Sylt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saarta. Saarella sijaitsee Syltin kunta.
Sylt
Muut nimet
Sild, Söl
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Merialue
Korkein kohta
52 m
Pinta-ala
96,01 km²
Väestö
Asukasluku
17 713 (31.12.2014)[1]
Suurin kaupunki
Kartta
Sylt.

Sylt (tansk. Sild, friisiksi Söl) on saari Pohjoisfriiseinsaarilla. Se on Saksan Pohjanmeren saarista suurin ja kuuluu Schleswig-Holsteinin osavaltioon. Saaren pinta-ala on 96,01 neliökilometriä[1], ja sen korkein kohta yltää 52 metrin korkeuteen. Kapeimmalta kohdaltaan saari on alle 400 metriä leveä. Saaren länsirannalla on 40 kilometriä pitkä hiekkaranta. Myrskyvuoksi kuluttaa saarelta jatkuvasti maa-ainesta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarelle ei ole autotietä. Vuodesta 1927 alkaen saarelle on ollut rautatieyhteys Hindenburgin pengersiltaa (saks. Hindenburgdamm) pitkin. Junat kuljettavat myös autoja matkustajineen.[2] Laivalla Syltille pääsee pohjoisesta Rømøn saaren kautta Tanskasta sekä Amrumin saaren kautta etelästä. Westerlandissa sijaitsevalle Syltin lentoasemalle on säännöllinen lentoyhteys eri puolilta Saksaa.

Asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella asuu vajaat 20 000 asukasta. Hallinnollisesti saari koostuu viidestä kunnasta, joista suurin on Syltin kunta.[1] Saaren suurimmat taajamat ovat Westerland, Kampen ja Wenningstedt-Braderup.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syltillä käy vuosittain lähes miljoona matkailijaa, jotka yöpyvät saarella keskimäärin runsaan viikon ajan[3]. Matkailijat ovat lähes pelkästään saksalaisia, sillä ulkomaalaisten osuus yöpymisistä on vain noin yksi prosentti.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisessa maailmansodassa Sylt oli tärkeä tukikohta, ja Saksan armeija rakensi sinne runsaasti rakennuksia.[4] Sodan jälkeen britit ottivat sen haltuunsa, ja ilmavoimilla oli tukikohta saaren pohjoiskärjessä Listissä vuoteen 1946 asti.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Gemeinden in Deutschland nach Fläche, Bevölkerung und Postleitzahl am 31.03.2016 (1. Quartal) (Excel) (Saksan tilastokeskuksen kuntatilasto) 2016. Wiesbaden: Statistisches Bundesamt. Viitattu 14.5.2016. (saksaksi)
  2. Anreise nach Sylt (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi)
  3. Übernachtungen gesamt 2015 (pdf) (Syltin matkailutilasto vuodelta 2015) Syltin matkailusivusto. 2016. Westerland: Sylt Marketing GmbH. Viitattu 14.5.2016. (saksaksi)
  4. Sylt (Arkistoitu – Internet Archive) Lancewad Plan
  5. Island of Sylt, Germany. 1945/46 BBC

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matkaopas aiheesta Sylt Wikimatkoissa
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.