Adidas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adidas AG
Adidas Logo.svg
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1949
Toimitusjohtaja Herbert Hainer
Kotipaikka Saksan lippu Herzogenaurach, Saksa
Toimiala asuste- ja vaateteollisuus
Tuotteet urheiluvaatteet ja -varusteet
Henkilökuntaa 27 000
Kotisivu www.adidas-group.com

Adidas AG on maailman johtavia urheilujalkineita, -vaatteita ja -varusteita valmistavia yrityksiä. Vuonna 1949 perustetun yrityksen tuotevalikoima kattaa laajasti eri urheilulajeja ja siihen kuuluu lisäksi urheilullista vapaa-ajan muotia. Adidaksen tuotteissa on tyypillisesti kolme rinnakkaista raitaa kuten sen logossakin.

Yrityksen perustaja innokkaana urheilumiehenä tunnettu Adolf "Adi" Dassler aloitti 1920-luvulla urheilukenkien valmistuksen. Apunaan hänellä oli veljensä Rudolf Dassler, joka perusti myöhemmin kilpailevan yrityksen Puman.

Adidas Group edustaa nykyisin kolmen ydinsegmenttinsä, Adidaksen, Reebokin ja Taylor Made -Adidas Golfin, kautta laajaa ja monipuolista urheilutuotevalikoimaa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee perustajansa kotikaupungissa Saksan Herzogenaurachissa, ja konserni työllistää kansainvälisesti noin 25 000 työntekijää. Adidaksen tärkein sopimusvalmistaja on Yue Yuen[1]. Adidaksen tuotteita valmistetaan muun muassa Kiinassa, Vietnamissa, Japanissa, Indonesiassa ja Brasiliassa.[2]

Yrityksen vuotuinen myynti oli noin 9,5 miljardia euroa vuonna 2005. Play Fair -kampanjan mukaan Adidaksen voitto ennen veroja vuonna 2007 oli noin miljardi dollaria ja kasvanut neljässä vuodessa 68 %[1]. Vuonna 2005 suomalainen Amer osti Adidakselta Salomonin. Kauppahinta oli 42,42 miljoonaa dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Raivio, Jyri: Lenkkitossutehtaiden kurjuudelle ei loppua näy. Helsingin Sanomat 22.4.2008 s. B7
  2. adidas profile (pdf) Clean Clothes Campaign. Viitattu 4.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adidas.


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.