Rhein-Neckar-Kreis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rhein-Neckar-Kreis
Vaakunavaakuna
Sijainti
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunnan keskus Heidelberg
Pinta-ala 1 062 km²
Väkiluku 548 533 (30.6.2021) 
Väestötiheys 517 as/km²
Kuntien lukumäärä 54
Rekisteritunnus HD

Rhein-Neckar-Kreis on piirikunta Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Se sijaitsee osavaltion luoteisosassa Karlsruhen hallintopiirissä Heidelbergin kaupungin ympärillä. Nimensä piirikunnalle antavat joet Rein ja Neckar. Piirikunnassa asui kesäkuun 2021 lopussa 548 533 asukasta[1]. Rhein-Neckar-Kreis on asukasmäärältään Baden-Württembergin suurin piirikunta. Se perustettiin vuoden 1973 piirikuntauudistuksen yhteydessä[2].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhein-Neckar-Kreis rajoittuu luoteessa Mannheimin kaupunkiin, pohjoisessa Hessenin osavaltioon kuuluviin Kreis Bergstraßen ja Odenwaldkreisin piirikuntiin sekä idässä, kaakossa ja etelässä Baden-Württembergiin kuuluviin Neckar-Odenwald-Kreisin, Heilbronnin ja Karlsruhen piirikuntiin. Lännessä Reinjoki muodostaa Rhein-Neckar-Kreisin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioon kuuluvan Speyerin kaupungin ja Rhein-Pfalz-Kreisin piirikunnan välisen rajan. Heidelbergin kaupunki on melkein kokonaan Rhein-Neckar-Kreisin alueen ympäröimä kuulumatta itse siihen. Kuitenkin piirikunnan hallinto sijaitsee Heidelbergissä.

Rhein-Neckar-Kreisin alue kuuluu historialliseen Kurpfalzin maakuntaan. Nykyään piirikunta muodostaa yhdessä muiden Baden-Württembergiin, Rheinland-Pfalziin ja Hesseniin kuuluvien piirikuntien ja kaupunkien kera niin sanotun Rein-Neckar-kolmion (Rhein-Neckar-Dreieck) metropolialueen, jossa asuu yhteensä noin 2,4 miljoonaa ihmistä. Rhein-Neckar-Kreisin alueen läntinen osa kuuluu alavaan Reinin laaksoon, itäinen osa sen sijaan Odenwaldin vuorialueeseen. Neckarjoki virtaa itä-länsi-suuntaan piirikunnan läpi ja suistuu Mannheimin kohdalla Reiniin.

Kunnat ja kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhein-Neckar-Kreisin kartta

Rhein-Neckar-Kreisiin kuuluu 54 kuntaa, joita 17 on kaupunkeja. Asukasluvut 30. kesäkuuta 2021.[1]

Kaupungit

Kunnat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2021 (PDF) (s. 10) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 19.7.2022. (saksaksi)
  2. Geschichte Rhein-Neckar-Kreis. Viitattu 19.7.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rhein-Neckar-Kreis.