Watchmen (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Watchmen
Watchmen-elokuvan juliste
Watchmen-elokuvan juliste
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja David Hayter
Alex Tse
Perustuu Dave Gibbonsin ja Alan Mooren sarjakuvaan Vartijat
Tuottaja Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Deborah Snyder
Säveltäjä Tyler Bates
Kuvaaja Larry Fong
Leikkaaja William Hoy
Pukusuunnittelija Michael Wilkinson
Pääosat Malin Åkerman
Billy Crudup
Matthew Goode
Carla Gugino
Jackie Earle Haley
Jeffrey Dean Morgan
Patrick Wilson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Pohjois-Amerikka
Warner Bros.
Kansainvälinen
Paramount Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 23. helmikuuta 2009
Yhdysvallat 6. maaliskuuta 2009
Suomi 6 maaliskuuta 2009
Kesto 162 minuuttia (teatteriversio)
186 min (ohjaajan versio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 120 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Watchmen on Zack Snyderin ohjaama supersankarielokuva, joka sai ensi-iltansa maaliskuussa 2009 Yhdysvalloissa. Elokuva perustuu Alan Mooren ja Dave Gibbonsin arvostettuun sarjakuvaan, joka julkaistiin vuonna 1986.

Sarjakuvasta oli yritetty tehdä elokuvaa aiemminkin, mutta sen tuotanto kärsi jatkuvasti tuotannollisista syistä. Terry Gilliam oli yhdessä vaiheessa valittu elokuvan ohjaajaksi, mutta hän jätti projektin, koska piti sarjakuvatarinaa mahdottomana filmata.

Elokuvan universumiin perustuvia, suoraan videolevitykseen tulevia on julkaistu kaksi: Animoitu versio sarjakuvasta Tales Of The Black Freighter (suomenkielisessä käännöksessä Mustan kanuunalaivan tarinoita), jonka pääosassa esiintyy Gerard Butler, ja dokumentti Under The Hood, joka käsittelee Watchmenin takaumissa nähtyä supersankarien vanhempaa sukupolvea.

Elokuvan pidempi versio on julkaistu ainoastaan Pohjois-Amerikassa.

Aiemmat suunnitelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vartijoiden pohjalta alettiin suunnitella elokuvaa jo sarjakuvan ilmestymisvuonna 1986, jolloin tuottajat Lawrence Gordon ja Joel Silver ostivat elokuvan oikeudet 20th Century Foxille.[1] Fox pyysi Alan Moorea tekemään käsikirjoituksen alkuperäistarinan pohjalta, mutta hän kieltäytyi.[2] Lopulta studio palkkasi käsikirjoittajaksi Sam Hammin, joka muutti tarinan alkuperäistä loppua "hyväksyttävämmäksi" ja lisäsi siihen sekä salamurhan että aikaparadoksin.[2] Projekti pantiin kuitenkin jäihin ja siirrettiin Warner Bros.:lle vuonna 1991.[3]

Seuraavaksi Terry Gilliam kiinnitettiin ohjaajaksi ja Charles McKeown käsikirjoittajaksi. He päättivät käyttää Rorschachin päiväkirjaa kertojan äänenä ja ottivat mukaan sellaisia alkuperäisen sarjakuvan kohtauksia, joita Hamm oli jättänyt pois.[2] Gilliam ja Silver saivat kerättyä elokuvaa varten vain 25 miljoonaa dollaria, neljäsosan siitä mitä olisi välttämättä tarvittu, sillä heidän edellisten elokuviensa budjetit olivat kasvaneet liian suuriksi.[2] Lopulta Gilliam jätti projektin, koska alkuperäinen sarjakuva oli hänen mielestään mahdoton filmata.[4] Kun Warner hylkäsi koko projektin, Gordon pyysi Gilliamia ohjaamaan elokuvan itsenäisesti. Tämä kieltäytyi jälleen, sillä hänen mielestään sarjakuvasta olisi ollut parempi tehdä viiden tunnin minisarja kuin elokuva.[5]

