United States Securities and Exchange Commission

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logotyp

United States Securities and Exchange Commission, SEC on Yhdysvaltain kongressin valtuuttama Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin. SEC on perustettu 1934 ja sillä on henkilökuntaa noin 3 500.[1]

SEC valvoo pörssien arvopaperikauppaa. SEC on laatinut säännöt arvopaperikaupalle ja täydentää niitä. Sen toimivalta kattaa kaikki rekisteröidyissä markkinapaikoissa kaupattavat rahoitusmuodot, kuten obligaatiot, osakkeet, johdannaiset ja raaka-aineet.

SEC valvoo arvopaperimarkkinoiden sääntöjenmukaisuutta. Sillä on laajat valtuudet paitsi hallinnollisiin myös siviilioikeudellisiin rangaistuksiin sääntöjen rikkomisesta. Lisäksi se voi antaa aineiston Yhdysvaltain oikeusministeriön käyttöön syyteharkinnan käynnistämiseksi.[2] Yleisimpiä SEC:n tutkimukset käynnistäviä rikoksia ovat sisäpiirikauppa, kirjanpitorikos, kurssin vääristäminen ja arvopaperimarkkinoita koskeva tiedottamisrikos.[1] SEC muun muassa laatii yritysten kirjanpitosääntöjä ja valvoo kirjanpitokäytäntöjä.

SECin ja Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan yritysjohto on vastuussa yrityksen riittävästä kirjanpidosta, joka ehkäisee lahjonnan. Sääntöjen mukaan yhdysvaltalainen yritys ei saa syyllistyä lahjontaan myöskään ulkomailla.

SECin johtoon tuli vuoden 2017 alussa Jay Clayton.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b What we do? -osio SEC:n sivuilla
  2. Häyrynen, Janne: Arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttö, Vammala 2006, s. 353-354.
  3. Wall Streetin asianajaja markkinoiden valvojaksi Helsingin Sanomat. 4.1.2017. Viitattu 27.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]