Tavaratalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo on kulttuurihistoriallisesti arvokas liikerakennus ja Pohjoismaiden suurin tavaratalo.

Tavaratalo on laajan tuotevalikoiman myymiseen erikoistunut kauppaliike, jolla ei ole yhtä erityistä tuotelinjaa. Tavaratalot myyvät yleensä muun muassa vaatteita, kenkiä, kosmetiikkaa, huonekaluja, kodin tekstiilejä, kodinkoneita, työkaluja, toimistotarvikkeita, leikkikaluja sekä urheiluvälineitä. Joissakin tavarataloissa myydään myös elintarvikkeita ja päivittäistavaroita. Jotkut tavaratalot luokitellaan alennustavarataloiksi, ja niissä on usein keskitetty kassa-alue kaupan etuosassa.

Tavaratalot voivat olla myös muotitavaratalojalähde?, joiden valikoimiin kuuluvat ainoastaan pukeutumisen tuotteet. Suomessa muotitavarataloketjuja ovat muun muassa Halonen ja Aleksi 13.

Joskus hypermarketteja kutsutaan myös tavarataloiksi. Tavaravalikoimallisesti se yleensä pitääkin paikkaansa, mutta hypermarketin ja tavaratalon suurin ero on se, että yleensä hypermarketeissa on keskitetty kassa-alue kaupan etuosassa ja ne ovat panostaneet enimmäkseen ruokaosastoon, vaikka ne myyvätkin käyttötuotteita. Lisäksi hypermarkettien pinta-ala on yleensä hiukan tavarataloa suurempi, ja lisäksi hypermarketissa voi olla enintään kaksi kerrosta, kun taas tavaratalossa niitä on mahdollisesti enemmän.

Tavaratalojen yhteydessä voi olla myös tavaratalon omia palveluja täydentäviä oheispalveluita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäinen tavaratalo avattiin vuonna 1852 Pariissa. Tavaratalon nimi oli Le Bon Marché. Suomen ensimminen tavaratalo oli Stockmann, joka avattiin Helsingissä vuonna 1862.[1]

Tavarataloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Macy's Herald Squarella New Yorkissa on yksi maailman suurimmista tavarataloista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maoz, Ninarose: Astu sisään. Yhteishyvä, joulukuu 2015, s. 51. S-Ryhmä.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tavaratalo.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.