Mariah Carey

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mariah-Logo.png
MariahGMA.jpg
Mariah Carey vuonna 2013.
Syntynyt 27. maaliskuuta 1970 (ikä 47)
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Huntington, New York
Aktiivisena 1990
Tyylilajit R&B, pop soul, gospel
Levy-yhtiöt Columbia (1988–2001)
Virgin (2001–2002)
Island/Def Jam (2002–2015)
Epic Records (2015–)

Mariah Carey (s. 27. maaliskuuta 1970 Huntington, New York) on yhdysvaltalainen laulaja, säveltäjä, tuottaja ja näyttelijä. Hän nousi tähteyteen 1990-luvun alussa ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin kansainvälisesti. Careyn albumeita on myyty kansainvälisesti yli 200 miljoonaa, mikä tekee hänestä yhden maailman kaikkien aikojen myydyimmistä artisteista.[1] Levymyyntinsä lisäksi Carey on tunnettu erittäin laajasta äänialastaan, joka käsittää yli viisi oktaavia ja falsettiakin korkeamman vihellysrekisterin.[2]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carey syntyi Huntingtonissa, New Yorkissa. Careyn intohimo musiikkiin alkoi jo hänen lapsuudessaan. Hän sai nimensä 1960-luvun alun yhtyeen Kingston Trion levytyksestä "They Call the Wind Mariah". Hänen äitinsä on oopperalaulaja ja laulunopettaja. Hän kutsui jazz-muusikoita kotiinsa soittamaan Mariahin kanssa kappaleita sekä tutustumaan laulamiseen. Carey onkin sanonut selvinneensä musiikin avulla vaikeat lapsuusvuotensa. Hän saattoi purkaa tunteitaan sanoiksi ja täten tietämättään kirjoitti kappaleita.

Carey alkoi sanoittaa omia kappaleitaan yläasteella. Yksi niistä kappaleista oli hittisingle Vision Of Love. Tällöin Carey alkoi tehdä väliaikaisesti töitä tarjoilijana ja yritti samalla saada levy-yhtiöiden pomoilta levytyssopimusta. Sen ajan tähti Brenda K. Starr otti Mariahin taustalaulajakseen ja päätti auttaa tyttöä pääsemään tähteyteen. Carey sai viimein sopimuksen vuonna 1988 Columbia Recordsille, kun Tommy Mottola sai käsiinsä Mariahin demo-kasetin. Hän etsi Careyn käsiinsä välittömästi. Kahden vuoden työstämisen jälkeen Careyn ensimmäinen studioalbumi Mariah Carey näki päivänvalon. Se nousi listan kärkeen välittömästi, kun Vision Of Love -single ilmestyi. Carey herätti ihastusta (sekä vihastusta) melismaattisella laulutyylillään. Careyn ääntä onkin sanottu yhdeksi historian parhaaksi, ja hänen äänialansa käsittää yli viisi oktaavia. Lisäksi Carey yltää äänellään jopa vihellysrekisteriin, joka on korkein äänirekisteri, jonka ihminen voi saavuttaa. Alkuvuosinaan Careyllä ei ollut vielä vapaita käsiä musiikkityylinsä valitsemisessa, koska levy-yhtiön pomolla ja Careyn tulevalla aviomiehellä Tommy Mottolalla oli omia visioita. Mottola piti Careyn naapurintyttö-imagossaan. Tämä kuitenkin toimi, ja Carey ehti siinä ajassa tehdä kaksi timanttialbumia. Suhde oli kuitenkin riitainen jo alusta lähtien, ja vuonna 1997 Carey päätti ottaa Tommysta eron ja julkaista albumin omilla ehdoillaan. Albumin nimeksi tuli Butterfly. Avioero astui voimaan vuonna 1998. Tämän jälkeen Carey teki vielä yhden studio-albumin Columbialla, minkä jälkeen hän sanoi itsensä lopullisesti irti.

Vuonna 1999 Billboard listasi Careyn 1990-luvun menestyneimmäksi artistiksi. Hän voitti levymyynnillään muun muassa Janet Jacksonin ja Madonnan.

