Worms

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Sanan muista merkityksistä, katso Worms (täsmennyssivu).
Worms
vaakuna
vaakuna

Worms

Koordinaatit: 49°38′N, 08°22′E

Valtio Saksa
Osavaltio Rheinland-Pfalz
Hallinto
 – Pormestari Adolf Kessel[1] (CDU)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 108,73 km²
Korkeus 100 m m
Väkiluku 80 296
 – Väestötiheys 739 as./km²

Worms on kaupunki Lounais-Saksassa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa. Wormsin nimi on kelttiläistä alkuperää: Borbetomagus tarkoitti asutusta vesien äärellä. Latinaksi se muuttui muotoon Wormatia, joka on ollut käytössä 500-luvulta asti.lähde?

Nykyään Worms on teollisuustoiminnan keskus ja kuuluisa paikallisista Liebfraumlich-viineistään. Kaupungissa on myös kemian- ja metalliteollisuutta. Vuoden 2013 lopussa Wormsissa oli noin 80 296 asukasta.

Worms väittää olevansa paikka, johon Saksan kansalliseepos Nibelungein laulu (Nibelungenlied) sijoittuu – samaa tosin väittää moni muukin kaupunki. Kaupunkiin avattiin multimediaa käyttävä Nibelungen-museo vuonna 2001 ja vuosittainen festivaali pyrkii tavoittamaan eepoksen ilmapiirin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wormsin tuomiokirkko

Worms on ollut olemassa viimeistään 300-luvulla, ja siellä on sijainnut piispanistuin vuonna 614. Kaupunki kukoisti erityisesti sydänkeskiajalla.lähde?

Worms on kenties kuuluisin tuomiokirkostaan, joka on parasta romaanista arkkitehtuuria Saksassa. Tuomiokirkosta on jäljellä joitain osia aikaisemmasta romaanisesta tyylistä 900-luvulta, mutta suurin osa kirkosta on 1000- ja 1100-luvuilta ja edustaa goottilaista arkkitehtuuria.

Kaupungissa on myös neljä muuta romaanisen tyylin kirkkoa sekä vanhan kaupungin romaaninen linnoitus. Romaanisen arkkitehtuurin saralla Worms on Saksan toiseksi merkittävin kaupunki Kölnin jälkeen.

Kaupunki sai laajoja oikeuksia keisari Henrik III:lta vuonna 1074, ja kaupungista tuli myöhemmin valtakunnankaupunki (Reichsstadt), joka oli vastuussa vain itse keisarille. Tämän vuoksi kaupunki on toiminut näyttämönä monelle merkittävälle tapahtumalle Pyhässä saksalais-roomalaisessa keisarikunnassa

Worms oli aikaisemmin juutalaisuuden keskus. 1000-luvulta peräisin oleva hautausmaa on Euroopan vanhimpia ja kaupunkiin rakennettiin synagoga vuonna 1034. Suurin osa juutalaisesta kaupunginosasta ja juutalainen yhteisö tuhoutui kristalliyönä 1938, mutta 1970- ja 1980-luvun restaurointien jälkeen monet rakennukset ovat lähes alkuperäisessä muodossaan.

Kaupunki on historiansa aikana tuhoutunut lähes täysin kahdesti. Vuonna 1689 ranskalaiset joukot valtasivat kaupungin yhdeksänvuotisessa sodassa ja tuhosivat sen lähes maan tasolle (Worms oli Ranskan hallussa taas 1789–1816). Myös toisessa maailmansodassa kaupunkia pommitettiin ankarasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Impressum worms.de. Arkistoitu 9.7.2013. Viitattu 8.7.2013. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]