Koyaanisqatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koyaanisqatsi
Ohjaaja Godfrey Reggio
Käsikirjoittaja Ron Fricke
Michael Hoenig
Godfrey Reggio
Alton Walpole
Tuottaja Godfrey Reggio
Säveltäjä Philip Glass
Kuvaaja Ron Fricke
Leikkaaja Ron Fricke
Alton Walpole
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö IRE Productions
Institute for Regional Education, Santa Fe
Levittäjä Netflix
Vudu
iTunes
Ensi-ilta 1982
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Powaqqatsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Koyaanisqatsi: Life Out of Balance (laus. [ˈkojaːnisˌk̠atsi]) on Godfrey Reggion dokumentaarinen elokuva vuodelta 1982. Se koostuu enimmäkseen hidastetuista ja ajastetun kuvauksen menetelmällä nopeutetuista otoksista ympäri Yhdysvaltoja. Elokuvassa nähdään otoksia muun muassa Canyonlandsin kansallispuistosta, Navajon hiilivoimalasta, ruuhkasta Los Angelesin moottoritiellä, New Yorkin pilvenpiirtäjistä ja Pruitt-Igoen epäonnistuneesta asuntoprojektista Saint Louisissa. Elokuva ei sisällä lainkaan dialogia, ainoastaan laulua hopi-intiaanien kielellä. Elokuvan nimi Koyaanisqatsi tarkoittaa ”tasapainotonta elämää”. Musiikin on säveltänyt Philip Glass.[1]

Yhdysvaltalaisen julkisen palvelun CBP/PBS-televisioyhtiön tuottama elokuva voitti vuonna 1985 Prix Italia -kilpailun musiikkiohjelmien sarjan[2].

Elokuvalle on tehty kaksi jatko-osaa, Powaqqatsi (1988) ja Naqoyqatsi (2002). Koyaanisqatsin kuvaaja Ron Fricke on ohjannut elokuvan Baraka (1992), joka on hyvin samankaltainen kuin ”Qatsi-trilogia”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meidän maailmamme kuvina ja sävelinä. Helsingin Sanomat, 22.2.1986, s. 21. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Yli-Kovero, Kristiina: Suomalaiset musiikkiohjelmat eivät voittaneet Prix Italiassa. Helsingin Sanomat, 18.9.1985, s. 18. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]