Legenda suojelijoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Legenda suojelijoista
Legend of the Guardians - The Owls of Ga’Hoole
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja John Orloff
Tuottaja
  • Zack Snyder
  • Zareh Nalbandian
Säveltäjä
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Australia
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä InterCom
Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 2010
Kesto 97 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti n. 80 milj. USD[1]
Tuotto 140 073 390 USD [2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Legenda suojelijoista (Legend of the Guardians - The Owls of Ga’Hoole) on Warner Bros'n tekemä animaatioelokuva. Elokuva perustuu Kathryn Laskyn suosittuun, muttei suomeksi käännettyyn kirjasarjaan. Elokuva kattaa sarjan kolme ensimmäistä kirjaa. Elokuvan ohjasi Zack Snyder ja päärooleissa (englanniksi) kuullaan muun muassa Helen Mirren, Sam Neill ja Hugo Weaving. Elokuvan soundtrackilla on Owl City -yhtyeen musiikkia.

Suomenkielelle dubatun version ääninäyttelijöinä toimii muun muassa Petrus Kähkönen, Markku Huhtamo ja Markus Blom.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo nuoresta tornipöllöstä, Sorenista, joka kidnapataan veljensä kanssa Tuomiovuorille, jossa hirmuinen Rautanokka (Metalbeak) kokoaa hirveää pöllöarmeijaa. Soren pakenee ja lähtee etsimään tietä Suurelle Puulle, jossa legendan mukaan mahtavat Suojelijat asuvat. Matkalla Soren tapaa uusia ystäviä, muun muassa kaktuspöllö Gylfien. Soren haluaa löytää Suojelijat ja taistella heidän rinnallaan pahoja pöllöjä vastaan, vaikka tietää joutuvansa taistelemaan pahalle puolelle kääntynyttä veljeään vastaan.

Elokuvan alussa tornipöllö Soren ja tämän veli Kludd tipahtavat kotipuustaan ja heidät nappaa kaksi suurta pöllöä, lähtien kuljettamaan tornipöllöparkoja kauas kotoa. Soren ja Kludd kuljetetaan hirveille Tuomiovuorille, jossa legendan mukaan asuu hirveä Rautanokka (Metalbeak). Kaunis valkoinen tornipöllö Nyra haluaa kouluttaa kidnapatuista pöllöistä sotilaita armeijaansa, jota Rautanokka kokoaa tuhotakseen Suojelijat ja noustakseen pöllövaltakunnan kuninkaaksi. Soren ja tämän uusi ystävä kaktuspöllö Gylfie joutuvat poimijoiksi, kun taas Kludd lähtee harjoittelemaan taistelemista armeijassa.

Kaikki poimijapöllöt saavat kuunpistoksen, nukahtaessaan kuunvaloon, paitsi Soren ja Gylfie. Heidän täytyy kerätä toisten pöllöjen jätöksistä pieniä hohtavia siruja ja viedä niitä lepakoille. Yksi vanha ilkityöhön kyllästynyt pöllö ottaa Sorenin ja Gylfien oppipojikseen ja opettaa heidät lentämään. Taitoa tarvitaankin, sillä Sorenin ja Gylfien on paettava Tuomiovuorilta.

He pääsevät pakoon ja lähtevät etsimään Suojelijoita ja heidän Suurta Puutaan. Matkan varrella he tapaavat uusia ystäviä, harmaapöllö Yönkajon (Twilight) ja tämän hyvän ystävän Tonkijan (Digger). Myös Sorenin lapsenvahti Mrs. P, joka on violetti käärme, liittyy pöllöjen seuraan.

Lopulta he saapuvat Suojelijoiden luokse ja alkavat harjoittelemaan itselleen sopivia taitoja, voidakseen kohota itsekin Suojelijoiksi. Samaan aikaan Rautanokan armeija on valmis ja he ovat valmiita näin ollen taistelemaan Suojelijoita vastaan. Suojelijat lähtevät taistoon, mutta yksi heistä onkin petturi ja toimii Rautanokan leivissä. Kun Suojelijat saapuvat Tuomiovuorille, poimijoiden keräämät sirut ovat yhdessä kasassa ja saavat aikaan hirveää sähköistä säteilyä, joka saa Suojelijat tuskiinsa.

Suurella Puulla Soren kuulee pikkusiskoltaan, joka myös joutui napatuksi Tuomiovuorille, mutta tuli petturisuojelijan kanssa takaisin, että yksi Suojelijoista onkin Rautanokan armeijassa ja että koko sota oli vain suuri ansa. Soren ystävineen lähtee pelastamaan Suojelijoita ja pitkän taiston jälkeen Suojelijat nousevat jälleen siiville ja Rautanokan armeija on tuhottu. Taistellessaan Soren joutui näkemään oman veljensä Kluddin kuoleman ja samoin Rautanokan, jonka hän itse sai surmattua.

Lopulta sota on ohi ja kaikki hyvin. Suojelijat palaavat Suurelle Puulle ja Soren, Gylfie, Yönkajo sekä Tonkija pääsevät Suojelijoiksi ja sitä juhlitaan kunnolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fritz, Ben: Movie projector: 'Wall Street' and 'Guardians' to battle for No. 1 as 'You Again' lags Los Angeles Times. 23. syyskuuta 2010. Viitattu 22.12.2010. (englanniksi)
  2. Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole BoxOfficeMojo.com. (englanniksi)
  3. Avola, Pertti: Fasistipöllöt. Helsingin Sanomat. 8.10.2010. Arkistoitu 6.9.2011. Viitattu 22.12.2010.