Hopi-intiaanit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopinaisia
Hopi-intiaanien kylä

Hopi-intiaanit ovat Arizonan koillisosan reservaatissa asuva intiaanikansa. He kutsuvat itseään nimellä Hopituh Sinom, mistä kansan nimikin on peräisin.

Hopit ovat monien muiden intiaanien tavoin ylläpitäneet omia perinteikkäitä seremonioitaan ja kulttuuria, mutta modernisoituva ympäristö on luonnollisesti vaikuttanut myös heihin. Monet hopit ovat etsineet muita töitä perinteisten käsitöiden lisäksi. Hopi-yhteiskunnassa pariskunnan lapset kuuluvat vaimon klaaniin.

Kuuluisimpia hopien seremonioita on käärmetanssi, joka järjestetään Shungopawissa. Seremonian erikoisimpia piirteitä on, että hopit kieltävät kaiken tallentamisen sillä perusteella, että kyseessä on uskonnollinen seremonia; kamerat, nauhurit ja luonnoslehtiöt takavarikoi alueen rajalla hopien oma poliisi, ja ne palautetaan kuittia vastaan poistuttaessa.

Hopin kieli on utoatsteekkinen, ja sitä puhuu alle 10 000 henkilöä, ehkä noin 5 000. Kieliryhmän väestö asuu koillisessa Arizonassa. Nykyään moni tämän kieliryhmän jäsenistä puhuu ainoastaan maan yleisintä englantia. Hopikielen ikivanhaa luonnetta voi käsittää siitä, että siinä ei ole mitään kieliopillisia eikä muitakaan ilmaisuja, jotka liittäisivät lauseet ja ajatukset aika-käsitteeseen.

Hopit kuuluvat maanviljelijäintiaaneihin.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hopi-intiaanit.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.