Mariah Carey vuonna 1998.

Vuonna 2001 Virgin Records kiinnostui Careystä, ja he allekirjoittivat 80 miljoonan dollarin levytyssopimuksen. Carey ehti kuitenkin julkaista vain yhden albumin, Glitter, ennen kuin sopimus purettiin. Carey sai sopimuksen purkamisesta korvaukseksi n. 28 miljoonaa dollaria. Purkamisen syynä painoivat Careyn henkilökohtaisen elämän kaaokset. Kaiken tämän takia Carey hakeutui sairaalaan fyysisen ja henkisen väsymyksen takia. Carey pyörtyi äitinsä kotona alhaisen sokeritasapainon ja unettomuutensa takia. Careyn huhuttiin jopa yrittäneen itsemurhaa, mutta tähti on monesti kommentoinut huhujen olevan täysin perättömiä, sillä hän omien sanojensa mukaan "arvostaa elämäänsä todella paljon eikä haluaisi olla huono esikuva faneilleen moisella tempulla". Silti monet näkivät kaiken negatiivisen julkisuuden olevan loppu Careyn hohdokkaalle uralle.

Vuoden 2001 lopussa apuun saapui kuitenkin Island Records Def Jam, joka pelasti hänet pulasta. Carey julkaisi albumin Charmbracelet, joka kuvastaa muun muassa hänen äitinsä ja isänsä eron vaikeuksia. Samana vuonna Careyn isä kuoli, ja täten albumilta löytyy kappale "Sunflowers For Alfred Roy", joka on omistettu hänelle. Albumia myytiin miljoonia Yhdysvalloissa, mutta kansainvälistä menestystä albumilla ei ollut.

Vuosi 2005 muutti kaiken. Careyn comeback-levy The Emancipation Of Mimi kertoo nimenkin perusteella uudesta alusta. Levy oli USA:n myydyin albumi vuonna 2005, jättäen taakseen muun muassa 50 Centin. Maailmanlaajuisesti levy oli toiseksi myydyin, häviten vain Coldplayn X&Y -albumille. Albumi sisältää myös kaksi #1 singleä: We Belong Together ja Don't Forget About Us, joista ensimmäinen vietti Billboard Hot 100 listan ensimmäisellä sijalla peräti 14 viikkoa. We Belong Together on myös Island Recordsin menestynein single. Menestys jatkui Touch my Body -hitillä joka oli Careyn 18 #1-single, eli eniten naisartistilla, ja hän on tasoissa Elvis Presleyn kanssa toisella sijalla edellään vain The Beatles. Carey nousi takaisin huipulle The Emancipation Of Mimin myötä voittaen lukuisia palkintoja, muun muassa 3 Grammya.

Listamenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listamenestyksellä mitaten Carey oli Yhdysvalloissa 1990-luvun suosituin artisti. Hänellä oli 90-luvulla joka vuonna ainakin yksi single The Billboard Hot 100 -listan kärjessä. Yhteensä Careyn singleistä on kiivennyt listan kärkeen 18, enemmän kuin kenelläkään muulla naisartistilla.[3][4] Careyn edellä ykkössijojen määrässä on vain The Beatles, jolla on 20 ykkössingleä.[3] Carey on myös ainut yli 100 miljoonaa albumia myynyt naisartisti, joka on itse kirjoittanut kaikki kappaleensa ja tuottanut albumeitaan.

Careyn vuonna 2005 ilmestynyt studioalbumi The Emancipation of Mimi on myynyt maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta. Ilmestyttyään se oli Yhdysvaltojen albumilistan viiden kärjessä 22 viikkoa. Albumilta julkaistu single We Belong Together on ollut vuoden soitetuimpia kappaleita maailmalla ja vietti 14 viikkoa USA:n virallisen singlelistan kärjessä.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mariah Carey on voittanut uransa aikana useita palkintoja, esimerkiksi:

