Ulm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ulm
Vaakuna
Vaakuna

Ulm

Koordinaatit: 48°24′N, 09°59′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Tübingenin hallintopiiri
Piirikunta Kaupunkipiiri
Hallinto
 – Pormestari Gunter Czisch (CDU)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 118 km²
Korkeus 500 m
Väkiluku 122 636
 – Tiheys 1051 as./km²
Tonava, taustalla Ulmer Münster

Ulm on Baden-Württembergin osavaltiossa sijaitseva saksalainen kaupunki, joka on parhaiten tunnettu siitä, että sen tuomiokirkon torni on maailman korkein (161,53 m) kirkon torni. Kaupunki sijaitsee Saksan eteläosassa parin tunnin matkan päässä Münchenista. Asukkaita on noin 122 000, joista noin 22 000 on ulkomaalaisia[1]. Sen lisäksi noin 50 000 ihmistä matkustaa kaupunkiin töihin päivittäin. Virallisesti Ulm sijaitsee Tonavan pohjoisrannalla ja eteläpuolella Tonavaa sijaitsee Neu-Ulm-niminen kaupunki, joka kuuluu Baijerin osavaltioon. Molemmilla kaupungeilla on oma hallintonsa, mutta kaupunkien välillä on paljon yhteistoimintaa. Niinpä osavaltion ja kaupunkien rajaa ei helposti huomaa. Ulm julistettiin kaupungiksi vuonna 1164. Kaupunki sijaitsee Tonavan alkulähteillä.

Kaupunki on myös kuuluisan fyysikon Albert Einsteinin syntymäpaikka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulm sijaitsee kohdassa, jossa Blau- ja Iller-joet yhtyvät Tonavaan 479 metrin korkeudella merenpinnasta. Suurin osa kaupungista, mukaan lukien vanhakaupunki, sijaitsee Tonavan vasemmalla rannalla. Vain Wiblingenin, Gögglingenin, Donaustettenin ja Unterweilerin kaupunginosat sijaitsevat oikealla rannalla. Vastapäätä vanhaakaupunkia joen toisella rannalla Baijerin osavaltiossa sijaitsee Neu-Ulmin "kaksoskaupunki". Se on Ulmia pienempi (60 000 as.) ja oli vuoteen 1810 saakka osa Ulmia. Lukuun ottamatta Tonavaa etelässä, kaupunki on metsien ja yli 620 metrin korkeuteen kohoavien kukkuloiden ympäröimä. Jotkut kukkuloista ovat osa Schwäbische Alb -ylätasankoa. Tonavan eteläpuolella tasangot ja kukkulat päättyvät lopulta Alppien pohjoiseen reunaan, joka on noin 100 kilometrin päässä Ulmista ja näkyvissä kaupungista selkeinä päivinä.

Kaupunki on jaettu 18 kaupunginosaan (Stadtteile): Ulm-Mitte, Böfingen, Donaustetten, Donautal, Eggingen, Einsingen, Ermingen, Eselsberg, Gögglingen, Grimmelfingen, Jungingen, Lehr, Mähringen, Oststadt, Söflingen (mit Harthausen), Unterweiler, Weststadt ja Wiblingen.

Ulmissa syntyneitä ihmisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulmissa kuolleita ihmisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Stadt Ulm - Einwohner