Polydor Records

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Polydor Records

Polydor Recordsin logo

Yritysmuoto yksityinen
Perustettu 1924
Kotipaikka Lontoo
Toiminta-alue UK ja USA
Toimiala Levy-yhtiö
Tuotteet Musiikkiäänitteet
Kotisivu Polydor UK

Polydor Records on Britanniassa sijaitseva levy-yhtiö ja Universal Music Groupin tytäryhtiö.

Yrityksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polydor oli alun perin Deutsche Grammophonin itsenäinen haarakonttori. Sen nimeä käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1924, kun se oli vientiyhtiö Britannian ja Saksan Gramophone Companyn osastojen katkaistua välinsä toisen maailmansodan aikana. Deutsche Grammophon sai oikeudet His Master's Voice -tavaramerkkiin Saksaan, jossa HMV-levytykset julkaistiin Electrolan alaisina. Sen seurauksena Saksasta tuodut DGG-levyt julkaistiin Polydorin alaisina. Deutsche Grammophon menetti oikeudet His Master's Voice -merkistä EMI:lle osana Saksan antautumisen ehtoja toisen maailmansodan jälkeen.

Polydorista tuli populaarimusiikkiyhtiö vuonna 1946, kun taas keltaisesta väristään tunnetusta Deutsche Grammophon -merkistä tuli klassillisen musiikin yhtiö. Ranskalaisten ei kuitenkaan odotettu ostavan mitään merkiltä nimeltä Deutsche Grammophon Gesellschaft, joten Polydor pysyi Deutsche Grammophonin vientiyhtiönä.

1960-luvun alussa orkesterin johtaja Bert Kaempfert otti tuntemattomat artistit, Tony Sheridanin ja The Beat Brothersin, Polydorille. The Beat Brothers oli oikeasti The Beatles, joista tuli yksi maailman suurimmista yhtyeistä vajaa kaksi vuotta myöhemmin Parlophonen alaisena.

Suosittuja saksalaisia artisteja kuten James Last, Bert Kaempfert, Kurt Edelhagen, Caterina Valente ja Kessell Sisters nähtiin Polydorilla, kuten myös useita ranskalaisia, espanjalaisia ja latinalaisamerikkalaisia artisteja.

PolyGram[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1972 Polydor fuusioitui Philipsin omistaman Phonogram Recordsin kanssa ja loi siten PolyGramin Yhdysvalloissa. Polydor-yhtiö jatkoi toimintaansa tytäryhtiönä uuden yhtiön alaisena. Vuosikymmenen puolessavälissä Polydor kiinnostui Sex Pistolsista, mutta hävisi sen EMI:lle.

1980-luvulla Polydor menestyi kohtuullisesti, mutta oli jatkuvasti PolyGramin sisaryhtiön Mercury Recordsin varjossa. A&R-johtaja Frank Neilson onnistui tuottamaan yhtiölle suuren top ten -hitin maaliskuussa 1981 Coast To Coastin kappaleella "Do The Hucklebuck" ja otti yhtiöön myös Ian Duryn, Billy Furyn ja Comsat Angelsin. Vuonna 1984 Polydoria parodioitiin rock-dokumenttielokuvassa This Is Spinal Tap, jossa yhtyeen levy-yhtiö oli "Polymer Records".

1990-luvun alussa Polydor alkoi tehdä tappiota, minkä seurauksena PolyGram teki henkilöstövähennyksiä ja siirsi yhtiön uudistetun PolyGram Label Groupin alle. Sen oli tarkoitus opastaa huonommin pärjääviä yhtiöitä kuten Island Recordsia, London Recordsia, Atlas Recordsia ja Verve Recordsia sekä ylläpitää niiden toimintaa siten, että PolyGram ei menettäisi rahaa.

Vuonna 1994 Island Records alkoi elpyä ja PolyGram häivytti suurimman osan PLG:stä siihen. Samoihin aikoihin Polydor Records ja Atlas Records fuusioituivat yhdeksi yhtiöksi Polydor/Atlas, joka siirrettiin PolyGramin tytäryhtiön, A&M Recordsin, alaiseksi. Vuonna 1995 Polydor/Atlas-yhtiöstä tuli jälleen Polydor Records.

Loppuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien vuosien aikana Polydor yritti pysyä pinnalla ottamalla uusia artisteja, mutta kävi yhä kannattamattomammaksi. Vuonna 1998 Universal Music Group osti PolyGramin. Näiden kahden suuren yhtiön vakauttamisen seurauksena Polydorin Yhdysvaltain toiminnot hajautettiin mutta muut pidettiin koskemattomina ja levyjä julkaistiin A&M:n ja sen uuden partnerin, Interscope Recordsin kautta.

Nykyään Polydor Recordsin nimeä ja logoa käytetään enimmäkseen 1960- ja 1970-lukujen materiaalin uudelleenjulkaisuun. Britanniassa se kuitenkin julkaisee listahittejä artistien kuten Girls Aloudin, Rachel Stevensin, Sophie Ellis-Bextorin ja Kaiser Chiefsin avulla. Se on myös amerikkalaisten artistien kuten Eminemin ja Gwen Stefaniin Britannian yhtiö.

Poptehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2006 Polydor pisti pystyyn Fascination Recordsin, joka keskittyy pop-musiikin julkaisuun. Girls Aloud ja Sophie Ellis-Bextor siirtyivät uudelle yhtiölle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]