 • 5 Grammy-palkintoa (ehdokkuuksia yhteensä 34)[5]
 • 32 Billboard-palkintoa, esimerkiksi Artist of the decade (90-luvun paras artisti)[6]
 • 10 American Music Awards -palkintoa[7]
 • 21 World Music Awards -palkintoa, muun muassa The Diamond Award 150 miljoonan albumin myynnistä sekä vuosituhannen myydyimmän naisartistin palkinto[8]

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Careyn ensimmäinen roolisuoritus oli elokuvassa The Bachelor (1999), jossa hän näytteli pientä sivuosaa. Careyn näyttelijänura ei lähtenyt kovin hohdokkaasti käyntiin 2000-luvulla, sillä elokuva Glitter (2001), jossa Carey näyttelee pääosaa, sai murska-arviot ja oli arvostelijoiden mukaan täydellinen floppi. Useat kriitikot arvostelivat Careyn näyttelijäntaitoja, ja heidän mukaansa koko elokuva oli vain sivutuote Virgin Recordsin julkaisemalle samannimiselle albumille, mutta elokuvan soundtrack on yksi maailman eniten myyneistä. Seuraavana vuonna Carey teki taas pienemmän roolisuorituksen roadtrip-elokuvassa Wise Girls. Vuonna 2005 Carey näytteli hyvin pientä sivuosaa leffassa State Property 2. Vuonna 2008 ilmestyi elokuva Tennessee, jossa Carey näyttelee Krystal Evans -nimistä tarjoilijaa. Elokuvassa näyttelee muun muassa Ethan Peck. Elokuva kertoo kahdesta veljeksestä jotka lähtevät etsimään isäänsä [9]. Carey esitti vuonna 2008 ilmestyneessä Adam Sandlerin tähdittämässä Zohan – lupa saksia -elokuvassa itseään.[10] Vuonna 2009 Carey näytteli sosiaalityöntekijää elokuvassa Precious. Elokuva tuli elokuvateattereihin Suomessa keväällä 2010. Vuonna 2013 Carey näytteli Hattie Pearlin roolin elokuvassa The Butler.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carey avioitui vuonna 1993 yhdysvaltalaisen musiikkijohtajan Tommy Mottolan kanssa, mutta erosi tästä vuonna 1997.[11] Carey meni uudelleen naimisiin 30. huhtikuuta 2008 näyttelijänä ja rap-artistina tunnetun Nick Cannonin kanssa reilun kuukauden seurustelun jälkeen.[12] Heille syntyi kaksoset Monroe ja Moroccan huhtikuussa 2011.[13] Vuonna 2014 raportoitiin, että pariskunta asuu erillään, ja Cannon vahvisti asian.[14] Pariskunta päätyi eroamaan, ja vuonna 2016 Carey kihlautui australialaisen miljardöörin James Packerin kanssa[15], josta hän erosi lokakuussa 2016.[16]

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Careyn laulutyyli ja -taidot ovat vaikuttaneet merkittävästi tämän päivän populaariin musiikkiin. Musiikkikriitikko C. Brown kirjoittaa The Denver Post -lehdessä Careyn viisioktaavisen äänialan ja melismaattisen laulutyylin innoittaneen kokonaista sukupolvea poplaulajia.[17] Rolling Stonen mukaan Carey on puolestaan inspiroinut American Idolin "äänikoulua" ja joka toista R&B-laulajaa 90-luvulta lähtien.[18] Slate-lehden toimittaja Jody Rosen kirjoittaa artikkelissaan Careyn vaikutuksesta moderniin musiikkiin ja nimeää tämän kaikista vaikutusvaltaisimmaksi laulustilistiksi viimeisen kahden vuosikymmenen ajalta.[19] Careyn on sanottu esitelleen R&B:n ja hip hopin valtavirran popkulttuurille ja popularisoineen rap-musiikin käytön osana kappaleita. Esimerkiksi The New Yorker -lehden toimittaja Sasha Frere-Jones kirjoittaa: "R&B- ja hip hop -tähdille, kuten Missy Elliottille ja Beyoncélle, tuli standardiksi yhdistää melodioihinsa rap-osuuksia. Lisäksi nuoret valkoiset poptähdet, kuten Britney Spears, Jessica Simpson, Christina Aguilera ja ’N Sync, ovat viettäneet viimeiset kymmenen vuotta tehden popmusiikkia, joka muistuttaa selvästi R&B:tä." Frere-Jones jatkaa, että "[Careyn] idea yhdistää naislaulaja ja johtava miespuolinen rap-musiikko samaan kappaleeseen muutti R&B-musiikkia ja lopulta koko popkulttuuria."[20]

