessa ja romaneiden on arveltu joutuneen laajemman ihmiskaupan välineeksi. Keväällä 51 suomalaista kansanedustajaa teki lakialoitteen katukerjäämisen kieltämiseksi lailla Suomessa.[27]

Romanien etujärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanien etujärjestö on Suomen Romaniyhdistys (perustettu 1967; vuoteen 1989 Suomen mustalaisyhdistys). Valtakunnallisesti toimivia järjestöjä ovat lisäksi Romaniyhdyshenkilöiden yhdistys (perustettu 1993), Gypsies Future-Nuorten Romanien Tukiyhdistys (perustettu 1996) ja romanien monikulttuuriyhdistys Névo Roma (1999). Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa. Opetushallituksen alla toimii taas romaniväestön koulutusyksikkö. Kristilliset lastensuojelu- ja sosiaalijärjestöt Romano Missio (Mustalaislähetys, perustettu 1906) ja Elämä ja Valo (perustettu 1964; vuoteen 2004 Suomen Vapaa Romanilähetys) tekevät vapaaehtoistyötä romanien hyväksi.

Kansainvälinen romanipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun 8. vietetään kansainvälistä romanipäivää joka pyrkii nostamaan esiin romanivähemmistön ongelmat eri puolilla Eurooppaa. Tällöin kampanjoidaan etenkin syrjintää vastaan. Se on yleistä Itä-Euroopan entisissä sosialistimaissa. EU:n ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg on syyttänyt unionia suurimman vähemmistönsä unohtamisesta. Romaneilta evätään yhä perusihmisoikeudet monissa Euroopan maissa. Heillä on selvästi valtaväestöä heikompi koulutus ja terveys sekä huonommat työpaikat ja asuinolot. Koulutus parantaisi romanien oloja. Romanilapsille tarvitaan nykyistä parempia mahdollisuuksia päästä esikouluun ja saada oppia myös äidinkielellään.[28]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rom Encyclopædia Britannica Online. ”According to Encyclopaedia Britannica, estimates of the total world Romani population range from two million to five million.” Viitattu 2010-09-15.
 2. Online version ”Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International. Ian Hancock's 1987 estimate for "all Gypsies in the world" was 6 to 11 million.” Viitattu 2010-09-15.
 3. "EU demands action to tackle Roma poverty", BBC News, 2011-04-05. 
 4. Kayla Webley, "Hounded in Europe, Roma in the U.S. Keep a Low Profile", Time, October 13, 2010
 5. The Special Secretariat for the Promotion of Racial Equality estimates the number of "ciganos" (gypsies) in Brazil at 800,000 (2011). The 2010 IBGE Brazilian National Census encountered gypsy camps in 291 of Brazil's 5,565 municipalities.Falta de políticas públicas para ciganos é desafio para o governo R7. Viitattu 2012-01-22.
 6. The Situation of Roma in Spain (pdf) Open Society Institute. Arkistoitu 2007-12-01. ”The Spanish government estimates the number of Gitanos at a maximum of 650,000.” Viitattu 2010-09-15.
 7. [Census 2011 in Romania|http://www.gandul.info/news/recensamantul-populatiei-primele-rezultate-cati-romani-sunt-cati-etnici-maghiari-si-cat-de-mare-este-minoritatea-roma-9200308] However various organizations claim 2 million gypsies in Romania. See www.gandul.info/news/recensamant-2011-doua-treimi-dintre-romi-se-declara-romani-700-000-2-000-000-3-000-000-cati-romi-traiesc-in-romania-8883047
 8. Roma rights organizations work to ease prejudice in Turkey 22 July 2005. EurasiaNet. ”There are officially about 500,000 Roma in Turkey.” Viitattu 2010-09-15.
 9. Situation of Roma in France at crisis proportions 7 December 2005. EurActiv Network. ”The Romani population in France is officially estimated at around 500,000.” Viitattu 2010-09-15.
 10. Population By Districts And Ethnic Group As Of 01.03.2001 05.01.2004. ”Census 2001 in Bulgaria: 370,908 Roma” Viitattu 2010-09-15.
 11. Population by national/ethnic groups Hungarian Central Statistical Office. ”Census 2001 in Hungary: 205,720 Roma/Bea” Viitattu 2010-09-15.
 12. The Romani population in Greece is officially estimated at 200,000. Hellenic Republic National Commission For Human Rights. ”Census 2001 in Hungary: 205,720 Roma/Bea” Viitattu 2010-09-15.
 13. National Composition Of Population And Citizenship (Excel) perepis2002.ru. ”Census 2002 in Russia: 182,766 Roma.” Viitattu 2010-09-16.
 14. Demographics_of_Italy#Languages Estimated by Ministero degli Interni del Governo Italiano.
 15. Census 2002 in Serbia: 108,193 Romanies. (pdf) December 24, 2002. Republic of Serbia, Republic Statistical Office. Viitattu 2010-12-06.
 16. [1] Ethnologue.com
 17. Census 2001 in Slovakia
 18. An EU Framework for National Roma Integration Strategies up to 2020, s. 12 According to rough estimates there are some 70 000 German Sinti and Roma (60 000 Sinti/10 000 Roma) living in Germany.
 19. http://www.catemaco.info/5a/catemaco/hungaros.html
 20. {{cite web url=http://www.stat.gov.mk/english/glavna_eng.asp?br=18 title=The 2002-census reported 53,879 Roma and 3,843 'Egyptians' title=The 2002-census reported 53,879 Roma and 3,843 'Egyptians' publisher=Republic of Macedonia, State Statistical Office accessdate=2010-09-17}}
 21. State statistics commmittee of Ukraine - National composition of population, 2001 census (Ukrainian)
 22. Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 4 - Europe. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pp. 316, 318 : "Religion: An underlay of Hinduism with an overlay of either Christianity or Islam (host country religion) "; "Roma religious beliefs are rooted in Hinduism. Roma believe in a universal balance, called kuntari... Despite a 1,000-year separation from India, Roma still practice 'shaktism', the worship of a god through his female consort... "
 23. Hakusana romanit teoksessa Factum: Uusi tietosanakirja. 6, Pid–sl. Espoo: Weilin & Göös, 2005. ISBN 951-35-6645-5.
 24. http://wayback.archive.org/web/20040207203658/http://www.oph.fi/page.asp?path=1,438,3449,15851
 25. Rasismi luultua yleisempää Euroopassa 22.4.2009. YLE. Viitattu 22.4.2009.
 26. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
 27. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2108475
 28. Romanijärjestöt: Syrjintä yhä arkea Euroopassa, Helsingin Sanomat

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Romanit.