Baden-Baden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baden-Baden
vaakuna
vaakuna

Baden-Baden

Koordinaatit: 48°45.5′N, 08°14.5′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Karlsruhe
Piirikunta kaupunkipiiri
Hallinto
 – Pormestari Dietmar Späth
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 140,19[1] km²
Korkeus 161[1] m
Väkiluku (30.6.2022) 56 888[2]
 – Väestötiheys 406 as./km²

Baden-Baden on kylpyläkaupunki eteläisessä Saksassa, Baden-Württembergin osavaltiossa Schwarzwaldin juurella, lähellä Ranskan rajaa. Oosjoki virtaa lähellä Baden-Badenia. Lähimmät kaupungit ovat Karlsruhe sekä Ranskan Strasbourg. Kesäkuun 2022 lopussa kaupungin väkiluku oli 56 888[2].

Kaupungin virallinen nimi oli alun perin pelkkä Baden. Vuonna 1931 virallistettu kaksoisnimi Baden-Baden viittaa kaupungin sijaintiin silloisessa Badenin osavaltiossa erotuksena muista samannimisistä paikkakunnista Itävallassa ja Sveitsissä.

Baden-Baden jakaantuu yläkaupungin kylpyläalueeseen ja alakaupungin jalankulkualueeseen, jossa on kahviloita, suihkulähteitä ja kasino. Baden Airpark -lentokenttä sijaitsee 19 kilometrin päässä kaupungista.

Baden-Baden muodostaa oman kaupunkipiirinsä (Stadtkreis),[2] eli se ei kuulu mihinkään Saksan piirikunnista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo roomalaiset tunsivat kaupungin kuumat lähteet, ja paikka saikin heiltä nimen Aquae Aureliae.[3] Keskiajalla kaupungin nimi oli Baden. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana kaupunki kärsi pahoin ranskalaisten kynsissä. Maailmansodat eivät juuri vahingoittaneet sitä, joten kaupungissa on säilynyt paljon 1700- ja 1800-lukujen rakennuksia. 1800-luvulla, kun kylpyläkulttuuri kukoisti, Euroopan kuuluisimmat aristokraatit ja maailmantähdet vierailivat kaupungissa usein. Kuuluisia kylpylävieraita olivat esimerkiksi Britannian kuningatar Viktoria, Napoleon III, Venäjän keisari, Victor Hugo, Johannes Brahms, Fjodor Dostojevski ja Friedrich Nietzsche.

Baden-Badenin alueella oli vuosina 1951–1993 Naton tukikohtia. Nyttemmin suurin osa niistä on lakkautettu.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Zahlen & Fakten Stadt Baden-Baden. Viitattu 4.5.2023. (saksaksi)
  2. a b c Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 9) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 4.5.2023. (saksaksi)
  3. Vantage Travel

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Baden-Baden.