Kuolleiden aamunkoitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuolleiden aamunkoitto
Dawn of the Dead
Kuolleiden aamunkoitto.jpg
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja James Gunn
Tuottaja Marc Abraham
Eric Newman
Richard P. Rubinstein
Säveltäjä Tyler Bates
Pääosat Sarah Polley
Ving Rhames
Jake Weber
Mekhi Phifer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta 2004
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 28 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Kuolleiden aamunkoitto (Dawn of the Dead) on vuonna 2004 tehty kauhuelokuva. Se on uudelleenfilmatisointi vuonna 1978 ilmestyneestä, samannimisestä elokuvasta. Elokuvan on ohjannut Zack Snyder.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kuolettava virus leviää ympäri maailmaa vakavin seurauksin. Virus herättää kuolleet henkiin ja suuri osa maailman ihmisistä on muuttunut vertahimoitseviksi zombieiksi. Elokuvan alussa esitellään sairaanhoitaja Ana Clark (Sarah Polley), joka palaa kotiin työpäivän jälkeen. Kotona Ana ja tämän mies Luis eivät kuule radiosta tulevaa tiedotusta, jossa kerrotaan uudenlaisesta, nopeasti leviävästä viruksesta. Aamulla Luis herää siihen, että naapurintyttö Vivian seisoo heidän makuuhuoneensa ovella. Luis menee kysymään Vivianilta mikä tällä on hätänä ja käskee Anaa soittamaan apua. Vivian on muuttunut zombiksi ja puree Luisia kaulaan, ja Luis muuttuu zombiksi. Ana pakenee autollaan, ja Luis seuraa perässä mutta Anan onnistuu paeta. Naapurusto, ja koko kaupunki on sekasorron vallassa. Anan pysähtyessä tiellä hänen auto yritetään varastaa, mutta Ana onnistuu estämään yrityksen. Auto suistuu tieltä, törmää puuhun ja Ana menettää tajuntansa. Kun Ana herää, hän kohtaa konstaapeli Kenneth Hallin (Ving Rhames) ja lähtee tämän mukaan. He löytävät kolme muuta ihmistä, Michaelin, Andren ja tämän vaimon Ludan. Ihmiset alkavat suunnata heidän mukanaan läheiseen ostoskeskukseen. Viisikko ennättää täpärästi sisään, ja Michael ja Andre (Mekhi Phifer) alkavat tarkistamaan paikkoja. Zombi yrittää hyökätä Ludan (Inna Korobkina) kimppuun, ja saa purtua tätä. Tällä välin Andre huomaa etteivät zombit pääse turvalasien läpi keskukseen, ja eloonjääneet suuntaavat hissiin.

Kerrosta ylempänä he kohtaavat kolme vartijaa, Terryn (Kevin Zegers), CJ:n (Michael Kelly) ja Bartin (Michael Barry). Aluksi nämä eivät hyväksy muita heidän reviirilleen ja eristävät muut ihmiset heistä. CJ:n käskyttäessä ihmisiä he löytävät Andyn (Bruce Bohne), kadun toisella puolella asekaupan katolla seisovan miehen. Kauppakeskuksen ja asekaupan välissä on tuhansia zombeja. Eritoten Kenneth ystävystyy Andyn kanssa. Terry huomaa pian turvakamerasta pienen rekan tulevan kohti keskusta. Tilaanteesta tulee riitaa, miten siitä selviydyttäisiin. CJ uhkaa tappaa kaikki pysyäkseen itse elossa eikä aio päästää ihmisiä keskukseen. CJ ja Bart heitetään ostoskeskuksen putkaan, ja pian tämän jälkeen ostoskeskukseen tulee kahdeksan uutta selviytyjää; Norma, Tucker, Frank, Nicole (Lindy Booth), Steve, Glen, Monica ja pureman saanut nainen. Myös Nicolen isää Frankia on purtu käteen, ja Kenneth tappaa tämän myöhemmin ihmisten tajutessa miten infektio leviää. Ana puolestaan tappaa myöhemmin pureman saaneen naisen.

Luda on raskaana ja vauva on syntymässä, kun muut ihmiset ovat viettämässä iltaa. Andre vie sähköt ja auttaa Ludaa synnytyksessä, mutta Ludaa muuttuu puremansa myötä zombiksi. Michael, Bart, CJ ja Kenneth suuntaavat ostoskeskuksen alimpaan kerrokseen saadakseen sähköt takaisin, ja löytävät kulkukoiran jonka Nicole myöhemmin nimeää Chipsiksi. Zombeja alkaa tulvia kerrokseen ja Bart syödään elävältä. Henkiinjääneet polttavat paikalle tunkeutuneet zombit. Samaan aikaan ylhäällä Norma menee katsomaan mitä Andre ja Luda tekevät, ja huomaa että Luda on muuttunut zombiksi ja Andre kantaa tämän vastasyntynyttä vauvaa. Norma ampuu Ludan ja Andre puolestaan ampuu Normaa. Myös Norma alkaa ampua Andrea ja molemmat kuolevat. Ana ampuu lopulta zombiksi muuttuneen vauvan.