Lokakuussa 2001 Gordon lyöttäytyi yhteen Lloyd Levinin ja Universal Studios -yhtiön kanssa, ja David Hayter palkattiin käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi.[6] Hayter ja tuottajat kuitenkin hylkäsivät Universalin erimielisyyksien takia[7] ja päättivät tehdä elokuvan Revolution Studiosin kanssa. Tämäkään projekti ei kuitenkaan edennyt odotetulla tavalla, ja Lloyd sekä Hayter jättivät myös Revolutionin.[8] Hayter ei enää tämän jälkeen ollut kiinnostunut ohjaamaan elokuvaa, mutta hänen käsikirjoitustaan yritettiin käyttää vielä vuonna 2004, kun Gordon ja Lloyd saivat Paramount Picturesin kiinnostumaan elokuvasta. Tällä kertaa ohjaajaksi kiinnitettiin Darren Aronofsky.[9] Projektin pitkittyessä hän kuitenkin jätti sen ohjatakseen The Fountainin, ja tilalle palkattiin Paul Greengrass.[10] Lopulta Paramount kuitenkin päätti lykätä projektia.[11]

Elokuvan valmistuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Watchmenin ohjaaja Zack Snyder vuoden 2010 Comic-Conissa.

Lokakuussa 2005 Gordon ja Levin päättivät suunnitella elokuvaa uudestaan Warner Bros.-yhtiön kanssa.[12] He pyysivät Watchmenin ohjaajaksi Zack Snyderia, jonka niin ikään sarjakuvaan perustuva elokuva 300 oli tehnyt heihin vaikutuksen.[13] Kuten 300:n aikana, Snyder käytti myös Watchmenia tehdessään alkuperäistä sarjakuvaa storyboardina.[14] Hän pyrki tekemään elokuvan mahdollisimman tarkasti alkuperäisteoksen mukaan, mutta teki silti joitakin muutoksia: hän lisäsi taistelukohtauksia[15] ja otti juoneen mukaan energiavarannot tehdäkseen tarinasta ajankohtaisemman.[16] Snyder myös vaati, että Yöpöllön hahmo olisi pelottavampi kuin sarjakuvassa,[14] ja hän teki Ozymandiaksen puvusta parodian Batman & Robin -elokuvan kumihaarniskoista. Watchmen sai lopulta ensi-iltansa 6. maaliskuuta 2009.

Kun elokuvan ilmestyminen oli lähellä, 20th Century Fox yritti haastaa Warnerin oikeuteen elokuvan oikeuksien takia ja estää sen julkaisemisen. Asia kuitenkin sovittiin ilman oikeuskäsittelyä, kun Warner lupasi Foxille prosentin elokuvan maailmanlaajuisesta tuotosta ja kaikki oikeudet mahdollisiin jatko-osiin ja spin-off-tarinoihin.[17]

Elokuvaa tehtäessä sarjakuvan piirtäjä Dave Gibbons antoi Snyderille neuvoja, mutta Moore kieltäytyi osallistumasta millään tavoin. Se ei ollut uutta, sillä Moore oli jo aiemmin kieltänyt sen, että hänen nimeään olisi käytetty hänen sarjakuviinsa perustuvien elokuvien markkinoinnissa tai mainittu niiden lopputeksteissä.[18]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Laurie Jupiter / Silkkiaave II (Malin Åkerman): Toisen polven supersankari. Hänen äitinsä Sally Jupiter, jota esittää Carla Gugino, oli alkuperäinen silkkiaave.
 • Daniel Dreiberg / Yöpöllö II (Patrick Wilson): Eläköitynyt supersankari, joka tuntee hyvin koneet. Alkuperäisen sarjakuvan fani John Cusack osoitti kiinnostusta roolia kohtaan, mutta tuli hylätyksi. Wilson lihotti itseään roolia varten ollakseen luonnollisen oloinen eläköityneenä supersankarina.
 • Walter Kovacs / Rorschach (Jackie Earle Haley): Naamioitunut kostaja, joka on jatkanut työtään supersankarina vielä senkin jälkeen, kun se on muuttunut laittomaksi. Hän käyttää naamiota, jossa on jatkuvasti muuttuva musteläiskä. Toisin kuin muut elokuvan näyttelijät, Haley oli lukenut sarjakuvan ja osoitti kiinnostusta roolia kohtaan, kun hänestä oli tullut fanien suosikki siihen. Hän laittoi ystäviensä kanssa kasaan koe-esiintymisen, jossa he esittivät kohtauksia sarjakuvasta. Haley on myöhemmin kertonut, että Rorschachin naamio oli paras motivaatio rooliin, johtuen kuumuudesta sen sisällä.
 • Tri Jon Osterman / tri Manhattan (Billy Crudup): Supersankari, joka työskentelee Yhdysvaltain hallitukselle. Hänellä on muihin sankareihin verrattuna ylivertaiset voimat, sillä hän kykenee luomaan atomipommin tasoisen räjähdyksen, muuttamaan kokoaan ja vaihtamaan paikkaa ajatuksen voimalla. Rooliin kaavailtiin Keanu Reevesia,[19] mutta hän jätti hankkeen, kun studio pidätteli projektia rahoitusongelmien takia. Crudup esittää itse Jon Ostermania, mutta tri Manhattanin roolissa hänet korvattiin tietokonetekniikan avulla.
 • Adrian Veidt / Ozymandias: (Matthew Goode): Eläkkeellä oleva supersankari, joka on sen jälkeen julkistanut oman henkilöllisyytensä ainoana muista Vartijoista, ja aloittanut tuottavan yrityksen. Ozymandiasin rooliin suunniteltiin alun perin Jude Law'ta,[19] mutta hän lähti projektista, koska studio pidätteli sitä budjettiongelmien takia.
 • Edward Blake / Koomikko (Jeffrey Dean Morgan): Yksi Vartijoiden vanhimpia jäseniä. Hänen tunnusmerkkinään toimii Smile-pinssi.

