Philip Glass

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Philip Glass
Philip Glass 1 crop.jpg
Philip Glass vuonna 2007.
Syntynyt 31. tammikuuta 1937 (ikä 79)
Baltimore, Maryland, Yhdysvallat
Tyylilajit minimalismi
Ammatit säveltäjä

Philip Morris Glass (s. 31. tammikuuta 1937 Baltimore, Maryland, Yhdysvallat[1]) on yhdysvaltalainen säveltäjä. Häntä pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon vaikutusvaltaisimmista säveltäjistä, jonka sanotaan myös tuoneen taidemusiikin tavallisten ihmisten ulottuville.

Glassin musiikkia luonnehditaan useimmiten minimalistiseksi, vaikka Glass itse pitää enemmän näyttämömusiikin (theatre music) ja toistuvien rakenteiden musiikin (music with repetitive structures) käsitteistä. Glassin laajaan tuotantoon kuuluu niin sinfonioita, oopperoita, kuoro- ja yhtyemusiikkia kuin lukuisia teoksia soolosoittimille, etenkin pianolle. Glass on tehnyt yhteistyötä useiden nimekkäiden muusikoiden kuten David Bowien, intialaisen Ravi Shankarin sekä elektronisen musiikin pioneereihin lukeutuvan Aphex Twinin kanssa. Hän on säveltänyt myös runsaasti elokuvamusiikkia, muun muassa elokuviin Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Mishima – elämän neljä lukua, Kundun, Tunnit, Silmänkääntäjä, Candyman, Cassandra’s Dream ja Paljastavat merkinnät.[2] Oscar-ehdokkuuksia hänellä on kolme.

Suomessa Philip Glassin lukuisista oopperoista on kuultu neljä: Jean Cocteaun romaaniin perustuva Les Enfants Terribles vuonna 2005, Franz Kafkan novelliin pohjautuva Rangaistussiirtolassa vuonna 2006, non-narratiivinen A Madrigal Opera sekä Edgar Allan Poen novelliin perustuva The Fall of the House of Usher vuonna 2009. Kolme ensimmäistä tuotti moderniin kamarioopperaan erikoistunut oopperaryhmä Ooppera Skaala ja viimeisimmän Suomalainen Kamariooppera.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. O'Mahony, John: When less means more The Guardian. 24.11.2001. Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)
  2. http://akas.imdb.com/name/nm0001275/

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Glass, Philip: Words Without Music: A Memoir. New York: Liveright Publishing Company, 2015. ISBN 978-0-87140-438-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.