Heps

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heps-logo 1970-luvun puolivälistä.

Heps oli kuopiolaisen Saastamoinen Yhtymän 1970-luvulla toiminut tavarataloketju. Sen tavaratalot toimivat kaupunkien keskustojen lisäksi niiden ulkopuolella, eli niitä voi kutsua myös automarketeiksi.

Vuonna 1977 Tuko osti Hepsit vuosikymmenen suurimmassa tavaratalokaupassa Suomessa. Ne muuttuivat seuraavana vuonna Anttila-tavarataloiksi, jotka Tuko oli ostanut pari vuotta aiemmin. Kauppahetkellä Hepseissä oli yhteensä noin 640 työntekijää yhdeksässä tavaratalossa: Kaarinassa, Lahdessa, Kouvolassa, Lohjalla, Jyväskylässä, Seinäjoella, Oulussa, Kajaanissa ja Kuopiossa. Saastamoisen tukkuryhmään jäivät tuolloin vielä kauppiasvetoiset Tops- ja Pops-myymäläketjut.[1] Keskon ostettua Anttila-ketjun vuonna 1996 osa entisistä Hepseistä muuttui K-Citymarketeiksilähde?.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Heps-tavaratalo nousi Turun lähelle Kaarinan Ravattulaan vuonna 1970. Saastamoisen perustaman Suurmarkkinat Oy:n omistama Turun Heps oli myös ensimmäinen kaupungin keskustan ulkopuolella sijainnut alennustavaratalo ja toimi näin osaltaan automarkettien edelläkävijänä. Myymälän pinta-ala oli 3 500 neliömetriä, ja pihalla oli varattu pysäköintiruudut 300 ajoneuvolle. Tuotevalikoimaan kuuluivat elintarvikkeiden lisäksi tekstiilit, kengät, asusteet, paperi- ja kemikaliotarvikkeet, kodinkoneet, taloustavarat, rautatavarat, vapaa-ajantuotteet ja autotarvikkeet.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 70-luvun suurin kauppa tavarataloista tehtiin. Helsingin Sanomat, 9.11.1977, s. 24. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Turun Heps saa jatkoa Lahdessa. Helsingin Sanomat, . Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.