Ihmiset alkavat miettiä kuinka paeta ostoskeskuksesta. Steve ehdottaa että voisivat lähteä hänen omistamalla laivalla pois Amerikasta. Myöhemmin elossa olevat alkavat rakentaa autoja, sillä kaikki ovat sitä mieltä että Steven laiva on heidän ainoa mahdollisuus. Kenneth ehdottaa ruuan viemistä Andylle Chipsin avulla ennen kun lähtevät. Zombit eivät välitä koirasta, ja se pääsee sisään Andyn avaaman luukun kautta, mutta zombit pääsevät myös sisään ja Andya purraan. Nicole lähtee hakemaan Chipsiä tietämättään Andyn olevan zombi. CJ, Kenneth, Terry, Tucker, ja Michael lähtevät hakemaan Nicolea ja Chipsiä. Ihmiset keräävät aseita ja ammuksia Kennethin ampuessa Andyn. Poistuessaan asekaupasta Tucker tippuu viemärin luukusta, joista ihmiset kulkivat kauppaan ja takaisin, murtaen jo alun alkaenkin kehnon jalkansa. Tuckeria purraan ja CJ ampuu tämän. Vielä hengissä olevat valmistautuvat lopulliseen pakoon. Ulkona olevat zombit estävät heidän pääsyä eteenpäin autoilla, joten CJ heittää propaanitankin heidän joukkoonsa. Miltei kaikki edessä olevat zombit kuolevat ja ihmiset pääsevät jatkamaan matkaa. Toinen autoista kaatuu, ja sisällä olevista Glen ja Monica kuolevat. Steve aikoo päästä ulos, mutta saa pureman sekä muuttuu zombiksi. Terry ja Kenneth juoksevat toiseen autoon, ja Ana tappaa Steven. Hän ehtii ottamaan Steveltä laivan avaimet ja selviytyjät suuntaavat kohti laituria. Auto rysähtää laituriin kiinni, ja CJ käskee muita ihmisiä juoskemaan laivalle. CJ jää pidättelemään zombeja, mutta ei pääse ulos autosta sillä auton takaovi on jumissa. CJ uhraa itsensä zombeille ja räjäyttää auton propaanitankit. Loput eloonjääneet pääsevät laivaan, mutta Michael kertoo että häntä purtiin kaupungissa. Michael ampuu itsensä, ja Ana, Kenneth, Terry, Nicole ja Chips alkavat suunnata kohti pelastusta. Lopputekstien aikana he saapuvat zombien täyttämälle saarelle, ja jää epäselväksi, mitä heille tapahtuu. Elokuvan loppu näytetään Terryn kuvaamana Steven kameralla.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ana Clark on ammatiltaan sairaanhoitaja. Hän herää eräänä aamuna, kun Vivan on ilmestynyt Luisin ja hänen makuuhuoneeseen. Luis muuttuu zombiksi ja Ana pakenee paikalta. Ana ajaa päin puuta, minkä jälkeen hän löytää Kennethin ja menee ostoskeskukseen, jossa tapaa Michaelin, johon hän myös myöhemmin rakastuu. Ana on yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
 • Kenneth Hall on ammatiltaan poliisi. Kenneth on lujaluonteinen ja kertoo, että hänellä on veli Fost Pastorissa. Kenneth aikoo lähteä hakemaan häntä mutta muuttaakin mielensä ja uskoo, että veli on kuollut. Kenneth on yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
 • Michael on ammatiltaan televisionmyyjä. Michael on luonteeltaan rauhallinen ja kertoo, että hänellä on ollut perhe. Michael kertoo myös, että hänellä on ollut useita ammatteja. Michael ja Ana rakastuvat elokuvan aikana. Elokuvan lopussa Michaelia purraan ja tämä ampuu itsensä.
 • CJ on ostoskeskuksen vartija. CJ on alussa erittäin epäilevä muita ihmisiä kohtaan, eikä aluksi hyväksy muita ihmisiä alueilleen. Elokuvan aikana hän alkaa luottaa muihin ihmisiin ja lopulta uhraa itsensä zombeille, että muut pääsisivät pakoon veneellä.
 • Terry on ostoskeskuksen vartija. Terry on ainoa vartijoista, joka oli alun alkaen muidenkin ihmisten puolella. Terry telkeää lopulta CJ:n ja toisen vartijan Bartin keskuksen selliin. Terry alkaa seurustella Nicole-nimisen nuoren naisen kanssa. Terry on yksi harvoista loppuun saakka selvinneistä.
 • Bart on kauppakeskuksen vartija. Bart esittää elokuvassa "kovaa jätkää", mutta kun häntä purraan keskuksen parkkihallissa, hän alkaa kirkua ja huutaa CJ:n apua.
 • Andre on Ludan aviomies ja varas. Andre ei kuitenkaan ole kovinkaan paha, pikemminkin kiltti muille ihmisille. Andre ja hänen vaimonsa eristäytyvät usein muista ihmisistä, sillä Luda on viimeisillään raskaana. Andre ampuu Norman, sillä Norma tappoi Ludan, kun tämä oli muuttunut zombiksi.