Useat artistit ovat saaneet vaikutteita Careyltä, pitäneet häntä musiikillisena esikuvanaan tai nimenneet hänet ihailun kohteekseen. Näihin artisteihin lukeutuvat esimerkiksi Ariana Grande,[21] Britney Spears,[22] Beyoncé Knowles,[23] Katy Perry,[24] Lady Gaga,[25] Christina Aguilera,[26] Jessica Simpson,[27] Rihanna,[28][29] Kelly Clarkson,[30] Leona Lewis,[31] Jessie J,[32] Kelly Rowland,[33] Mary J. Blige,[34] Jordin Sparks,[35] Natasha Bedingfield,[36] Missy Elliott,[37] Brandy,[38] Charice,[39], Nicki Minaj,[40] Tori Kelly,[41] Sam Smith[42] ja Justin Bieber.[43] Laulaja Stevie Wonder onkin sanonut, että "kun ihmiset puhuvat suurista, vaikutusvaltaisista laulajista, he puhuvat Arethasta, Whitneystä ja Mariahista. Tämä on osoitus [Careyn] lahjakkuudesta. Hänen äänialansa on sen verran hämmästyttävä."[44]

Levymyynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ja tiedot
Mariah Carey
 • Julkaistu: 12. kesäkuuta 1990
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #1 (11 viikkoa) US, #1 (1 viikko) CAN, #6 UK, #6 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 9 × platinaa, 15.12.1999
 • Singlet: Vision Of Love, Love Takes Time, Someday, I Don't Wanna Cry, There's Got To Be A Way
 • Myynti USA:ssa: 8,93 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 18 miljoonaa kappaletta[46]
Emotions
 • Julkaistu: 17. syyskuuta 1991
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #4 US, #5 CAN, #4 UK, #8 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 5 × platinaa, 30.1.2003
 • Singlet: Emotions, Can't Let Go, Make It Happen, Till The End Of Time
 • Myynti USA:ssa: 3,57 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 14 miljoonaa kappaletta[46]
MTV Unplugged (EP)
 • Julkaistu: 2. kesäkuuta 1992
 • Tyyppi: Live-EP
 • Listasijoitukset USA: #3 US, #3 UK, #11 CAN, #7 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 3 × platinaa, 13.12.1994
 • Singlet: I'll Be There, If It's Over
 • Myynti USA:ssa: 2,73 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 8 miljoonaa kappaletta[46]
Music Box
 • Julkaistu: 31. elokuuta 1993
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #1 (8 viikkoa) US, #1 (6 viikkoa) UK, #1 AUS, #5 CAN
 • Viimeisin RIAA ansainto: Timantti (=10x platinaa), 5.11.1997
 • Singlet: Dreamlover, Hero, Without You, Never Forget You, Anytime You Need A Friend
 • Myynti USA:ssa: 7,11 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 26 miljoonaa kappaletta[47]
Merry Christmas
 • Julkaistu: 1. marraskuuta 1994 & 25. lokakuuta 2005
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #3 US, #21 CAN, #32 UK, #2 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 5 × platinaa, 30.1.2003
 • Singlet: All I Want For Christmas Is You, Miss You Most (At Christmas Time),
  Joy To The World, Jesus Born On This Day, O Holy Night, Santa Claus Is Comin' To Town
 • Myynti USA:ssa: 4,8 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 16,5 miljoonaa kappaletta[46]
Daydream
 • Julkaistu: 3. lokakuuta 1995
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #1 (6 viikkoa) US, #1 (1 viikko) UK, #1 AUS, #3 CAN
 • Viimeisin RIAA ansainto: Timantti (10 × platinaa), 18.12.1998
 • Singlet: Fantasy, One Sweet Day, Open Arms, Always Be My Baby, Forever, Underneath The Stars
 • Myynti USA:ssa: 7,54 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: 25 miljoonaa kappaletta[46]
Butterfly
 • Julkaistu: 16. syyskuuta 1997
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #1 (1 viikko) US, #1 CAN, #1 AUS, #2 UK, #6 ITA
 • Viimeisin RIAA ansainto: 5 × platinaa, 15.12.1999
 • Singlet: Honey, Butterfly, Breakdown, The Roof (Back In Time), My All, Whenever You Call
 • Myynti USA:ssa: 3,70 miljoonaa kappaletta[45]
 • Maailmanlaajuisesti: 11 miljoonaa kappaletta[46]
#1's
 • Julkaistu: 17. marraskuuta 1998
 • Tyyppi: Kokoelmalevy
 • Listasijoitukset USA: #4 US, #6 CAN, #10 UK, #6 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 5 × platinaa, 24.1.2003
 • Singlet: Sweetheart, When You Believe, I Still Believe,
  Do You Know Where You're Going To (Theme From Mahogany)
