Kissanainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kissanainen
Luoja(t) Bill Finger
Bob Kane
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman #1
Henkilötiedot
Oikea nimi Selina Kyle
Status Murtovaras
Pituus 170 cm
Paino 58 kg
Ryhmäsidokset Batman
Gotham City Sirens
Henkilöllisyydet Kissa, Irena Dubrovna,
Voimat huippunopeus ja -notkeus, yhdeksän henkeä
Suhteet
Sukulaiset Lapsi Helena Wayne, Helena Bertinelli (the Huntress)

Kissanainen (engl. Catwoman), oikealta nimeltään Selina Kyle, on kuvitteellinen rikollinen DC Comics -sarjakuvamaailmassa. Useimmiten hän on Batmanin vastustaja. Hänen ensiesiintymisensä oli Batman-lehden ensimmäisessä numerossa (nimellä Kissa), ja hänet loivat Bill Finger sekä Bob Kane. Kissanaista ei tule sotkea Marvelin Mustaan Kissaan.

Vuonna 2009 Kissanainen oli listattu sijalle 11 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Hahmon taustaa sarjakuvien pohjalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanainen ei ole perinteinen vihollinen, sillä hän on lähinnä murtovaras (jalokivi) eikä hänellä ole tapana tappaa syyttömiä. Hän myös toimii usein Robin Hoodin tyyliin, varastaen rikkailta ja antaen köyhille.

Kissanainen toimii yksin, mutta joissakin seikkailuissa hän toimii Batmanin liittolaisena. Hän varastelee arvoesineitä, mutta osaa myös välillä toimia sankarina ja auttaa Batmania, vaikka he usein ovatkin vihollisia keskenään. Hänellä ja Batmanilla onkin monissa tarinoissa monimutkainen ja usein jopa romanttinen, viha–rakkaus-suhde. Tarinassa Batman#50 Batman kosii Kissanaista ja hän suostuu, mutta myöhemmin hylkää tämän alttarille, koska ei halunnut hänen hylkäävän elämäänsä Batmanina hänen takiaan. Maa 2 universumiin sijoittuvissa tarinoissa Kissanainen meni Batmanin kanssa naimisiin ja heillä oli Helena niminen tytär, josta tuli myöhemmin the Huntress. Tarinassa Batman/Catwoman #12 Batman ja Kissanainen menevät lopulta virallisesti naimisiin keskenään.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selinan äiti laiminlyö lapsiaan Selinaa ja Maggieta, kun nämä ovat pieniä. Maria Kyle on etäinen vanhempi, joka viettää mieluummin aikaa kissojen kanssa, ja tekee lopulta itsemurhan kun Selina on hyvin nuori. Hänen alkoholisti-isänsä Brian on kylmä ja tunteeton ja juo lopulta itsensä hengiltä.

Selviytyäkseen Selina viettää aikaa kaduilla ennen kuin hänet saadaan kiinni ja lähetetään orpokotiin. Nuorten osastolla Selina alkaa nähdä kuinka kovaa maailma voi oikeasti olla. Maggien lapsuudesta ei ole kerrottu tarkemmin.

Selinasta Kissanaiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Selinasta tulee Kissanainen, hän työskentelee prostituoituna selviytyäkseen, mutta haluaa kovasti irrottautua häntä hyväksikäyttävästä parittajasta ja entisestä poikaystävästään Stanista. Selina saa viimein tarpeekseen kun Stan sieppaa ja käyttää väkivaltaisesti väärin hänen siskoaan Maggieta, joka on nunna. Pelastaakseen sisarensa Selina tappaa Stanin, päästen samalla itsekin hänestä lopullisesti eroon.

Tajuttuaan mitä hänen siskolleen tapahtui, hän alkaa pelätä elävänsä sisarensa pelokasta elämää ja alkaa opiskella itsepuolustusta ja taistelulajeja. Hänen opettajansa innostaa Selinaa uskomaan enempään kuin mitä hän on, ja hän ymmärtää, että prostituutio ei ole elämää hänelle tai Hollylle.

Holly Robinson on nuori karkulainen joka ihailee Selinaa, mutta on aivan liian nuori elääkseen kaduilla. Selina ottaa Hollyn huostaansa. Mieltymys jalokiviin johdattaa Selinan tekemään ensimmäisen murtonsa, johon hän lähtee pukeutuneena kissanaisen pukuun, jonka hänen parittajansa oli hänelle antanut.