Juoni sijoittuu vaihtoehtoiseen Amerikkaan, jossa eletään vuotta 1985. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa USA on voittanut Vietnamin sodan ja Richard Nixon on presidenttinä jo kolmatta kauttaan, kiitos sodan voiton tuoman suosion. Vartijat-niminen supersankariryhmä on ollut jo viisi vuotta virallisesti lakkautettuna ja sen jäsenet ovat ajautuneet toisistaan erilleen: Tohtori Manhattan asuu Yhdysvaltojen sotilastukikohdassa yhdessä Silkkiaaveen kanssa, Yöpöllö yrittää elää normaalia elämää, Adrian Veidt eli Ozymandias on lyönyt rahoiksi Vartijoiden oheistuotteilla, ja Rorschach-nimellä tunnettu mies pukeutuu edelleen naamioonsa ja uhmaa lakia.

Kun Koomikko-nimellä tunnettu Vartijoiden entinen jäsen murhataan, ryhtyy Rorschach tutkimaan tapausta. Vähitellen hän saa Yöpöllön vakuutettua siitä, että jossakin liikkuu murhaaja, joka jahtaa entisiä supersankareita. Väite vaikuttaa yhä uskottavammalta, kun Veidt yritetään murhata. Rorschach ajautuu yhä syvemmälle murhatutkimuksiin ja joutuu lopulta poliisien virittämään ansaan, joka vie hänet vankilaan. Vankilassa Rorschach yritetään melkein heti tappaa.

Samaan aikaan sotilastukikohdassa Silkkiaave alkaa huomata, kuinka tohtori Manhattan on vähitellen alkanut erkaantua todellisuudesta. Koska Manhattan kykenee näkemään tulevaisuuteen ja menneisyyteen, tappamaan ihmisiä vain ajatuksen voimalla ja liikkumaan avaruudessa hengittämättä, hän ei enää tiedosta omia tunteitaan. Mediassa aletaan esittää väitteitä, jonka mukaan Manhattan olisi alkanut liukua pois ihmisyydestä. Hän yrittää puhdistaa mainettaan osallistumalla tv:n Talk Show'hun, joka kuitenkin muuttuu katastrofiksi, kun hänen entinen tyttöystävänsä saapuu paikalle ja väittää Manhattanin aiheuttaneen hänelle parantumattoman keuhkosyövän. Manhattan pelkää tuhoavansa myös muiden ystäviensä elämän ja poistuu Marsiin, pakoon ihmiskunnalta. Tästä seuraa kuitenkin uusi katastrofi, sillä nyt kun Yhdysvalloilla ei ole enää tohtori Manhattania tukenaan, mikään ei estä Neuvostoliittoa hyökkäämästä sinne.

Maapallolla Silkkiaave ja Yöpöllö päättävät tehdä jotakin estääkseen Maata luisumasta kaaokseen. He vapauttavat Rorschachin vankilasta ja lähtevät yhdessä etsimään supersankarien murhaajaa, jonka he uskovat olevan kaiken takana. Tri Manhattan ilmestyy heidän luokseen ja vie Silkkiaaveen mukanaan Marsiin ja kertoo hänelle Koomikon olleen hänen biologinen isänsä mistä Silkkiaave järkyttyy. Silkkiaaveen ansiosta Tri Manhattan ymmärtää olleensa väärässä ihmisten suhteen ja lähtee avustamaan häntä Maahan. Samaan aikaan Rorschach ja Yöpöllö saavat selville Adrian Veidtin olevan kaiken takana ja menevät hänen tukikohtaansa antarktiksella. Veidt kertoo heille syyn Koomikon murhaan ja heidän vastusteluista huolimatta laukaisee laitteen, joka tuhoaa Manhattanin. Tri Manhattan saapuu paikalle Silkkiaaveen kanssa ja Veidt houkuttelee Manhattanin laitteeseen, joka hajottaa hänet mutta Manhattan selviytyy. Veidt paljastaa suunnitelmansa lavastaa Tri Manhattan syylliseksi turmaan, jotta suurvallat luopuisivat ydinsodasta ja keskittyisivät yhteisen vihollisen tuhoamiseen. Tri Manhattan ymmärtää Veidtin suunnitelman tarkoituksen, mutta Rorschach yrittää paljastaa maailmalle totuuden Veidtistä jolloin Tri Manhattan joutuu tappamaan hänet jotta suurvallat eivät enää ajautuisi ydinsotaan. Tri Manhattan poistuu planeetalta ja Yöpöllö ja Silkkiaave palaavat uudelleenrakennettuun New Yorkiin.

