PopMart

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Popmart.gif

PopMart oli irlantilaisen rock-yhtyeen U2:n kiertue, joka seurasi yhtyeen albumia Popia vuosina 1997–1998. Kiertue alkoi 25. huhtikuuta 1997 Las Vegasista ja loppui 21. maaliskuuta 1998 Etelä-Afrikan Johannesburgiin. PopMart pysähtyi myös Helsingissä 9. elokuuta 1997.

Kiertueen nimi ivailee tuhlaavaisuudelle (Mart-osa), ja kiertueesta järjestetty tiedotustilaisuus pidettiinkin amerikkalaisessa Kmart-tavaratalossa New Yorkissa. Pop-osa nimestä viittaa taas yhtyeen Pop-albumiin.

Itse show oli vaikuttavampi kuin aikaisemman kiertueen, Zoo-TV:n. Konserttilavan lavasteet olivat ennennäkemättömiä: 31-metrinen keltainen kaari, joka oli ilmiselvä puolikas McDonald'sin kuuluisasta logosta. Kaaren yläosassa oli iso "kori", jossa oli valoja ja kameroita. Suoraan edestä päivän kori ja kaari muodostivat ison m-kirjaimen. Lava sisälsi myös maailman suurimman television, kooltaan 45(leveys)*15(korkeus) metriä. Televisio koostui itse asiassa useista pienistä LED-valoista ollen näin suuri videoruutu. Television vieressä oli noin 45 metriä korkea cocktail-tikku, jonka päässä oli valaistu oliivi, jota ympäröi kaksi rengasta. Lavan reunalla, tikun edessä oli ehkä oudoin kiertuelavaste ikinä: 12 metriä korkea peilipallo-sitruuna, jonka sisältä U2 tuli encoren alussa. U2:n pukeutuminen parodioi myös pop-musiikkia ja varsinkin Village Peoplea: The Edge oli pukeutunut cowboyksi, Larry Mullen jr. sotilaaksi, Adam Clayton vangiksi tai rakennustyöläiseksi ja Bonon asusteet vaihtelivat nahka-asusta Fidel Castro-tyyliseen univormuun.

Konsertit alkoivat yleensä näin: U2 turvamiesten ympäröimänä marssi yleisön halki, lavalle päästyään The Edge, Adam Clayton ja Larry Mullen jr. alkoivat valmistautua soittamaan samalla kun Bono lämmitteli yleisöä sparraten kuin nyrkkeilijä. Lämmittelijää yhtyeellä ei ollut, ainoa musiikki mitä yleisö kuuli ennen U2:sta, oli M-yhtyeen PopMuzik, jota U2 oli miksannut. U2:n ensimmäinen kappale oli poikkeuksetta MOFO. Lavashow'n täydensi lavasteiden valoshow, mutta myös televisio, joka näytti populaarikulttuurin kuvia, kuten Andy Warholin maalauksia, pätkiä piirretyistä ja animoituja värikkäitä kuvia, jotka liikkuivat musiikin tahtiin.

Kiertue ja levy saivat aluksi huonot arvostelut kriitikoilta, koska Pop oli lanseerattu liian aikaisin, eikä U2 saanut harjoitella kappaleita tarpeeksi, ne eivät toimineet kiertueella niin hyvin, kuten aikaisempien kiertueiden kappaleet. mm. Las Vegasissa U2 joutui keskeyttämään ja aloittamaan Staring at the Sunin alusta lukuisten virheiden takia. Eurooppaan saavuttua kappaleet toimivat paremmin ja eurooppalaiset lehdet arvostelivat kiertueen mainioksi. Toisaalta yhtyeen fanit eivät sisäistäneet kiertueen "vitsiä" ja tunsivat että U2 oli pettänyt heidät pukeutumalla oudosti, esittämällä kappaleita huonosti ja laulamalla karaokea.

Kiertue tuotti suuret lipputulot, kuten Zoo TV, mutta PopMartin lavasteet olivat kalliita ja loppujen lopuksi kiertue teki yhteensä 20 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tappiot. Lipputuloja U2 keräsi 80 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja kustannukset olivat yhteensä 100 miljoonaa.

Kiertue videoitiin kahdesti, Mexico Cityssä vuonna 1998 ja Helsingissä vuonna 1997. Näistä Mexico Cityn konsertti on julkaistu VHS:nä (PopMart Live From Mexico City) ja on liikkunut huhuja, että Mexico City julkaistaisiin DVD:nä fanien pyynnöstä. Mexico Cityn konsertista on julkaistu myös live-cd, joka on tosin saatavilla vain Propaganda-sivuston jäsenille. Kriitikoiden mielestä tosin Helsingin keikka oli yksi U2:n parhaimmista PopMartin aikana. Helsingin konsertista on julkaistu kaksi musiikkivideota, Please ja MOFO.