Batmanin kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtyään murron kissapuvussa Selina huomaa ettei häntä tunnisteta. Hän saa esimakua murtoihin ja alkaa tehdä niitä enemmän Robin Hood -tavalla kuin todellinen varas. Lopulta hän kohtaa Batmanin. Pienen yhteenoton jälkeen Selina innostuu pysymään Kissanaisen roolissa nähtyään Batmanin tositoimissa rikollisia vastaan. Selina saa ajatuksen, että Batmanin ollessa ”lepakko”, hän itse voisi olla ”kissa”. Oivalluksen myötä Selina vakiinnuttaa itselleen nimen Kissanainen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyvyt: Huippunopeus ja -notkeus, yhdeksän henkeä sekä kissojen tavoin hyvä pimeän näkö ja herkkä kuulo.
  • Varusteet: Kissanaisen varusterepertuaariin kuuluu lihoja kertasivalluksesta irrottava ruoska, partaveitsenterävät kynnet, saappaat, naamio ja vyö.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun Batman-televisiosarjassa Kissanaista esitti useimmiten Julie Newmar. Eartha Kitt esitti Kissanaista sarjan loppupuolella, kun Newmar oli kiireinen toisen projektin kanssa. Kissanainen on vieraillut myös Batman-animaatiosarjoissa.

Vuonna 2014 alkaneessa Gotham-televisiosarjassa nuorta Selina Kylea esittää Camren Bicondova. Sarja sijoittuu Gotham Cityyn joitakin vuosia ennen kuin Bruce Waynestä tulee Batman.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halle Berry Kissanaisena vuoden 2004 Catwoman-elokuvassa.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 tehdyssä animaatiosarjassa The New Adventures of Batman kissanaisen äänenä toimii Melendy Britt.

Kissanainen vuoden 2004 Batman-animaatiosarjassa.

Adrienne Barbeau toimii Kissanaisen äänenä vuoden 1992 Batman-animaatiosarjassa, sitä seuranneessa jatkosarjassa The New Batman Adventures (1997) ja spin-off-elokuvassa Batman: Salaperäinen Batwoman (2003). Gina Gershon toimii Kissanaisen äänenä vuoden 2004 Batmanissä. Vuonna 2009 julkaistussa animaatiosarjassa Batman – pelottomat Kissanaisen äänenä toimii Kari Wahlgren. Vuonna 2011 julkaistussa animaatioelokuvassa Batman: Year One Kissanaiselle äänensä antoi Eliza Dushku. Samana vuonna julkaistiin lyhytelokuva Catwoman. Vuoden 2019 DC Super Hero Girls -sarjassa Kissanaista ääninäyttelee Cree Summer. Sarjassa Kissanainen johtaa omaa pientä rikollisryhmäänsä Metropolisissa. Vuonna 2022 julkaistiin Kissanaisen oma animaatioelokuva Catwoman Hunted, jossa häntä ääninäyttelee Elizabeth Gillies.[2]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanainen esiintyy vuoden 2010 pelissä Batman: The Brave and the Bold – The Videogame roistona sekä vuoden 2011 DC Universe Onlinessa, jossa hän ei ole pelattavana hahmona. Sen sijaan vuoden 2011 Batman: Arkham Cityssä Kissanaisella voi pelata erinäisiä osioita pelistä. Pelin ensiostajat saavat ilmaisen koodin, joka on voimassa yhden kerran. Koodin voi myös maksullisesti tilata PlayStation Storen kautta. Kissanainen esiintyy vuonna 2008 Lego Batman: The Video Gamessa pelattavana hahmona. Kissanainen on pelissä Pingviinin ryhmässä ja on myös päävastuksena.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissanaisesta on tehty osittain sarjakuvahahmon inspiroimana myös Kissanainen-iskelmäkappaleita. Tämännimisiä kappaleita ovat levyttäneet mm. Aki Sirkesalo, Eija Kantola ja Nina Åkerman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Catwoman is number 11 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)
  2. Catwoman: Hunted IMDB Viitattu 7.2.2022 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]