Batman Begins

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Batman Begins on myös videopeli.
Batman Begins
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja
Tarina David S. Goyer
Perustuu DC Comicsin sarjakuvissa esiintyviin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Wally Pfister
Leikkaaja Lee Smith
Tuotantosuunnittelija Nathan Crowley
Pukusuunnittelija Lindy Hemming
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 15. kesäkuuta 2005
Yhdistynyt kuningaskunta 16. kesäkuuta 2005
Suomi 15. heinäkuuta 2005
Kesto 141 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 dollaria[1]
Tuotto 374 218 673 dollaria[1]
Seuraaja Yön ritari
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Batman Begins on yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Bob Kanen luomaan supersankariin ja sarjakuvahahmoon Batman. Elokuva sai ensi-iltansa 15. kesäkuuta 2005. Sen ohjasi Christopher Nolan ja sen pääosissa esiintyvät Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer ja Ken Watanabe.

Batman Begins ei liity juonellisesti Tim Burtonin vuonna 1989 aloittamaan Batman-elokuvasarjaan, vaan aloittaa kokonaan uuden juonen, joka kuvaa Batmania realistisemmasta näkökulmasta. Elokuvasta on myös tehty synkempi ja vakavahenkisempi kuin edeltäjistään. Batman Begins on Internet Movie Databasessa 250:n parhaan elokuvan listalla.[2] Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaan kuvauksen kategoriassa.

Elokuvan jatko-osa Yön ritari sai ensi-iltansa heinäkuussa 2008 ja oli suoraan jatkoa Batman Beginsille. Toinen jatko-osa, Yön ritarin paluu, sai ensi-iltansa heinäkuussa 2012.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upporikkaiden Thomas ja Martha Waynen kahdeksanvuotias poika Bruce on leikkitoverinsa Rachel Dawesin kanssa piilosilla, kun hän putoaa heidän kasvihuoneensa vieressä olevan tyhjän kaivon pohjalle. Kaivossa Brucen kimppuun hyökkää lepakoita, jolloin hänelle kehittyy voimakas lepakkokammo. Bruce perheineen asuu suuressa kartanossa kuvitteellisen Yhdysvaltain toiseksi suurimman kaupungin Gotham Cityn edustalla sijaitsevalla maatilalla. Kun Waynet ovat Gothamissa katsomassa oopperaesitystä, lepakkoja muistuttavat näyttelijät saavat Brucen ahdistumaan. Waynet poistuvat oopperatalon takaovesta, ja kujalla taskuvaras nimeltä Joe Chill ampuu Brucen vanhemmat. Poliisiasemalla nuori poliisi James Gordon kertoo Brucelle, että Chill on pidätetty. Waynen perheen hovimestari Alfred Pennyworth ottaa Brucen kasvatuksen vastuulleen. Bruce kuitenkin syyttää itseään vanhempiensa kuolemasta, koska juuri hänen pelkonsa lepakoita kohtaan sai perheen poistumaan oopperasta.

Nuorena aikuisena Bruce saa selville, että Chill on päätetty päästää ehdonalaiseen, koska tämä on todistanut mafiapäällikkö Carmine Falconea vastaan. Bruce päättää kostaa vanhempiensa kuoleman ampumalla Chillin, mutta tämän ampuukin Falconelle työskentelevä salamurhaaja. Syyttäjänvirastosta työpaikan saanut Rachel kertoo Brucelle, että Falcone on lahjonut koko kaupungin oikeuslaitoksen ja tehnyt Gothamista jalansijan rikollisuudelle. Bruce paljastaa Rachelille suunnitelleensa murhaavansa Chillin, ja Rachel ilmaisee halveksuntansa Brucen aikeille. Bruce tapaa Falconen, joka kerskailee vaikutusvallallaan ja mainitsee, ettei yläluokkainen Bruce voi käsittää rikollisuutta ja Gothamin asukkaiden ahdinkoa. Bruce poistuu kaupungista rahtilaivalla ja matkustaa maailmalla seitsemän vuoden ajan, kunnes hän joutuu vankilaan Bhutanissa. Bruce tapaa Henri Ducardin, joka edustaa ninjojen veljeskuntaa Varjoliigaa. Bruce pääsee vankilasta Varjoliigan luostariin, jossa Ducard esittelee hänet Ra’s al Ghulille, opettaa itämaisia taistelulajeja ja kouluttaa Brucen muun muassa ylittämään lepakkokammonsa. Koulutusjakson jälkeen Ra’s al Ghul kertoo Brucelle, että tämä on valittu johtamaan Varjoliigan ninjat hävittämään Gotham, koska Ra’s al Ghulin mielestä rikollisuuden riivaama kaupunki on ”pahuuden alkulähde”. Vastahakoinen Bruce sytyttää Varjoliigan luostarin liekkeihin ja Ra’s al Ghul menehtyy. Bruce pelastaa tajuttoman Ducardin luostarin räjähdykseltä ja vie tämän toipumaan vuoristokylään.

