Hymiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hymiö
Hymiö
Iloinen hymiö
Iloinen hymiö
Surullinen hymiö
Surullinen hymiö
Vinkkaava hymiö
Vinkkaava hymiö

Hymiö on Scott Fahlmanin vuonna 1982 keksimäksi väitetty tapa[1][2][3] lisätä tekstimuotoisen esityksen, kuten sähköpostin tai tekstiviestin, ilmaisuvoimaa. Tosiasiassa Reader’s Digest esitteli hymiöitä jo 1967.[4] Scott Fahlmanin 19. syyskuuta 1982 lähettämä viesti on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun :)-merkkiä käytettiin sähköpostissa.

Hymiö, esimerkiksi :-), muodostuu normaaleista merkeistä ja se voidaan tulkita kääntämällä mielessään kuviota 90 astetta myötäpäivään. Tällöin merkkien voi mieltää esittävän naamaa silmineen, nenineen ja suineen; nenä eli viivamerkki tosin jää usein pois. Monet nykyiset keskusteluohjelmistot ovat ottaneet tavaksi korvata tekstipohjaiset hymiöt graafisilla, piirretyillä hymiöillä, jolloin ne myös ovat katselusuunnassa oikein päin. Hymiöt ovat yleisiä nuorisokulttuurissa esimerkiksi tekstiviesteissä tai pikaviestintäohjelmissa.

Yleisimpiä hymiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hymiö.

Yleisimmin käytössä olevien perushymiöiden kuten ;} ,:), :(, ;), :P, xD ja :D lisäksi muita vaakahymiöitä on lukuisia. Vaakatasossa esitettyjen hymiöiden lisäksi on olemassa myös hymiöiden kaltaisia, lyhyitä ASCII-kuvioita eli niin sanottua ASCII-taidetta.selvennä Välillä näitä yksirivisiä kutsutaan usein erheellisesti hymiöiksi, ehkäpä samankaltaisen käyttötavan johdosta.lähde?

Hymiöitä voidaan tehdä pystytasossa. Edellisistä poiketen pystyhymiöt ovat oikein päin eli pystyssä, joten niiden katseleminen ei vaadi juurikaan mielikuvitusta. Pystyhymiöitä sanotaan myös japanilaisiksi hymiöiksi tai animehymiöiksi — joko siksi, että ne muistuttavat isosilmäisiä japanilaisia animaatiohahmoja, tai koska ne on mahdollisesti keksitty Japanissa. Japanissa käytetään myös sellaisia hymiöitä, joiden tekemiseen vaaditaan japanilaisia kanamerkkejä, esimerkiksi ^ワ^ (iso hymy).

Pystyhymiöitä ovat muiden muassa o_O tai o.O (tuijotus), ^^ tai ^_^ (hymy tai onnellinen) ja -.- (tylsistynyt tai vaivaantunut).

Katso myös: Kaomoji

Kulttuurierot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurierojen on havaittu vaikuttavan hymiöiden käyttöön. Esimerkiksi Itä-Aasiassa iloiselle ilmeelle käytetään tyypillisesti merkintää ^.^, kun taas länsimaissa :) on tavallisempi. Surullista ilmettä itäaasialaiset kuvaavat hymiöllä ;_;. Erot liittyvät siihen, että itäaasialaiset kohdistavat tunteita tulkitessaan huomionsa pääasiassa silmiin, kun taas länsimaalaiset ottavat suun ja silmien seudun tasapuolisemmin huomioon.[5]

Unicode-hymiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unicode-merkkijärjestelmä sisältää muutamia valmiita hymiöitä.

Merkki Koodi Kuvaus
U+2639 Valkoinen surullinen naama
U+263A Valkoinen hymyilevä naama
U+263B Musta hymyilevä naama

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta hymiö.