Arvuuttaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arvuuttaja
Luoja(t) Bill Finger
Dick Sprang
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics #140
Henkilötiedot
Oikea nimi Edward Nigma
Status aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 84 kg
Henkilöllisyydet E. Nigma, Palapelien Prinssi
Voimat Erittäin taitava hypnotismin ja arvoitusten saralla, huippuälykäs ja teknisesti lahjakas

Arvuuttaja (alias Edward E. Nigma, toisinaan Nygma) on kuvitteellinen superroisto yhdysvaltalaisen DC Comicsin julkaisemissa sarjakuvissa. Hän esiintyy usein supersankari Batmanin vihollisena. Arvuuttajan loivat Bill Finger ja Dick Sprang, ja hän esiintyi ensi kerran Detective Comics -lehden numerossa 140.

Vuonna 2009 Arvuuttaja oli sijalla 59 IGN-sivuston laatimassa listassa kaikkien aikojen sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Henkilötiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oikea nimi: Edward Nashton
  • Ammatti: Rikollinen
  • Toimipaikka: Gotham City
  • Tunnetut sukulaiset: Ei ole
  • Liittolaisia: Kaksinaama
  • Hiukset: Vaihtelee (joskus ruskeat, joskus oranssit)
  • Silmien väri: Siniset/Vihreät

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward Nigma on rikollisnero, joka jättää rikospaikoilleen arvoituksia. Hänellä on psykoottinen pakkomielle osoittaa arvoitustensa avulla olevansa nerokkaampi kuin Batman. 1960-luvun TV-sarjassa tuodaan myös esille seikka, jonka mukaan arvoituksia ilmestyy aina vain lisää sitä mukaa kun Nigman sillä hetkellä muhiva rikollinen juoni on vielä toteuttamatta.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvuuttaja on erittäin älykäs, ja hän käyttää nerokkuuttaan mitä monimutkaisimpien rikosten ja pulmien keksimiseen. Arvuuttajalla on yleensä mukanaan keppi, jonka pää muistuttaa kysymysmerkkiä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1966 camp-huumorilla sävytetyssä, ensimmäisessä valkokankaalle tuodussa Batman-seikkailussa Arvuuttajan roolissa nähtiin Frank Gorshin. Mukana elokuvassa olivat Batmanin vihollisista myös Jokeri, Pingviini sekä Kissanainen. Tuttuun tapaansa myös tässä elokuvassa Arvuuttaja lähettää pakonomaisesti vihjeitä Batmanille ja tämän apurille, Robinille, mikä aiheuttaa kuitenkin välillä kireyttä hänen rikostovereissaan.

Batman Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 ensi-iltansa saaneessa Joel Schumacherin ohjaamassa Batman Foreverissa Arvuuttajan sekä tämän todellisen henkilöllisyyden, Edward Nygman roolissa nähdään mestarikoomikko Jim Carrey. Arvuuttaja on elokuvan antagonisti eli päävastustaja yhdessä Kaksinaaman kanssa. Elokuvassa Arvuuttaja työskentelee ennen rikollisuraansa Bruce Waynen omistamassa Wayne Enterprisesissä. Kun Bruce hylkää Nygman keksinnön, alkaa tämä hautoa kostoa Waynelle ja aloittaa rikollisuransa Arvuuttajana ja yhdistää voimansa Kaksinaaman kanssa.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2022 ilmestyneessä elokuvassa The Batman Arvuuttajaa/Edward Nashtonia esittää Paul Dano. Arvuuttaja on elokuvan päävastustaja, ja hänen tavoitteensa on paljastaa Gothamin sisäinen korruptio mystisten murhien ja arvoituksien muodossa. Nashtonin paljastetaan eläneen lapsuutensa orpona kymmenien muiden lasten kanssa huonoissa oloissa, minkä johdosta hän tuntee katkeruutta Bruce Waynea kohtaan. Nashton muodostaa internetissä ympärilleen kultin, ottaa käyttöönsä Arvuuttaja-nimen ja alkaa suunnitella Gothamin korruptoituneiden raakoja murhia.

Animaatioelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman: Under The Red Hood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 julkaistussa animaatioelokuvassa Batman: Under the Red Hood Arvuuttajan ääniroolissa nähtiin Bruce Timm. Elokuvassa Arvuuttajalla oli varsin pienehkö rooli, ja hän yritti elokuvassa ryöstää pankin kunnes Jason Todd, entinen Robin ja silloinen Punahuppu, pysäytti hänet.

Arvuuttaja esiintyi myös animaatioelokuvissa Batman: Assault on Arkham, jossa häntä ääninäytteli Matthew Gray Gubler ja Batman: Hush, jossa häntä ääninäytteli Geoffrey Arend.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla esitetyssä Batman-televisiosarjassa Arvuuttajaa esittää alkuperäisen elokuvan tapaan Frank Gorshin. Gorshin esittää roolia sarjan ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella, kun taas John Astin toimii Gorshinin sijaisena sarjan toisella tuotantokaudella. Ennen televisiosarjan alkua Arvuuttaja oli tehnyt kahden vuosikymmenen aikana vain kolme visiittiä Batman-sarjakuviin, mutta Gorshinin tulkinta hahmosta nosti Arvuuttajan yhdeksi Batmanin vakiovastustajista, ja nykypäivän Gotham Cityn rikollispiiriä on vaikea kuvitella ilman Arvuuttajaa.