 • Myynti USA:ssa: 3,56 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: 17 miljoonaa kappaletta[46]
Rainbow
 • Julkaistu: 2. marraskuuta 1999
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #2 US, #2 CAN, #8 UK, #4 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: 3 × platinaa, 3.12.1999
 • Singlet: Heartbreaker, Thank God I Found You, Against All Odds (Take A Look At Me Now),
  Can't Take That Away (Mariah's Theme), Crybaby
 • Myynti USA:ssa: 2,92 miljoonaa kappaletta[46]
 • Maailmanlaajuisesti: 10 miljoonaa kappaletta[46]
Glitter
 • Julkaistu: 11. syyskuuta 2001
 • Tyyppi: Soundtrack-albumi
 • Listasijoitukset USA: #7 US, #4 CAN, #10 UK, #13 AUS, #5 ITA
 • Viimeisin RIAA ansainto: Platinaa, 16.12.2001
 • Singlet: Loverboy, Never Too Far, Don't Stop (Funkin' 4 Jamaica), Reflections (Care Enough),
  Lead The Way, Last Night A DJ Saved My Life
 • Myynti USA:ssa: 0,63 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: 3,5 miljoonaa kappaletta
Greatest Hits
 • Julkaistu: 4. joulukuuta 2001
 • Tyyppi: Kokoelmalevy
 • Listasijoitukset USA: #52 US, #46 (2001) #7 (2005) UK, #60 AUS
 • Viimeisin RIAA ansainto: Platinaa, 31.1.2003
 • Singlet: Endless Love, Never Too Far/Hero Medley (Japanese version only)
 • Myynti USA:ssa: 0,94 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: 1,88 miljoonaa kappaletta[48]
Charmbracelet
 • Julkaistu: 3. joulukuuta 2002
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #3 US, #14 CAN, #52 UK, #42 AUS, #21 ITA
 • Viimeisin RIAA ansainto: Platinaa, 9.1.2003
 • Singlet: Through The Rain, The One, Boy (I Need You), Bringin' On The Heartbreak
 • Myynti USA:ssa: 1,14 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: 3,1 miljoonaa kappaletta[49]
The Remixes
 • Julkaistu: 14. lokakuuta 2003
 • Tyyppi: Remix-albumi
 • Listasijoitukset USA: #26 US, #35 UK
 • Viimeisin RIAA ansainto: Ei luokiteltu
 • Singlet: I Know What You Want
 • Myynti USA:ssa: 0,25 miljoonaa kappaletta
 • Maailmanlaajuisesti: ~1 miljoonaa kappaletta[46]
The Emancipation Of Mimi
 • Julkaistu: 12. huhtikuuta 2005 & 15. marraskuuta 2005 (Ultra Platinum Edition)
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #1 (2 viikkoa) US, #2 CAN, #7 UK, #6 AUS, #15 ITA
 • Viimeisin RIAA ansainto: 6 × platinaa, 23.02.2006
 • Singlet: It's Like That, We Belong Together, Shake It Off, Get Your Number, Don't Forget About Us,
  Fly Like A Bird, Say Somethin'
 • Myynti USA:ssa: 5,80 miljoonaa kappaletta[50]
 • Maailmanlaajuisesti: 10,5 miljoonaa kappaletta[51]
E=MC²
 • Julkaisu: 15. huhtikuuta virallisesti Amerikassa ja 16. huhtikuuta Suomessa 2008
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset: USA: #1
 • Singlet: Touch My Body, Bye Bye, I'll Be Lovin' U Long Time, I Stay in Love
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 2,5 miljoonaa kappaletta
The Ballads
 • Julkaisu: 17. lokakuuta, 2008[52]
 • Tyyppi: Kokoelmalevy
 • Listasijoitukset: USA #10 [53]
 • Singlet: -
 • Myynti maailmanlaajuisesti: 0,8 miljoonaa kappaletta
Memoirs of an Imperfect Angel
 • Julkaisu: 25. elokuuta, 2009[54]
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset: USA: #3
 • Singlet: Obsessed, H.A.T.E.U., 100 Percent, I Want To Know What Love Is (Foreigner-cover), Candy Bling, The Impossible
 • Myynti maailmanlaajuisestti: 1,0 miljoona kappaletta
Merry Christmas II You
 • Julkaistu: 2. marraskuuta 2010
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset USA: #4 CAN, #14 UK, #101
 • Viimeisin RIAA ansainto: kultaa, 11.1.2011[55]
 • Singlet: Oh Santa!, All I Want for Christmas Is You (Extra Festive),
  Auld Lang Syne (The New Year's Anthem)
 • Myynti USA:ssa: 432 000 kappaletta
 • Myynti maailmanlaajuisesti: -
Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse
 • Julkaistu: 23. toukokuuta 2014
 • Tyyppi: Studioalbumi
 • Listasijoitukset: USA #3
 • Singlet: #Beautiful, The Art of Letting Go, You're Mine (Eternal), You Don't Know What to Do
 • Myynti USA:ssa: 122 000 kappaletta[56]
#1 to Infinity
 • Julkaistu: 15. toukokuuta 2015
 • Tyyppi: Kokoelmalevy
 • Listasijoitukset: USA #29
 • Singlet: Infinity

Kokonaismyynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Yhdysvalloissa myyty yhteensä 60,71 miljoonaa albumia[45]
 • Maailmanlaajuisesti 175,0 miljoonaa albumia[46]

Yhdysvaltojen The Billboard Hot 100 -singlelistan kärjessä olleet kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vision Of Love (1990)
 • Love Takes Time (1990)
 • Someday (1991)
 • I Don't Wanna Cry (1991)
 • Emotions (1991)
 • I'll Be There (feat. Trey Lorenz, 1992)
 • Dreamlover (1993)
 • Hero (1993–1994)
 • Fantasy (1995)
 • One Sweet Day (Mariah Carey & Boys II Men, 1995)
 • Always Be My Baby (1996)
 • Honey (1997)
 • My All (1998)
 • Heartbreaker (feat. Jay-Z, 1999)
 • Thank God I Found You (feat. Joe & 98 Degrees, 2000)
 • We Belong Together (2005)
 • Don't Forget About Us (2006)
 • Touch My Body (2008)

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parfyymit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M by Mariah Carey on Mariah Careyn debyyttihajuvesi, joka ilmestyi vuonna 2007 syksyllä. Hajuveden on tuottanut Elisabeth Arden ja sen pohjana on toiminut tahitilaisten valkoisten Tiare -kukkien tuoksu, Gardenia -kukan (Keikarinkukan) terälehdet, meripihkan tuoksu ja paahdetun vaahtokarkin tuoksu. Hajuvettä ei saa ainakaan toistaiseksi Suomen tavarataloista, mutta Ruotsista saa.

Keväällä 2008 lanseerattiin ystävänpäivän kunniaksi Yhdysvalloissa hajuvedestä Golden Deluxe Edition Macy's -tavarataloon. "M" by Mariah Carey Golden Deluxe Edition -pullo on väriltään kultainen ja hieman hintavampi.

