Rhein-Neckar-Kreis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rhein-Neckar-Kreis
Vaakunavaakuna
Sijainti
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunnan keskus Heidelberg
Pinta-ala 1 061,72 km²
Väkiluku 534 220 (31. 12. 2006) 
Väestötiheys 503 as/km²
Kuntien lukumäärä 54
Rekisteritunnus HD

Rhein-Neckar-Kreis on piirikunta Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Se sijaitsee osavaltion luoteisosassa Heidelbergin kaupungin ympärillä. Nimensä piirikunnalle antavat joet Rein ja Neckar. 534 220 asukkaan Rhein-Neckar-Kreis on asukasmäärältään Baden-Württembergin suurin piirikunta. Rhein-Neckar-Kreis perustettiin vuoden 1973 piirikuntauudistuksen yhteydessä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhein-Neckar-Kreis rajoittuu luoteessa Mannheimin kaupunkiin, pohjoisessa Hessenin osavaltioon kuuluviin Kreis Bergstraßen ja Odenwaldkreisin piirikuntiin sekä idässä, kaakossa ja etelässä Baden-Württembergiin kuuluviin Neckar-Odenwald-Kreisin, Heilbronnin ja Karlsruhen piirikuntiin. Lännessä Reinjoki muodostaa Rhein-Neckar-Kreisin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioon kuuluvan Speyerin kaupungin ja Rhein-Pfalz-Kreisin piirikunnan välisen rajan. Heidelbergin kaupunki on melkein kokonaan Rhein-Neckar-Kreisin alueen ympäröimä kuulumatta itse siihen. Kuitenkin piirukunnan hallinto sijaitsee Heidelbergissä.

Rhein-Neckar-Kreisin alue kuuluu historialliseen Kurpfalzin maakuntaan. Nykyään piirikunta muodostaa yhdessä muiden Baden-Württembergiin, Rheinland-Pfalziin ja Hesseniin kuuluvien piirikuntien ja kaupunkien kera niin sanotun Rein-Neckar-kolmion (Rhein-Neckar-Dreieck) metropolialueen, jossa asuu yhteensä noin 2,4 miljoonaa ihmistä. Rhein-Neckar-Kreisin alueen läntinen osa kuuluu alavaan Reinin laaksoon, itäinen osa sen sijaan Odenwaldin vuorialueeseen. Neckarjoki virtaa itä-länsi-suuntaan piirikunnan läpi ja suistuu Mannheimin kohdalla Reiniin.

Kunnat ja kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhein-Neckar-Kreisin kartta

Rhein-Neckar-Kreisiin kuuluu 17 kaupunkia ja 37 kuntaa. Asukasluvut 30. syyskuuta 2005.

Kaupungit

Kunnat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rhein-Neckar-Kreis.