Budapestin Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Budapest Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
IATA-koodi BUD
ICAO-koodi LHBP
Sijainti Budapest
Koordinaatit 47°26′13″N, 019°15′20″E
Tyyppi Julkinen
Ylläpitäjä Budapest Airport Zrt.
Valmistumisvuosi 1943
Korkeus 151 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Budapest – 16 km
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
13L/31R[1] 3 706 45 betoni
13R/31L[1] 3 009 45 betoni
Matkustajamäärä (2017) 13 097 239
www.bud.hu

Budapest Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema (unk. Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér; IATA: BUDICAO: LHBP) on Budapestin ainoa ja samalla Unkarin suurin lentoasema, josta on yhteyksiä pääasiassa Eurooppaan, mutta myös Aasiaan, Lähi-itään ja Pohjois-Amerikkaan. Lentokentän entinen nimi on Ferihegy.

Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema on tarpeeksi suuri ottaakseen vastaan Boeing 747- ja Antonov An-124 -lentokoneita.

Nimi ja sen muodostuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokentän entinen nimi (Ferihegy) oli peräisin Budapestin Ferihegy-nimisestä kaupunginosasta, joka taas oli saanut nimensä Ferenc Mayerffysta (Feri on Ferencin lempinimi). Ferenc Mayerffy oli unkarilainen liikemies 1700- ja 1800-luvun vaihteessa, joka omisti useita hedelmätarhoja, olutpanimoita sekä viinitiloja Budapestissa ja sen ympäristössä. Kuolemansa jälkeen hänen suurin viinitila nimettiin etunimensä mukaan Ferihegyiksi, jonne myöhemmin lentokenttä rakennettiin. Ferihegy-nimi muutettiin 19. maaliskuuta 2011 unkarilaisen säveltäjän Franz Lisztin syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi Budapest Ferenc Liszt kansainväliseksi lentoasemaksi.

Terminaalit ja niiden historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferenc Lisztin kansainvälisessä lentoasemassa on kolme pääterminaalia 1, 2A ja 2B, sekä yksi yleisilmailulle (GAT).

Terminaali 1 on halpalentoyhtiöitä varten. Vuonna 1943 avattu terminaali jälleenrakennettiin toisen maailmansodan aiheuttamien vaurioiden vuoksi vuonna 1950, laajennettiin 1970-luvulla sekä peruskorjattiin vuonna 2005. Terminaali 1 sijaitsee noin viiden kilometrin päässä terminaaleista 2A ja 2B.

Terminaali 2A rakennettiin alun perin ainoastaan Maléville. Myöhemmin terminaali 2A:ta käyttivät myös lentoyhtiön codeshare-kumppanit, kuten esimerkiksi Finnair, mutta Unkarin liityttyä Schengen-maihin 1. huhtikuuta 2008 terminaalien roolit muuttuivat. 2A-terminaalia käyttävät nykyään kaikki Schengen-alueelta saapuvat lennot. Tämä nykyaikainen ja hyvin suunniteltu terminaali otettiin käyttöön vuonna 1985.

1990-luvulle asti Ferihegy 1 ja Ferihegy 2 olivat toisistaan erilliset lentoasemat, joilla oli kummallakin esimerkiksi oma maa- ja lennonjohto. Terminaali 2B:n valmistuttua erilliset lentoasemat yhdistettiin yhdeksi suuremmaksi lentoasemaksi. Terminaalien jakoperusteista huolimatta kiitotiet ovat yhteisiä, esimerkiksi Finnairin kone saattaa laskeutua nykyiselle Ferenc Liszt 1:lle (entinen Ferihegy 1), rullata maassa muutamia kilometrejä ja telakoitua Ferenc Liszt 2A:lle (entinen Ferihegy 2A). Tällaisissa tapauksissa joitakin koneita opastetaan follow-me -autojen avustuksella.

Terminaali 2B valmistui 8. joulukuuta 1998 ja se on yhdistetty terminaali 2A:han, mutta sitä pidetään erillisenä terminaalina. Terminaali 2B palvelee muita, ulkomaalaisia, kansallisia lentoyhtiöitä, joiden lennot saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta. Kakkosterminaalien aulassa vaihto esimerkiksi 2A:sta 2B:hen on mahdollista, mutta lähtöselvityksen ja turvatarkastusten jälkeen vaihtaminen toiseen terminaaliin ei enää ole mahdollista. Harvoissa tapauksissa lähtöselvitys saattaa joskus tapahtua toisessa terminaalissa, kuin koneen lähtö. Tällöin lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen jälkeen terminaalin vaihto on kuitenkin mahdollista 2A:ta ja 2B:tä erottavan passintarkastuspisteen kautta.

Yleisilmailun GAT-terminaali sijaitsee terminaali 1:n oikealla puolella. Terminaali palvelee pien- ja yksityiskoneita. Niitäkin varten on omat pysäköintialueet.