Mariahin toinen hajuvesi on nimeltään Luscious Pink ja se julkaistiin USA:ssa elokuussa 2008. Myös siitä julkaistiin erikoisversio, ja sen nimi on Ultra Pink.

Uusimmat hajuvedet Carey suunnitteli myös Elizabeth Ardenin kanssa. Sarjan nimi on Lollipop Bling ja siihen kuuluu kolme eri hajuvettä, jotka ovat saaneet nimensä Mariahin musiikkikappaleista. Ribbon-tuoksu on sekoitus vadelmaa, hunajamelonia, kurkkua, hortensiaa, sinistä lootusta, jasmiinia, myskiä, valkoista puuta ja sokeria. Mine Again -tuoksussa on punaviinimarjaa, verigreippiä, heliotrooppia, Meksikolaista vadelmasuklaata, hattaraa, magnoliaa, Creamy Musk'ia, tonkapapua ja vaniljaa. Honey-tuoksussa on ananasta, valkoista hunajaa, inkivääriä, sitruunaa, Amazonin liljaa, valkoista freesiaa, myskiä ja Linden-kukkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. List of best-selling music artists Wikipedia, the free encyclopedia.
 2. http://www.criticofmusic.com/2013/03/vocal-profile-mariah-carey.html
 3. a b Billboard: Billboard Hot 100: Most No. 1s By Artist (All-Time) 2008. Nielsen Business Media, Inc. Viitattu 27.12.2008. (englanniksi)
 4. Silvio Pietroluongo: Mariah, Madonna eclipse Elvis in Billboard charts Reuters.com. 2.4.2008. New York: Thomson Reuters. Viitattu 27.12.2008. (englanniksi)
 5. http://www.mariahcarey.com/awards
 6. http://www.mariahcarey.com/awards
 7. http://www.mariahcarey.com/awards
 8. http://www.mariahcarey.com/awards
 9. Tennessee IMDB. Viitattu 2. toukokuuta 2008. (englanniksi)
 10. You Don't Mess with the Zohan IMDB. Viitattu 2. toukokuuta 2008. (englanniksi)
 11. Daily Mail
 12. Poptähti Mariah Carey meni naimisiin 2.5.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.5.2008.
 13. Mariah Carey, Nick Cannon debut twins on ‘20/20’ Los Angeles Times. 22.10.2011. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
 14. Mariah Carey, Nick Cannon reportedly splitting up, living apart Los Angeles Times. 21.8.2014. Viitattu 14.2.2015. (englanniksi)
 15. People
 16. Mariah Carey erosi jälleen - miljonäärimies kyllästyi laulajan diivailuun Viitattu 28.10.2016.
 17. Archives: Sun-Sentinel - CAREYED%20AWAY%20THE%20SINGER%20WITH%20THE%20FANTASTIC%20VOCAL%20RANGE%20BELTS%20OUT%20SONGS%20WITH%20TECHNICAL%20PRECISION%20AND%20TOO%20LITTLE%20FEELING. pqasb.pqarchiver.com. Viitattu 3.8.2016.
 18. 100 Greatest Singers: Mariah Carey | Rolling Stone 27.10.2011. Viitattu 3.8.2016.
 19. Jody Rosen: Bigger Than Elvis. Slate, 29.4.2008. ISSN 1091-2339. Artikkelin verkkoversio. en-US
 20. On Top The New Yorker. Viitattu 3.8.2016.
 21. Limelight Spotlight Q&A: Ariana Grande | Neon Limelight - Exclusive Music News, Artist Interviews, Reviews, Photos! neonlimelight.com. Viitattu 3.8.2016.
 22. Britney Spears Music Influences Viitattu 3.8.2016.
 23. Vibe www.vibe.com. Viitattu 3.8.2016.
 24. Sean Michaels: Katy Perry wants to go folk acoustic – in style of Joni Mitchell. The Guardian, 1.10.2013. ISSN 0261-3077. Artikkelin verkkoversio. en-GB
 25. Lady GaGa Shows Mariah Carey Love In New Interview 20.7.2011. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
