Ulmin tuomiokirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulmin tuomiokirkko.
Ulmin tuomiokirkon päälaivan tähtiholvi ja kuori
Ulmin tuomiokirkko ennen tornin valmistumista

Ulmin tuomiokirkko (saks. Ulmer Münster) on luterilainen kirkko Ulmin kaupungissa, Saksassa. Gotiikkaa edustavan kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1377 kaupunkilaisten rahoitusten turvin. Ensimmäinen rakennusjakso kesti 1377–1543. Lopullisesti kirkko valmistui vasta toisessa rakennusvaiheessa 1844–1890, jolloin torni rakennettiin täyteen korkeuteensa. Rakennuksen yleisesti käytetystä suomenkielisestä nimestä huolimatta kyseessä ei ole varsinainen tuomiokirkko, koska se ei ole minkään hiippakunnan pääkirkko.

Kyseessä on kristillisen maailman korkein kirkko, sillä sen torni kohoaa 161,53 metrin korkeuteen.[1] Tornin huipulle johtaa 768 porrasaskelmaa. Maailman korkeimman rakennuksen asemaa se piti hallussaan 1890–1908. Kirkossa on kymmenen kirkonkelloa. Raskain niistä on nimeltään Gloriosa, joka painaa 4 912 kg.

Vaikka Ulmin kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa erittäin pahoin, säilyi kirkko lähes vaurioitumattomana. Eräänä syynä tähän on, että liittoutuneet käyttivät pommituslennoillaan kirkon tornia suunnistukseen, joten kirkon tuhoamista koetettiin välttää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.