Eberbach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eberbach
vaakuna
vaakuna

Eberbach

Koordinaatit: 49°28′N, 08°59′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Karlsruhe
Piirikunta Rhein-Neckar-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 81,17 km²
Korkeus 134 m
Väkiluku (30.6.2022) 14 517
 – Väestötiheys 179 as./km²

Eberbach [ˈeːbɐbax] on kaupunki Lounais-Saksassa, Baden-Württembergin osavaltion pohjoisosassa Neckar-joen varrella. Kesäkuun 2022 lopussa kaupungissa oli 14 517 asukasta.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eberbachin kantakaupunki Neckar-joen varrella

Eberbach sijaitsee Baden-Württembergin osavaltion pohjoisosassa Neckar-joen laaksossa keskellä Odenwaldin keskivuoristoaluetta. Kaupungin kupeessa sijaitsee 626  metriä korkea Katzenbuckel, Odenwaldin korkein vuori. Lähin suurkaupunki on Heidelberg, joka sijaitsee 33 kilometriä länteen. Eberbach kuuluu Rhein-Neckar-Kreisin piirikuntaan, joka on osa Rein-Neckar-kolmion metropolialuetta.

Eberbachin naapurikaupungit ja -kunnat ovat Mudau koillisessa, Waldbrunn idässä, Zwingenberg kaakossa, Neunkirchen etelässä, Schönbrunn lounaassa, Hirschhorn lännessä, Rothenberg luoteessa sekä Beerfelden ja Hesseneck pohjoisessa. Neljä viimeisintä kuuluvat Hessenin naapuriosavaltioon.

Eberbachin kokonaispinta-ala on 81,17 neliökilometriä, josta kolme neljäsosaa on metsän peittämää.[2] Kaupungin alueeseen kuuluvat varsinaisen Eberbachin kantakaupungin lisäksi Brombachin, Friedrichsdorfin, Lindachin, Pleutersbachin, Rockenaun, Badisch Igelsbachin, Gaimühlen, Unterdielbachin ja Badisch Schöllenbachin kaupunginosat. Igelsbachin ja Schöllenbachin kylät ovat kummatkin jaettu Eberbachiin kuuluvaan Badenin puoliseen ja Hessenin puoliseen osaan: Hessisch Igelsbach on Hirschhornin kaupunginosa, Hessisch Schöllenbach kuuluu Hesseneckin kuntaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eberbachin nykyisin enää rauniona säilynyt linna rakennettiin jo 1000-luvulla. Eberbachin kaupungin perustamisajankohtana pidetään kuitenkin vasta vuotta 1227. Tällöin Saksan kuningas Henrik (VII) sai Wormsin piispalta Eberbachin linnan läänityksenä. Oletetaan että samoihin aikoihin perustettiin kaupunki linnan kupeeseen. Ensimaininta Eberbachista kaupunkina on kuitenkin vasta vuodelta 1321.

Kun Henrik vuonna 1235 menetti valtataistelun isäänsä keisari Fredrik II:ta vastaan ja joutui vankeuteen, Eberbach siirtyi suoraan pyhän saksalais-roomalaisen keisarin alaisuuteen, eli siitä tuli niin sanottu vapaa valtakunnankaupunki. Kuitenkin jo vuonna 1297 kaupunki menetti tämän statuksen ja vaihtoi useampaan kertaan omistajaansa, kunnes se siirtyi vuonna 1330 Kurpfalzin alaisuuteen.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotelli "Zum Karpfen" vanhan torin reunalla

Eberbachin nähtävyyksiin kuuluu sen vanhakaupunki, jota ympäröi keskiaikainen kaupunginmuuri. Muurin kaikki neljä tornia ovat säilyneet: Pulverturm ("ruutitorni") ja Rosenturm ("ruusutorni") ovat 1200-luvulta, Blauer Hut ("sininen hattu") ja Haspelturm 1300-luvulta. Eberbachin vanhankaupungin keskipiste on Alter Markt eli vanha tori, jota reunustavat hotelli "Zum Karpfen" julkisivumaalauksineen ja kaupunginmuseo, joka rakennettiin alun perin vuonna 1824 raatihuoneena. Vanhin kokonaisena säilynyt Eberbachin vanhankaupungin ristikkotaloista on vuodelta 1470. Hyvin säilynyt vanha kylpylä, sekin 1400-luvulta, toimii nykyään hotellina. Paikallista viininviljelyyn liittyvää tynnyrinvalmistusperinnettä esittää Eberbachin tynnyrinvalmistusmuseo (Küferemuseum).

Vanhankaupungin ulkopulella sijaitsevat Eberbachin kaksi suurinta kirkkoa: Evankelinen Mikaelin kirkko (Michaelskirche) vuodelta 1836 sekä vuosina 1884–1887 renessanssityylissä rakennettu katolinen pyhän Johannes Nepomukin kirkko. Kaupungin yläpuolella vuoren rinteessä seisoo Eberbachin linnan raunio.

Panoraamakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eberbachin Panoraama

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 10) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 15.5.2023. (saksaksi)
  2. Zahlen/Daten/Fakten Stadt Eberbach. Viitattu 15.5.2023. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]