Kissanainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kissanainen
Catwoman-ninelives-tpb.jpg
Luojat Bill Finger
Bob Kane
Tiedot
Oikea nimi Selina Kyle
Status Murtovaras
Pituus 170 cm
Paino 58 kg
Ryhmäsidokset Batman
Henkilöllisyydet Kissa, Irena Dubrovna,
Sukulaiset Lapsi Helena Wayne, Helena Bertinelli (the Huntress)
Voimat huippunopeus ja -notkeus, yhdeksän henkeä

Kissanainen (engl. Catwoman), oikealta nimeltään Selina Kyle, on kuvitteellinen rikollinen DC Comics -sarjakuvamaailmassa. Useimmiten hän on Batmanin vastustaja. Hänen ensiesiintymisensä oli Batman-lehden ensimmäisessä numerossa (nimellä Kissa), ja hänet loivat Bill Finger sekä Bob Kane. Kissanaista ei tule sotkea Marvelin Mustaan Kissaan.

Vuonna 2009 Kissanainen oli listattu sijalle 11 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Hahmon taustaa sarjakuvien pohjalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanainen ei ole perinteinen vihollinen, sillä hän on lähinnä murtovaras (jalokivi) eikä hänellä ole tapana tappaa syyttömiä. Hän myös toimii usein Robin Hoodin tyyliin, varastaen rikkailta ja antaen köyhille.

Kissanainen toimii yksin, mutta joissakin seikkailuissa hän toimii Batmanin liittolaisena. Hän varastelee arvoesineitä, mutta osaa myös välillä toimia sankarina ja auttaa Batmania, vaikka he usein ovatkin vihollisia keskenään. Hänellä ja Batmanilla onkin monissa tarinoissa monimutkainen ja usein jopa romanttinen, viha–rakkaus-suhde.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selinan ja siskonsa Maggien lapsuudessa, Selinan äiti laiminlyö lastensa olemassaolon. Maria Kyle on kaukainen vanhempi, joka mieluummin viettää aikaa kissojen kanssa, ja tekee lopulta itsemurhan kun Selina on hyvin nuori. Hänen alkoholisti-isänsä Brian on kylmä ja tunteeton ja juo lopulta itsensä hengiltä.

Selviytyäkseen, Selina viettää aikaa kaduilla ennen kun hänet saadaan kiinni ja lähetetään orpokotiin. Nuorten osastolla, Selina alkoi nähdä kuinka kovaa maailma voi oikeasti olla. Maggien kohtaloon tässä vaiheessa tarinaa ei ole viitattu.

Selinasta Kissanaiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Selinasta tulee Kissanainen, hän työskentelee prostituoituna selviytyäkseen, mutta haluaa kovasti irrottautua häntä väärinkäyttävästä parittajasta ja entisestä poikaystävästään Stanista. Selina saa lopullisesti tarpeekseen kun Stan sieppaa ja käyttää väkivaltaisesti väärin hänen siskoaan Maggieta, joka on nunna. Pelastaakseen sisarensa Selina tappaa Stanin, päästen samalla itsekin hänestä lopullisesti eroon.

Tajuttuaan mitä hänen siskolleen tapahtui, hän alkaa pelätä elävänsä sisarensa pelokasta elämää ja alkaa opiskella itsepuolustusta ja taistelulajeja. Hänen opettajansa innostaa Selinaa uskomaan enempään kuin mitä hän on, ja hän ymmärtää, että prostituutio ei ole elämää hänelle tai Hollylle.

Holly Robinson on nuori karkulainen joka ihannoi Selinaa, mutta on aivan liian nuori elääkseen kaduilla. Selina ottaa Hollyn huostaansa. Mieltymys jalokiviin johdattaa Selinan tekemään ensimmäisen murtonsa, johon hän lähtee pukeutuneena kissanaisen pukuun, jonka hänen parittajansa oli hänelle antanut.

Batmanin kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtyään murron kissapuvussa Selina huomaa ettei häntä tunnisteta. Hän saa esimakua murtoihin ja alkaa tehdä niitä enemmän Robin Hood -tavalla kuin todellinen varas. Lopulta hän kohtaa Batmanin. Pienen yhteenoton kautta Selina alkaa innostua pysymään Kissanaisen roolissa nähtyään Batmanin tositoimissa rikollisia vastaan. Selina saa ajatuksen, että Batmanin ollessa ”lepakko”, hän itse voisi olla ”kissa”. Oivalluksen myötä Selina vakiinnuttaa itselleen nimen Kissanainen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyvyt: Huippunopeus ja -notkeus, yhdeksän henkeä sekä kissojen tavoin hyvä pimeän näkö ja herkkä kuulo.
  • Varusteet: Kissanaisen varusterepertuaariin kuuluu lihoja kertasivalluksesta irrottava ruoska, partaveitsenterävät kynnet, saappaat, naamio ja vyö.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun Batman-televisiosarjassa Kissanaista esittää useimmiten Julie Newmar. Eartha Kitt esittää Kissanaista sarjan loppupuolella, Newmarin oltua kiireinen toisen projektin kanssa. Kissanainen on vieraillut myös Batman-animaatiosarjoissa.

Vuonna 2014 ensi-iltansa saaneessa Gotham-televisiosarjassa nuorta Selina Kylea esittää Camren Bicondova. Sarja sijoittuu Gothamin kaupunkiin vuosia ennen kuin Bruce Waynestä tuli Batman. Sarjan ensimmäinen jako esitettiin Yhdysvalloissa 25. syyskuuta 2014.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 tehdyssä animaatiosarja: The New Adventures of Batmanissä kissanaisen äänenä toimii Melendy Britt.

Kissanainen vuoden 2004 animaatiosarja Batmanissä

Adrienne Barbeau toimii Kissanaisen äänenä vuoden 1992 Batman-animaatiosarjassa, sitä seuranneessa jatkosarjassa The New Batman Adventures (1997) ja spin-off-elokuvassa Batman: Salaperäinen Batwoman (2003). Gina Gershon toimii Kissanaisen äänenä vuoden 2004 Batmanissä. Vuonna 2009 julkaistussa animaatiosarjassa Batman – pelottomat Kissanaisen äänenä toimii Kari Wahlgren. Vuonna 2011 julkaistussa animaatioelokuvassa Batman: Year One Kissanaiselle äänensä antoi Eliza Dushku.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanainen esiintyy vuoden 2010 pelissä Batman: The Brave and the Bold – The Videogame roistona sekä vuoden 2011 DC Universe Onlinessa, jossa hän ei ole pelattavana hahmona. Sen sijaan vuoden 2011 Batman: Arkham Cityssa Kissanaisella voi pelata erinäisiä osioita pelistä. Pelin ensiostajat saavat ilmaisen koodin, joka on voimassa yhden kerran. Koodin voi myös maksullisesti tilata PlayStation Storen kautta. Kissanainen esiintyy vuonna 2008 Lego Batman: The Video Gamessa pelattavana hahmona. Kissanainen on pelissä Pingviinin ryhmässä ja on myös päävastuksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Catwoman is number 11 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]