Lord & Taylor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lord & Taylor
Tunnuslause The Signature of American Style
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustettu 1826
Kotipaikka New York, USA
Toimiala vähittäiskauppa
Tuotteet vaatteet, asusteet, jalkineet, kosmetiikka, korut, makuuhuonetekstiilit, kodintavarat, elektroniikka
Kotisivu www.lordandtaylor.com
Lord & Taylorin lippulaivamyymälä New Yorkin Viidennellä avenuella.

Lord & Taylor oli Yhdysvaltojen vanhin luksustavaratalojen ketju.[1] Se ajautui konkurssiin vuonna 2020 ja toimii nyt uuden omistajan myötä verkkokauppana[2].

Lord & Taylor toimi USA:n itärannikolla lähes vuosisadan ajan itsenäisenä yrityksenä, kunnes se yhdistyi Associated Dry Goods -yhtiön kanssa. Lord & Taylor oli 2008–2019 osa Pohjois-Amerikan vanhinta yritystä, kanadalaista Hudson's Bay Companya, kunnes sen osti verkkovaatekauppa Le Tote.

Lord & Taylorilla oli noin 50 myymälää USA:n itärannikolla, keskilännessä ja Floridassa.[3] Sen tärkeimpiä kilpailijoita olivat luksustavarataloketjut Barneys New York, Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Bloomingdale's, sisaryritys Saks Fifth Avenue sekä Nordstrom.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samuel Lord

Englantilaiset siirtolaiset Samuel Lord ja hänen vaimonsa serkku George Washington Taylor perustivat 1826 yhteisen naisten vaateliikkeen Manhattanin Catherine Streetille.[4] 1800-luvun mittaan liike vaihtoi osoitetta pari kertaa, kunnes siitä tuli vuonna 1914 yksi ensimmäisistä Viidennen avenuen tavarataloista. Se myös keksi ensimmäisenä somistaa yhden näyteikkunoistaan lapsia kiehtovaksi ”jouluikkunaksi”. Arkkitehtitoimisto Starrett & Van Vleckin suunnittelema toimitalo nimitettiin 2007 yhdeksi New Yorkin kaupungin historiallisista maamerkeistä.[5]

Vuonna 1946 Lord & Taylor nimitti pääjohtajakseen Dorothy Shaverin. Hän oli maan ensimmäinen nainen suuren vähittäiskauppayrityksen johdossa. Hän oli tullut yrityksen palvelukseen jo 1924. Hän toi liikkeen toimintaan muun muassa Personal Shopper -konseptin. 1950-luvun lopulla Lord & Taylor tuli tunnetuksi kauniista univormuihin puetuista hissitytöistään, jotka ehostettiin myymälän kosmetiikkaosastolla joka aamu.

1970-luvulla Lord & Taylor alkoi laajentua itärannikolta etelään, Atlantaan, Houstoniin ja Dallasiin. Se avasi myös neljä liikettä Illinoisin osavaltioon. 1980-luvulla perustettiin nopeaan tahtiin 11 myymälää eteläiseen Floridaan. Osa näistä ja Texasin liikkeistä kuitenkin lopetettiin 1989–1990.

1990-luvulla Lord & Taylor laajeni yhä lännemmäs, Coloradon Denveriin. Kannattavuus kuitenkin heikkeni, ja vuonna 2003 lopetettiin 32 liikettä, jotka olivat edustaneet yli kolmasosaa ketjun myymäläpinta-alasta mutta vain 19 prosenttia myynnistä. Se oli osa yrityksen uutta strategiaa keskittyä jälleen varakkaimpaan asiakaskuntaan, itärannikolle ja keskilännen Chicagoon, Detroitiin ja St. Louisiin.[6]

Loppuvuosina Lord & Taylorin ydinmarkkina ulottui Virginian osavaltiosta koillisen New Hampshireen. Sen lisäksi ketjulla oli myymälöitä Chicagossa, Detroitissa ja Floridassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lord & Taylor
  1. Lord & Taylor vs Nordstrom: Better Shopping Experience.
  2. Berthene, April: Lord & Taylor emerges from bankruptcy as an online-only retailer Digital Commerce. 22.4.2021. Viitattu 1.8.2021.
  3. Lord & Taylor Expanding (Arkistoitu – Internet Archive), Merchandising Matters 19.10.2011.
  4. Burrows, Edwin G. & Wallace, Mike: Gotham: A History of New York City to 1898. New York: Oxford University Press, 1999.
  5. A Landmark Department Store, (Arkistoitu – Internet Archive) The Sun, 27.11.2007.
  6. Who'll Take Lord & Taylor's Vacant Stores? (Arkistoitu – Internet Archive); Retail Traffic 31.7.2003.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]