Kun Bruce tekee paluun Gothamiin, hän ottaa haltuunsa isänsä perheyrityksen Wayne Enterprisesin ja esiintyy julkisuudessa hurvittelevan playboyn roolissa. Todellisuudessa Bruce kuitenkin rakentaa tukikohdan kartanonsa alapuolella sijaitsevaan luolaan ja hankkii Wayne Enterprisesin entisen johtokunnan jäsenen Lucius Foxin kautta kokeellisten aseiden ja varusteiden prototyyppejä. Bruce pukee yllensä lepakkomaisen puvun ja esiintyy kaupungilla Batman-nimisenä yön kostajana. Batman hankkii itselleen liittolaiset Rachelista ja Gordonista, joista jälkimmäinen on osallisena Batmanin järjestämässä Falconen pidätyksessä. Vankilassa Falcone kiristää psykiatri Jonathan Cranen julistamaan hänet mielisairaaksi välttäykseen oikeudenkäynniltä. Crane pelottelee hänet psykoosin partaalle "linnunpelätin"-naamiolla sekä hallusinogeenisellä hermokaasulla, jolle altistunut ihminen alkaa saada pelkotiloja ja harhanäkyjä, jolloin Falcone siirretään Arkhamin mielisairaalaan. Rachel saapuu Arkhamiin tavatakseen Cranen, joka kertoo suunnitelmasta saastuttaa Gothamin vedenjakelu pelkomyrkyllä. Crane altistaa Rachelin kaasulle, mutta Batman pelastaa Rachelin Lucius Foxin kehittämällä vastamyrkyllä ja myrkyttää Cranen pelkokaasulla. Gordon ja poliisit pidättävät Cranen, mutta Henri Ducard saapuu Brucen syntymäpäiväjuhlille ja kertoo juonitelleensa Cranen kanssa tuhotakseen Gothamin. Ducard paljastaa Brucelle olevansa oikea Ra’s al Ghul. Hän polttaa Waynen kartanon maan tasalle, mutta Bruce ja Alfred onnistuvat pakenemaan palavasta rakennuksesta.

Varjoliiga päästää murhanhimoiset mielisairaalapotilaat ja pelkokaasulle altistumisen takia järkensä menettäneen Cranen Arkhamista, mutta Batman saapuu paikalle ja kertoo Gordonille, että Ra’s al Ghul suunnittelee höyrystävänsä vedenjakeluun kaadetun pelkomyrkyn Wayne Enterpriseselta varastetulla mikroaaltolaitteella. Batman paljastaa henkilöllisyytensä Rachelille. Ra’s al Ghul on metrojunan kyydissä päästäkseen Wayne Towerin luokse, koska pilvenpiirtäjän alapuolella sijaitsevan Gothamin päävesijohdon räjähdys voisi saastuttaa koko kaupungin hermomyrkyllä. Batman kukistaa Ra’s al Ghulin ja Gordon katkaisee raiteen. Juna syöksyy alas ja ylikuormittunut mikroaaltolaite räjähtää tulipallona. Batmanista tulee sankari ja Bruce tekee Lucius Foxista Wayne Enterprisesin toimitusjohtajan. Rachel sanoo Brucelle, ettei hän voi jatkaa suhdetta, kunnes Batman on tehnyt tehtävänsä.

Loppukohtauksessa komisarioksi ylennetty Gordon kutsuu Batmanin paikalle Lepakkosignaalilla ja kertoo hänelle, että Crane ja puolet Arkhamin mielisairaalan vangeista ovat yhä karkuteillä. Gordon kertoo myös kaupungilla riehuvasta psykopaatista, joka on jättänyt rikospaikalle jokeripelikortin. Batman lähtee jahtaamaan kyseistä rikollista.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christian Bale  Bruce Wayne / Batman  
 Michael Caine  Alfred Pennyworth  
 Liam Neeson  Henri Ducard / Ra’s al Ghul  
 Katie Holmes  Rachel Dawes  
 Gary Oldman  James Gordon  
 Cillian Murphy  Jonathan Crane / Linnunpelätti  
 Tom Wilkinson  Carmine Falcone  
 Rutger Hauer  William Earle  
 Ken Watanabe  Ra’s al Ghul (huijari)  
 Morgan Freeman  Lucius Fox  
 Gus Lewis  nuori Bruce Wayne  
 Emma Lockhard  nuori Rachel Dawes  
 Richard Brake  Joe Chill  
 Mark Boone Junior  Arnold Flass  
 Linus Roache  Thomas Wayne  
 Sara Stewart  Martha Wayne  
 Larry Holden  piirisyyttäjä Carl Finch  
 Colin McFarlane  poliisipäällikkö Gillian B. Loeb  
 Christine Adams  Jessica  
 Vincent Wong  aasialainen vanki  
 Richard Brake  Joe Chill  
 Gerard Murphy  tuomari Faden  
 Charles Edwards  Wayne Enterprisesi hallituksen jäsen  
 Tim Booth  Victor Zsasz  
 Rade Šerbedžija  koditon mies  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Tapani Maskulan mielestä Nolan ohjaamassa Batman-elokuvaa tai Ang Lee ohjaamassa Hulkia on vähän sama kuin jos Aki Kaurismäki laitettaisiin Suomessa ohjaamaan Vares-elokuvaa. Hänestä Batman Begins on ambivalentti tarina, joka esittelee päähahmon toisaalta taruolentona, mutta toisaalta rakentaa tälle turhan psykologisoivan ja realistisen menneisyyden: ”Batman Begins on synkistelevä moraliteetti maailman rikkaimmasta miehestä, joka imperiuminsa huipulla käyttää valtaansa vääryyksien korjaamiseen tajuamatta lainkaan edustavansa vastustajansa tavoin systeemin kielteisintä ja omahyväisintä ilmentymää. Edeltäneiden yön ritarien kepeät muuntautumiset nahjuksesta sulavaksi akrobaatiksi kierrätetään nyt sisäistyneeksi pohdiskeluksi oikeudenmukaisuuden kaksijakoisesta olemuksesta.”[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Batman Begins (2005) Box Office Mojo. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
  2. IMDb Top 250 IMDb. Viitattu 8.7.2015.
  3. Maskula, Tapani: Yön ritari kierrätyksen kourissa Turun Sanomat. 16.7.2005. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 17.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]