Michelin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michelin logo.svg
Juliste vuodelta 1898

Michelin (Compagnie Générale des Établissements Michelin SCA) on ranskalainen rengasvalmistaja. Yhtiön perustivat veljekset Édouard ja André Michelin 1889. Sen päämaja on alusta alkaen ollut Clermont-Ferrandissa Auvergnessa. Yhtiön tunnushahmo on Michelin-ukko (Bibendum).

Yhtiön päätoimiala on renkaat, ja se on maailman toiseksi suurin tällä alalla. Yhtiö on tunnettu myös matka- ja ravintolaoppaistaan, kartoistaan sekä verkkokarttapalvelusta ViaMichelin. Punaiset ravintolaoppaat ovat luoneet tunnetun Michelin-tähtiluokituksen gourmetravintoloille.

Michelin Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michelin -merkkisten polkupyörän renkaiden myynti alkoi Suomessa ennen vuotta 1932. Vuonna 1932 Helsinkiin perustettiin Michelinin myyntikonttori nimellä M. Michelin & Cie. Myyntikonttorin tilalle perustettiin Oy Suomen Michelin Ab -niminen osakeyhtiö 16.8.1946.

Oy Suomen Michelin Ab on sveitsiläisen emoyhtiön Compagnie Financière Michelinin 100 %:sti omistama tytäryhtiö. Oy Suomen Michelin Ab toimii Tukholmassa sijaitsevan Michelinin pohjoismaisen pääkonttorin Michelin Nordic AB:n agenttina. Yhtiön toimitilat sijaitsevat Espoon Matinkylässä kauppakeskus Isossa Omenassa. Yhtiön palveluksessa oli vuonna 2005 keskimäärin 37 henkilöä, pääasiallisesti kenttämyyntihenkilöstöä.

Michelin Formula -sarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michelin toimitti renkaitaan Formula 1 -sarjaan vuodesta 2001 lähtien. Michelin vetäytyi radoilta vuonna 2006, osasyynä vuoden 2005 Yhdysvaltain kilpailu, jossa kaikki Michelinejä käyttäneet kuljettajat joutuivat vetäytymään radoilta renkaiden turvallisuusongelmien vuoksi.

Vuodesta 2014 lähtien Michelin on toimittanut renkaita Formula E -sarjaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michelin.