Brittiomistuksessa oleva lentokenttä (joka toimii mm. WizzAirin kotikenttänä) on saanut huomiota lehdistössä ja moitteita viranomaisilta turvallisuuspuutteidensa takia heinäkuussa 2010. The Budapest Times[2] raportoi varastelusta matkatavaroista, jopa ruumassa kulkevista laukuista. Lisäksi lentokenttä ainoana lentokenttänä EU:ssa ei läpäissyt viranomaisten turvallisuustestiä, minkä seurauksena lentokenttä sai turvallisuusluokituksekseen ”epäselvä”. Ylläpitäjä Budapest Airport Zrt. ryhtyi pikaisiin toimenpiteisiin ja jo marraskuussa 2010 lentokentän turvallisuusluokitus muutettiin taas takaisin tasolle ”turvallinen” (”clean”).

Ferenc Lisztin lentoasema sai tunnustuksen ympäristöystävällisyydestään sekä energiaa säästävästä toiminnastaan ACI Europelta 4.3.2011.

19. maaliskuuta, lentokentän nimenvaihdon yhteydessä avattiin uusi, 2A- ja 2B-terminaaleja yhdistävä Sky Court "väliterminaali". Pinta-alaltaan 24 000 neliömetriä laaja Sky Court nostaa 2A- ja 2B-termniaalien matkustajakapasiteettiä 4,5 - 5,0 miljoonasta 8,5 miljoonaan matkustajaan vuodessa, joka kohottaa koko lentokentän kapasiteettiä 20 miljoonaan matkustajaan vuositasolla.

Budapest Ferenc Lisztin lennonjohto

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferec Liszt -lentokentälle on hyvät liikenneyhteydet. Sekä taksilla että joukkoliikennevälineillä taittaa matkan helposti. Budapestin keskustasta M3-metrolla on ajettava päätepysäkille asti (Kõbánya-Kispest), josta bussi 200E vie eteenpäin lentokentälle. Linja-auto pysähtyy jokaisen terminaalin edessä. Sen päätepysäkki sijaitsee 2B-terminaalin ovella. Terminaalien vaihto onnistuu liikennevälineestä riippuen 5–10 minuutissa. Myös monet pikajunat ja Inter City -junat pysähtyvät lentokentän juna-asemalla, joka sijaitsee vajaan kilometrin päässä terminaali 1:stä. Juna-asemalta pääsee kaikkiin terminaaleihin 200E:llä. Päiväsaikaan metro kulkee 4 minuutin välein ja 200E -linja-auto 12 minuutin välein. Kaikki vuorot ajetaan matalalattiabusseilla. Kertalippu maksaa noin 1,5 euroa ja oikeuttaa yhteen matkaan per linja. Ainoastaan 200E-busseissa voi ostaa lipun suoraan kuljettajalta, muuten lippu on lunastettava etukäteen ja leimattava kulkuneuvossa. Budapestin ja lentokentän välinen matka maksaa taksilla etäisyydestä sekä päivänajasta/viikonpäivästä riippuen 10–25 euroa. Kentän vaihto maksaa noin viisi euroa. On myös suotavaa ottaa huomioon, että Budapestin suurten aamu- ja iltapäiväruuhkien vuoksi taksi ei välttämättä ole kaikissa tapauksissa nopein vaihtoehto. Omalla autolla pysähtyminen Ferenc Lisztin lentokentällä on ilmaista, mutta pysäköinti on maksullista, joka maksetaan aina poistuessa. Myös vuokra-auton voi noutaa tai jättää lentokentälle. Pysäköintiä lentokenttäpoliisi valvoo usein tehostetusti.

Lentoyhtiöt ja reittikohteet terminaaleittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terminaali 1
Terminaali 2B

Terminaali 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • easyJet (Berliini-Schönefeld, Dortmund, Geneve, Lontoo-Gatwick, Lontoo-Luton, Pariisi-Orly)
  • Germanwings (Köln/Bonn, Stuttgart)
  • Jet2.com (Manchester)
  • Norwegian Air Shuttle (Oslo-Gardermoen, Oslo-Rygge, Kööpenhamina, Tukholma-Arlanda)
  • Ryanair (Bristol, Dublin, East Midlands, Glasgow-Prestwick [21.10.2009 saakka], Tampere)
  • Wizz Air (Barcelona, Bryssel, Charleroi, Burgas, Eindhoven, Göteborg-City, Iraklion, Korfu, Lontoo-Luton, Madrid, Malmö-Sturup, Milano-Bergamo, Napoli, Pariisi-Beauvais, Palma de Mallorca, Rodos, Rooma-Leonardo da Vinci, Târgu Mureş, Tukholma-Skavsta, Turku, Venetsia-Treviso, Weeze)

Terminaali 2A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terminaali 2B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahtiyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Budapest Ferenc Liszt International Airport Boeing. Viitattu 6.6.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. The Budapest Times: Ferihegy Airport fails security test, 2.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]