Rhône

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo joesta. Rhône on myös departementti ja hallintoalue Ranskassa.
Rhône
Andance from Andancette.jpg
Alkulähde Rhônen jäätikkö, Obergoms, Wallis, Sveitsi
Laskupaikka Välimeri
Maat Sveitsi, Ranska
Pituus 812 km
Alkulähteen korkeus 2 209 m
Virtaama 1 820 /s
Valuma-alue 95 500 km²
Rhone bassin versant.png

Rhône (saks. Rhone, paikallisesti Valais’ssa saks. Rotten tai saks. Rottu, ital. Rodano, retorom. Rodan) on joki Ranskassa ja Sveitsissä. Sillä on pituutta 812 km, josta 231 km on Sveitsin ja 581 km Ranskan puolella. Rhône on koko Välimeren alueen merkittävin joki Niilin jälkeen. Rhônen varrella sijaitsevista kaupungeista huomattavimmat ovat Sion, Geneve, Lyon, Valence, Avignon ja Arles.

Rhône Sveitsissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten saa alkunsa Sveitsistä, Rhônen jäätiköltä, ja laskee Valais’n kantonin läpi Genevenjärveen, josta joki jatkaa Geneven kaupungista Ranskaan. Rhônen sivujokia Sveitsin alueella ovat muun muassa Massa, Saltina, Vispa, Lonza, Dala, Navisence, Borgne, Drance, Trient, Arve sekä Saônen sivujoki Doubs.[1] Rhônen pituus Sveitsin alueella on yhteensä 264 km, josta 73 km on Genevenjärveä.[2]

Rhône Ranskassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskassa Rhône virtaa Rhône-Alpesin alueen läpi ja Provence-Alpit-Rivieran alueen länsirajaa pitkin, ja laskee lopulta Välimereen Camarguen suiston kautta. Rhône on yksi Ranskan pisimmistä joista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 17.3.2012. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
  2. HLS, johdantokappale

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.