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvuuttaja esiintyi kahdessa piirrossarjassa 1970-luvulla: Superystävissä sekä sarjan spin-off-versiossa Superystävät, jota Yhdysvalloissa esitettiin sen alkuperäisnimellä Challenge of the Super Friends. Arvuuttajan ääninäyttelijänä sarjassa toimi Michael Bell.

1990-luvun Batman-animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1992 Batman-animaatiosarjassa Arvuuttajan ääninäyttelijänä toimi John Glover. Arvuuttajaa nähtiin tässä animaatiosarjassa vain muutamissa jaksoissa, sillä sarjan tuottajien mukaan hahmo teki jaksojen juonista liian pitkiä, monimutkaisia tai toisinaan jopa liian outoja. Lisäksi sarjan käsikirjoittajilla oli vaikeuksia keksiä hahmolle arvoituksia, joita hän esittäisi sarjassa esiintyessään.

John Glover on myöhemmin uusinut roolinsa Arvuuttajana televisiosarjoissa The New Batman Adventures ja Teräsmies. Edelliseen animaatiosarjaan verrattuna, oli Arvuuttajan ulkonäkö muuttunut The New Batman Adventures -televisiosarjassa melko paljon, sillä vihreän pukunsa ja hattunsa sijaan hän pukeutui sarjassa yksinkertaisemmin vihreään, vartalonmyötäiseen asuun. Teräsmies-animaatiosarjassa Arvuuttaja vieraili yhdessä Banen sekä Hullun Hatuntekijän kanssa yhden jakson verran.

Batman Beyond -animaatiossa Arvuuttaja oli mukana jo sarjan avausjaksossa.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Englund toimi Arvuuttajan ääninäyttelijänä vuoden 2004 Batman-animaatiosarjassa. Sarjassa hahmo erosi ulkonäöltään radikaalisti myös muiden vihollishahmojen tapaan. Sarjassa Arvuuttaja uhkaa räjäyttää kemikaalisen räjähteen aina, jos joku ei vastaa oikein hänen arvoituksiinsa eikä hänelle myöskään ole ongelma houkutella ihmisiä vaaraan pelaamaan hengestään arvoituksillaan.

Gotham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvuuttaja esiintyi vuoden 2014 Gotham-televisiosarjassa, jossa häntä esitti Cory Michael Smith. Sarjassa Arvuuttaja ennen rikolliseksi ryhtymistään työskenteli Gothamin Poliisipiirin oikeuslääketieteen teknikkona ja hänellä oli tapana puhua arvoitukselliseen sävyyn. Hän myöhemmin vajosi rikollisuuteen kun hän murhasi naisystäväänsä hyväksikäyttäneen miehen ja aiheutettua myöhemmin vahingossa myös naisystävänsä kuoleman. Arvuuttaja lavasti James Gordonin syylliseksi murhaan, mutta hän myöhemmin paljastui ja hänet lähetettiin Arkhamin mielisairaalaan. Myöhemmin vapauduttuaan hän joutui tekemisiin Pingviinin kanssa ja heidän välilleen kehittyi osittain romanttinen suhde. Myöhemmin Arvuuttaja ja Lee Thompkins puukottivat toisensa kuoliaiksi, mutta Hugo Strange herätti Arvuuttajan jälleen henkiin. Myöhemmin Arvuuttaja joutui uudelleen Arkhamiin kymmeneksi vuodeksi, kunnes onnistui karkaamaan Jeromen avustuksella, kohtasi uudelleen vanhan ystävänsä Pingviinin ja he liittoutuivat aikeenaan kukistaa Gothamiin saapunut uusi mysteerinen rikostentorjuja, joka myöhemmin paljastui Batmaniksi.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvuuttajalla oli merkittävä rooli vuoden 2019 DC Super Hero Girls sarjan toisen kauden jaksossa AmBatGirl. Sarjassa häntä ääninäytteli David Hornsby.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1966–1967
1979
Frank Gorshin Batman
Legends of the Superheroes
Batman
1968 Ted Knight The Batman/Superman Hour
1978
1980
Michael Bell Superystävät
Superystävät
1992, 1994
1998
John Glover Batman
Teräsmies
The New Batman Adventures
1995 Jim Carrey Batman Forever
2005, 2007 Robert Englund The Batman
2009, 2011, 2013, 2015 Wally Wingert Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham City
Batman: Arkham Origins
Batman: Arkham Knight
2010 John Michael Higgins Batman – pelottomat
Bruce Timm Batman: Under the Red Hood
2011–2012 Dave Franco Young Justice
2012 Paul Reubens Robot Chicken: DC Comics Special
2012 Dana Snyder Mad
2013 Rob Paulsen LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite
2014–2019 Cory Michael Smith Gotham
2017 Conan O’Brien Lego Batman Elokuva
2017 Robin Atkin Downes Batman: The Enemy Within
2022 Paul Dano The Batman

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riddler is number 59 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]