Ennen Antartikselle lähtöä Rorschach jätti päiväkirjansa uutistoimistoon. Hän oli merkinnyt päiväkirjaan kaikki Manhattanin tapaukseen keräämänsä tiedot. Rauhaisassa maailmassa päiväkirja löydetään outojen juttujen seasta, ja elokuva päättyy cliffhangeriin, koska on mahdollista että päiväkirjan ansiosta totuus tapauksesta tulee ilmi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva sai ilmestyessään pääosin hyviä arvosteluja. Sen sanottiinlähde? saavuttaneen sarjakuvateoksen pääsisältö, vaikka runsaasti materiaalia olikin jouduttu jättämään pois.

 1. Thompson, Anne. "Filmmakers intent on producing new comic-book movies". Sun-Sentinel. 26.8.1986.
 2. a b c d Hughes, David. "Who Watches the Watchmen? - How The Greatest Graphic Novel of Them All Confounded Hollywood". The Greatest Sci-Fi Movies Never Made. Chicago Review Press, 2002. ISBN 1556524498, s. 144
 3. Cieply, Michael. "Battle Over 'Watchmen' Surrounds a Producer". The New York Times. 20.9.2008. Viitattu 20.8.2009
 4. "Python Won’t Bite For Watchmen". EmpireOnline.com. 13.11.2000. Viitattu 20.8.2009.
 5. Plume, Kenneth "Interview with Terry Gilliam (Part 3 of 4)". IGN.com. 17.11.2000. Viitattu 20.8.2009.
 6. Stax. "David Hayter Watches The Watchmen". IGN.com. 27.11.2001. Viitattu 23.8.2009.
 7. Kit, Borys. "'Watchmen' on Duty at Warner Bros." TheBookStandard.com. 19.12.2005. Viitattu 23.8.2009.
 8. Linder, Brian. "Aronofksy Still Watching Watchmen". IGN.com. 23.7.2004. Viitattu 23.8.2009.
 9. Kit, Borys. "Watchmen unmasked for Par, Aronofsky". HollywoodReporter.com. 23.7.2004. Viitattu 23.8.2009.
 10. Kit, Borys; Foreman, Liza. "Greengrass, Par on Watchmen". HollywoodReporter.com. 22.11.2004. Viitattu 26.8.2009.
 11. "Someone To Watch Over Watchmen". EmpireOnline.com. 7.6.2005. Viitattu 26.8.2009.
 12. Stax. "Watchmen Resurrected?". IGN.com. 25.10.2005. Viitattu 26.8.2009.
 13. Sanchez, Robert. "Exclusive Interview: Zack Snyder Is Kickin' Ass With 300 and Watchmen!". IESB.net. 13.2.2007. Viitattu 26.8.2009.
 14. a b Weiland, Jonah. "300 Post-Game: One-On-One With Zack Snyder (Arkistoitu – Internet Archive)". ComicBookResources.com. 14.5.2007. Viitattu 26.8.2009.
 15. Davis, Erik. "Cinematical Watches The 'Watchmen'". Cinematical.com 7.10.2009. Viitattu 26.8.2009
 16. Jensen, Jeff. "'Watchmen': An Exclusive First Look (Arkistoitu – Internet Archive)". Entertainment Weekly. 17.7.2008. Viitattu 26.8.2009.
 17. "WB, Fox make deal for 'Watchmen'". Variety.com. 15.1.2009. Viitattu 26.8.2009.
 18. MacDonald, Heidi. "Moore Leaves DC for Top Shelf". PublishersWeekly.com. 30.5.2005. Viitattu 29.8.2009.
 19. a b http://www.variety.com/article/VR1117969143?refCatId=13

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]