Ryanair

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryanair
Ryanair logo 2013(1).svg
IATA: FR – ICAO: RYR
Kutsukoodi RYANAIR
Perustettu 1985
Laivaston koko 371
Kohteiden määrä 179
Solmukohdat
Kotipaikka Irlannin lippu Swords, Dublin, Irlanti
Avainhenkilö(t) Michael O'Leary (CEO)
Michael Cawley
Yhtiön sivut www.ryanair.com

Ryanair on irlantilainen ja Euroopan suurin halpalentoyhtiö. Yrityksen kilpailustrategiana on kustannusjohtajuus, mikä on mahdollistanut lentojen hintojen pitämisen alhaisina. Yritys on keskittynyt Euroopan sisäisiin lyhyisiin lentoihin. Ryanair käyttää pääasiassa uudehkoja Boeing 737-800 -lentokoneita, joita sillä on käytössään 367 kappaletta. Lisäksi yhtiöllä on tilauksessa 129 saman tyypin uutta lentokonetta.

Liiketoimintamalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritys pyrkii korkeaan kustannustehokkuuteen. Yritys ei muun muassa tarjoa palveluita, kuten ilmaista ruoka- ja juomatarjoilua. Lisäksi yhtiö käyttää pienempiä, syrjäisiä ja edullisia lentokenttiä, kuten esimerkiksi Suomessa Tampere-Pirkkalan vanhaa terminaalia tai Lontoon Stanstedin lentokenttää. Maakuljetukset kauempana sijaitseville kentille vievät kuitenkin matkustajilta aikaa ja rahaa.

Yrityksen ydinosaaminen perustuu hinnalla operointiin sekä logistiikan hallintaan. Ryanairin vahvuutena pidetään kokemusta ns. halpalentoyhtiönä toimimisesta. Yritykselle tunnusomaisena pidetään myös nykypäivän tietotekniikan hyödyntämistä. Yhtiö esimerkiksi myy lähes kaikki lippunsa matkustajille suoraan Internetin kautta. Yritys on laajentunut nopeasti ja menestyksekkäästi eri puolille Eurooppaa, ja toiminta on pysynyt kannattavana.

Reitit ja lentokentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryanair liikennöi alkuvuonna 2016 seuraaviin maihin: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Tšekki, Tanska, Viro ja Unkari. Tärkein solmukohta liikenteessä on Lontoon Stansted.

Suomessa Ryanair aloitti liikennöinnin Tampere-Pirkkalan lentoasemalta, josta oli lentoja Stanstediin, Milanoon, Saksaan Frankfurt–Hahniin, Riikaan, Dubliniin, Edinburghiin, Malagaan ja Bremeniin. Yhtiö lensi Tampereelta myös Tukholman eteläpuolelle, Skavstan kentälle sekä Liverpooliin. Vuonna 2016 yhtiö lensi Tampereelta vain Saksan Bremeniin ja Unkarin Budapestiin.

Vuoden 2010 alkupuolella yhtiö aloitti lennot Lappeenrannasta Düsseldorf-Weezeen. Marraskuussa 2010 yhtiö avasi uuden yhteyden Lappeenrannasta Brysseliin, jossa se käytti noin 60 kilometrin päässä sijaitsevaa Bryssel Charleroi -kenttää. Lappeenranta-Milano-reitti avautui maaliskuussa 2011. Vuonna 2013 Brysselin reitin tilalle tuli eri kohde, Barcelona Girona. Yhtiö lopetti lennot Lappeenrannasta syksyllä 2015. Syksyllä 2017 yhtiö ilmoitti aloittavansa lennot jälleen Lappeenrannasta, tällä kertaa kohteina Ateena ja Milano-Bergamo.

Huhtikuussa 2012 yhtiö aloitti liikennöinnin Turusta Lontooseen, Brysseliin, Barcelonaan ja Málagaan, mutta jo muutaman kuukauden kuluttua kaikki Turun reitit oli lopetettu.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryanair on saanut julkisuutta kiistellyistä hinnankorotuksistaan sekä lisämaksusuunnitelmistaan, joihin kuuluvat mm. liikalihavuuslisä [1] ja wc:n käyttömaksu (joka kuitenkin osoittautui vain julkisuustempaukseksi [2]). Ryanair perii myös lisämaksun, jos lähtöselvitys tehdään lentokentällä internetin sijasta. Nykyisin lentokentillä ei voi enää tehdä Ryanairin lähtöselvityksiä, vaan tämä on tehtävä yhtiön kotisivuilla. Ryanairia kohtaan on esitetty myös kritiikkiä huonosta asiakaspalvelusta[3], lentäjien tiukoista työjärjestelyistä [4] sekä liian vähällä varapolttoaineella lentämisestä [5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]