 • Luda on Andren raskaana oleva venäläissyntyinen vaimo. Luda on huolestunut miltei kaikesta. Hän muuttuu zombiksi ja myös hänen lapsensa syntyy zombina. Luda kuolee synnytyksen jälkeen Norman ampumana.
 • Nicole on Frankin tytär ja hänen koko muu perheensä on kuollut infektioon. Nicole alkaa seurustella ostoskeskuksen vartijan Terryn kanssa. Nicole selviää ainoana kuorma-autolla saapuneista ihmisistä hengissä elokuvan loppuun saakka.
 • Frank on Nicolen isä ja häntä on purtu käteen ennen ostoskeskukseen saapumista. Kenneth tappaa Frankin ensitilassa, kun muut tajuavat infektion leviävän pureman avulla.
 • Tucker on kuorma-autolla keskukseen tullut keski-ikäinen mies. Tuckerilla on ongelmia polvensa kanssa, mikä koituu myös hänen kohtaloksensa tiputtuaan viemärin luukusta alas. Tämä syödään elävältä ja CJ tappaa Tuckerin ennen kuin hän muuttuu zombiksi.
 • Norma on kuorma-autoa ajanut vanha nainen. Norma polttaa tupakkaa ja hän ajaa kuorma-autoa ammatikseen. Hän tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa. Andre tappaa hänet, kun Norma ampuu zombiksi muuttuneen Ludan.
 • Glen on homoseksuaalinen kirkon urkuri. Glen kertoo tajunneesa homoutensa 13-vuotiaana ja myös olevansa ateisti. Glen tappaa vahingossa Monican moottorisahalla ja moottorisaha koituu myös hänen omaksi kohtalokseen.
 • Monica on kuorma-autolla tullut nuori nainen. Monica ei pidä lainkaan Nicolesta ja nälvii tälle elokuvan aikana. Monicalla on seksisuhde Steven kanssa. Monica kuolee autossa Glenin moottorisahasta.
 • Steve Marcus on kuorma-auton kyydissä tullut bisnesmies. Steve vitsailee paljon ja sanoo Analle, että jos hänestä tulee zombi, Ana saa ampua hänet. Näin myös käy. Ana vihaa ylimielistä Steveä, sillä hän ei esimerkiksi auttanut muita ihmisiä varustelemaan linja-autoja pakoa varten. Steve ehdottaa leikillään, että elossa olevat ajaisivat hänen veneelleen ja lähtisivät huvipurjehdukselle. Ihmiset alkavat toteuttaa tätä suunnitelmaa.
 • Andy on läheisen asekaupan omistaja joka on jäänyt kauppaansa zombien saartamaksi. Hän ystävästyy Kennethin kanssa, joka haluaa myös myöhemmin mennä hakemaan hänet asekaupasta. Ensiksi Andylle kuljetetaan ruokaa Nicolen koiran Chipsin avulla luukusta, mutta myös zombit saavat luukun auki ja Andya purraan. Kenneth ampuu Andyn myöhemmin asekaupalla. Andyn viimeisistä hetkistä on DVD:n bonusmateriaaleissa kuvamateriaalia, joissa hän kuvaa päiväkirjaa viimeisistä päivistään. Hän muun muassa juo alkoholia sekä syö kultakalansa, ja lopulta kun Chips saapuu hänen asekauppaansa, tämä muuttuu zombiksi puremastaan vielä kameran käydessä.
 • Luis Clark on Anan aviomies, jota naapurin tyttö Vivian puree kaulaan elokuvan alussa hieman ennen Anan pakoa ostoskeskukseen. Luis yrittää purra myös Anaa, mutta epäonnistuu.
 • Vivian on Anan naapurin tytär. Vivian ilmestyy Anan makuuhuoneen oven taakse ja puree Luisia. Ana lukitsee makuuhuoneen oven jättäen tytön sen taakse.
 • Ben Cosine oli eräs zombiksi muuttunut turvavartija, joka haavoitti ostoskeskuksen ensimmäisessä kerroksessa Ludaa. Lopulta CJ, Terry ja Bart kävivät tappamassa tämän.
 • Chips on Nicolen koira. Michael löytää Chipsin ostoskeskuksen parkkipaikalta, ja Nicole ottaa tämän hoiviinsa. Chips on yksi harvoista loppuun saakka selviytyneistä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sarah Polley   …  Ana Clark  
 Ving Rhames   …  Kenneth Hall  
 Jake Weber   …  Michael  
 Mekhi Phifer   …  Andre  
 Ty Burrell   …  Steve  
 Michael Kelly   …  CJ  
 Kevin Zegers   …  Terry  
 Michael Barry   …  Bart  
 Lindy Booth   …  Nicole  
 Jayne Eastwood   …  Norma  
 Boyd Banks   …  Tucker  
 Inna Korobkina   …  Luda  
 R.D. Reid   …  Glen  
 Kim Poirier   …  Monica  
 Matt Frewer   …  Frank  
 Justin Louis   …  Luis  
 Hannah Lochner   …  Vivian  
 Bruce Bohne   …  Andy  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]