Camargue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Camarguen suurimman järven Etang de vaccares’n rantaa
Camarguen kartta

Camargue on Etelä-Ranskassa Arlesista etelään sijaitseva kosteikkoalue, jonka rajaavat Välimeri sekä Rhônejoen kaksi pääsuuhaaraa, itäinen Grand Rhône ja läntinen Petit Rhône.

930 km² laajuinen Camargue on läntisen Euroopan suurin suisto. Se muodostuu pääasiassa soista, järvistä ja lammikoista. Camargue on merkittävä lintualue, ja siellä esiintyy runsaasti flamingoja. Lintujen lisäksi kosteikot ovat suosiollisia runsaslukuisille hyttysille.

Varsinainen Camargue kuuluu hallinnollisesti Bouches-du-Rhônen departementtiin. Departementin länsirajana on Petit-Rhône. Kosteikkoalue ulottuu kuitenkin myös Petit-Rhônen länsipuolelle, Gardin departementin alueelle.

Camargue on suurelta osin asumatonta tai harvaan asuttua. Suurin osa siitä, 820 neliökilometrin laajuinen alue on vuonna 1972 muodostettu luonnonpuistoksi.[1] Merkittäviä asutuskeskuksia ovat vain Arles alueen pohjoisrajalla Rhônen haarautumiskohdassa sekä Saintes-Maries-de-la-Mer ja Salin-de-Giraud Välimeren rannalla.

Osa soista on patoamalla muutettu marskimaiksi, joissa viljellään laajalti muun muassa riisiä.[2] Alue tuottaa nykyisin noin neljäsosan Ranskassa kulutetusta riisistä.[1]

Camarge tunnetaan valkoisista camarguenhevosistaan ja mustista naudoistaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Camargue languedoc-france. Viitattu 15.9.2019.
  2. ”Ranska”, Otavan iso Fokus, 6. osa (Ra–Su), s. 3410. Otava, 1973. ISBN 951-1-01236-3.
  3. Lindsay Bennett ym.: ”Ajelu Camarguessa”, Näe ja koe: Ranska, s. 318. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Tammi, 2007. ISBN 978-951-31-3772-4.
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.