 26. Pier Dominguez: Christina Aguilera: A Star is Made : the Unauthorized Biography, s. 25. Amber Communications Group, Inc..
 27. Jessica Simpson Music Influences Viitattu 3.8.2016.
 28. Rihanna Brings On Acting Career With New 'Bring It On' Flick Viitattu 3.8.2016.
 29. Rihanna on Her Love of Mariah, Whitney, Celine and Shania Viitattu 10.8.2016.
 30. Mariah Carey Overwhelms Kelly Clarkson 29.7.2003. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
 31. Phil Gallo: Mariah Carey & Leona Lewis 30.7.2008. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
 32. Jessie J Talks Debut Album, Expectation, Inspiration, More - Singersroom.com 19.3.2011. Viitattu 10.8.2016. (englanniksi)
 33. Kelly Rowland Speaks Highly Of Mariah Carey | popdirt.com popdirt.com. Viitattu 3.8.2016.
 34. Blige Thanks 'Beautiful' Carey 29.12.2005. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
 35. Steve Schonberg: 'I'm not that 17-year-old girl anymore': Jordin Sparks on growing up Viitattu 3.8.2016.
 36. Mariah Carey’s “Vision of Love,” at 25, is the most influential vocal performance of all-time. – EST. 1997 est1997.com. Viitattu 10.8.2016.
 37. On Top The New Yorker. Viitattu 3.8.2016.
 38. Brandy Music Influences Viitattu 3.8.2016.
 39. Nerisa Almo: Charice Pempengco meets music idol Mariah Carey 21.10.2008. Viitattu 3.8.2016.
 40. Nicki Minaj: Mariah Carey’s Been One of My Favorite Artists! Just Jared. Viitattu 3.8.2016.
 41. Tori Kelly on Twitter Viitattu 10.8.2016.
 42. Sam Smith: 5 Fact Facts About The 2015 Grammy Winner 9.2.2015. Viitattu 3.8.2016.
 43. Justin Bieber Loves Mariah Carey Viitattu 3.8.2016.
 44. Stevie Wonder: The 2008 TIME 100 - TIME. Time, 12.5.2008. ISSN 0040-781X. Artikkelin verkkoversio.
 45. a b c d e f g Soundscan report (Levymyynti 31.12.2006 saakka) MariahJournal.com. (englanniksi)
 46. a b c d e f g h i j k Mariah Carey Discografie - Album #1's Berliini, Saksa: www.mariah-carey-fan.com. Viitattu 17. toukokuuta 2007. (saksaksi)
 47. http://mariahcarey.com/news/bio.php
 48. RIAA counts albums with a length of over 100 minutes twice [1].
 49. "Mariah Carey - Charmbracelet". Universal Music. Viitattu 22. helmikuuta 2007.
 50. Crosley, Hillary. "Billboard Bits: Mariah Carey, Chris Brown, Mobile". Billboard. 9. toukokuuta 2007. Viitattu 10. toukokuuta 2007.
 51. Putnam, Richelle. "Mariah Carey receives six prestigious BMI awards". Island Records. 31. elokuuta 2006. Viitattu 11. maaliskuuta 2007.
 52. Mariah Carey - The Ballads Internet Bookshop Italia. Viitattu 28.12.2008.
 53. Billboard.com: Artist Chart History - Mariah Carey Viitattu 22.6.2009. (englanniksi)
 54. The Island Def Jam Music Group: Mariah Carey Puts Finishing Touches on Her New Album, MEMOIRS OF AN IMPERFECT ANGEL, for August 25th Release Yahoo! Finance. 16.6.2009. Viitattu 22.6.2009. (englanniksi)
 55. http://riaa.com/goldandplatinumdata.php?resultpage=1&table=SEARCH_RESULTS&action=&title=Merry%20Christmas%20II%20You&artist=Mariah%20Carey&format=&debutLP=&category=&sex=&r
 56. When Idols Turn Rivals: Drake & Kanye West, Ariana Grande & Mariah Carey and More Billboard. Viitattu 29.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mariah Carey.