Henrik III (Saksa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henrik III. Miniatyyri vuodelta 1040.

Pyhä Rooman keisari Henrik III (saks. Heinrich III) (10171056) kuului Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan frankkilaisen Saalilaisen suvun hallitsijoihin. Hänestä tuli Saksan kuningas isänsä Konrad II:n kuoleman jälkeen 4. kesäkuuta 1039. Paavi Klemens II kruunasi hänet keisariksi vuonna 1046.[1]

Henrikistä tuli kymmenvuotiaana Svaabian ja Baijerin herttua, 1038 Burgundin kuningas. Vuonna 1036 Henrik avioitui Knuut Suuren 16-vuotiaan tyttären, Gunhildan, kanssa. Henrikin isä Konrad oli hyvissä ajoin sopinut Knuut Suuren kanssa, että tämä saisi hallita osia Pohjois-Saksasta ja että heidän lapsensa naitettaisiin. Avioliitto solmittiin nuorimmassa laillisessa iässä, mutta Gunhilda kuoli vain kaksi vuotta myöhemmin matkalla Adrianmeren rannalla, luultavasti malariaan.

Henrik meni uusiin naimisiin vuonna 1043 Agnes de Poitoun, Akvitanian herttua Vilhelm V:n tyttären kanssa. He saivat tyttären Judith ja pojan, josta tuli keisari Henrik IV.

Vuonna 1046 Henrik piti hoviaan Merseburgissa ja Meissenissä, jossa hän päätti Pommerin (Dux Bomeraniorum) ja Böömin herttua Břetislavin ja Puolan Kasimir I:n välisen riidan. Tämä on luultavasti ensimmäinen maininta nimestä Pommeri.

Henrik pyrki uudistamaan kirkkoa, mutta hän myös käytti investituuraa eli oikeutta nimittää kirkon toimihenkilöt edistämään uskonnollisia ja poliittisia tavoitteitaan. Hänen poikansa Henrik IV jatkoi samaa politiikkaa, mikä lopulta johti keisarin ja paavin väliseen investituurariitaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henry III Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.11.2013.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Henrik III (Saksa).
Armoiries Saint-Empire bicéphale.svg
Edeltäjä:
Konrad II
Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan hallitsija
 1046–1056
Seuraaja:
Henrik IV