Einstein on the Beach

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Einstein on the Beach
Einstein on the Beach gallery photograph.jpg
Säveltäjä Philip Glass
Libretto Philip Glass, Christopher Knowles, Samuel M. Johnson, Lucinda Childs
Tyylilaji minimalismi
Kieli englanti
Kantaesitys 25. heinäkuuta 1976
Avignon, Ranska

Einstein on the Beach (suom. Einstein rannalla) on Philip Glassin säveltämä ja Robert Wilsonin ohjaama nelinäytöksinen minimalistinen ooppera. Se sai ensi-iltansa 25. heinäkuuta 1976 Avignonissa, Ranskassa ja produktiota esitettiin samana vuonna myös Hampurissa, Pariisissa, Belgradissa, Venetsiassa, Brysselissä, Rotterdamissa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Ensi-iltakiertuetta seurasivat yksittäiset produktiot Brooklynissa vuonna 1984 ja Stuttgartissa 1988 sekä toinen maailmankiertue vuonna 1992, jolloin ooppera esitettiin ensimmäistä kertaa muun muassa Melbournessä ja Tokiossa.

Teos on säveltäjän oopperoista ensimmäinen ja pisin. Teos kestää yli viisi tuntia. Siinä ei ole väliaikaa, mutta yleisö voi vapaasti poistua ja palata esityksen aikana. Teoksen libretto koostuu numeroista, nuottien solfanimistä sekä runoilija Christopher Knowlesin arvoituksellisista runoista.

Tammikuussa 2014 Einstein on the Beach tallennettiin televisioesitykseksi Pariisin Châtelet-teatterissa. Televisioinnin ohjasi brittiläinen Don Kent. Yle Teema esitti oopperan huhtikuussa 2015[1], heinäkuussa 2016 ja marraskuussa 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Einstein on the Beach, Yle Teema 18.4.2015.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.