Kuolleiden aamunkoitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolleiden aamunkoitto
Dawn of the Dead
Kuolleiden aamunkoitto.jpg
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja James Gunn
Tuottaja Marc Abraham
Eric Newman
Richard P. Rubinstein
Säveltäjä Tyler Bates
Pääosat Sarah Polley
Ving Rhames
Jake Weber
Mekhi Phifer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta 2004
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 28 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuolleiden aamunkoitto (Dawn of the Dead) on vuonna 2004 tehty kauhuelokuva. Se on uudelleenfilmatisointi vuonna 1978 ilmestyneestä, samannimisestä elokuvasta. Elokuvan on ohjannut Zack Snyder.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kuolettava virus leviää ympäri maailmaa vakavin seurauksin. Virus herättää kuolleet henkiin ja suuri osa maailman ihmisistä on muuttunut vertahimoitseviksi zombeiksi. Elokuvan alussa sairaanhoitaja Ana Clark palaa kotiin työpäivän jälkeen eikä kuule miehensä Luisin kanssa radiosta tulevaa tiedotusta, jossa tiedotetaan nopeasti leviävästä viruksesta. Aamulla Luis herää siihen, että naapurintyttö Vivian seisoo heidän makuuhuoneensa ovella. Vivian on muuttunut zombiksi ja puree Luisia, joka pakottaa Anan pakenemaan kodistaan autollaan. Koko kaupunki on sekasorron vallassa, ja pian Ana suistuu tieltä törmäten puuhun ja menettäen tajuntansa. Anan herätessä hän kohtaa konstaapeli Kenneth Hallin, ja pian kolme muuta ihmistä, Michaelin, Andren ja tämän raskaana olevan vaimon Ludan. Ihmiset alkavat suunnata viereiseen ostoskeskukseen. Luda saa sisällä pian pureman ja joukko suuntaa toiseen kerrokseen.

Kerrosta ylempänä he kohtaavat kolme vartijaa, Terryn, CJ:n ja Bartin. Eritoten CJ ei luota juuri tapaamiinsa ihmisiin ja eristää heidät vartijoista. CJ:n käskyttäessä ihmisiä he näkevät kadun toisella puolella asekaupan katolla seisovan miehen, Andyn. Terry huomaa pian turvakamerasta pienen rekan tulevan kohti keskusta. CJ uhkaa tappaa muut pysyäkseen itse elossa eikä aio päästää ihmisiä keskukseen, kunnes tämä ja Bart taltutetaan sekä viedään ostoskeskuksen putkaan. Rekka tuo keskukseen kahdeksan uutta ihmistä; Norman, Tuckerin, Nicolen, Steven, Glenin, Monican, pureman saaneen Frankin ja kuolemaisillaan olevan naisen. Ihmisten tajutessa että infektio leviää pureman välityksellä, Kenneth ja Ana tappavat kaksi rekkalastin sairastunutta ihmistä.

Ludan vauva on syntymässä muiden viettäessä iltaa. Andre vie sähköt ja auttaa vaimoaan synnytyksessä, mutta Luda muuttuu zombiksi. Michael, Bart, CJ ja Kenneth suuntaavat ostoskeskuksen alimpaan kerrokseen saadakseen sähköt takaisin, ja löytävät kulkukoiran jonka Nicole myöhemmin nimeää Chipsiksi. Zombeja alkaa tulvia kerrokseen ja pian Bart syödään elävältä. Henkiinjääneet polttavat paikalle tunkeutuneet zombit. Samaan aikaan ylhäällä Norma menee tarkistamaan Andren ja Ludan tilanteen, ja huomaa että Luda on muuttunut zombiksi ja Andre kantaa tämän vastasyntynyttä vauvaa. Norma pelästyy ja ampuu Ludan. Tilanne eskaloituu molempien ampuessa toisensa. Ana saapuu paikalle ja huomaa vastasyntyneen vauvan muuttuneen zombiksi, ja ampuu tämän.

Ihmiset tajuavat että he vain odottavat kuolemaansa ostoskeskuksessa ja alkavat suunnittelemaan pakoa. Steve ehdottaa vitsillä, että voisivat purjehtia hänen omistamalla jahdillaan pois Amerikasta. Steven ihmetykseksi idea nähdään ainoana pakokeinona, ja ihmiset alkavat rakentaa panssaroituja autoja. Kenneth ehdottaa ruuan viemistä Andylle Chipsin avulla ennen lähtöä. Chips pääsee sisään Andyn avaaman luukun kautta, mutta zombit huomaavat luukun ja purevat Andya, joka ei ole tietoinen pureman seuraamuksista. Nicole lähtee hakemaan Chipsiä muiden huomaamatta. Osa ihmisistä lähtee hakemaan Nicolea, koiraa ja aseita viemärin kautta. Kaikki pääsevät sisään kauppaan, hakevat elossaolevat sekä ammuksia aseisiin. Kenneth tappaa zombiksi muuttuneen Andyn, ja ihmiset poistuvat samaa reittiä takaisin. Zombit pääsevät vihille salareitistä ja tappavat Tuckerin. Loput ihmisistä pääsevät keskukseen, ja hoputtavat sisällä olevat hissiin. Zombien tulviessa sisälle ihmiset pakkautuvat autoihinsa ja ajavat ulos keskuksesta. Zombien yrittäessä estää matkantekoa toinen autoista kolaroituu Glenin ja Monican saaden samalla surmansa. Terry ja Kenneth juoksevat toiseen autoon, ja Ana tappaa pureman saaneen Steven. Hän nappaa Steven taskusta jahdin avaimet ja ihmiset suuntaavat kohti rantaa. Auto rysähtää laituriin kiinni, ja CJ käskee muita juoksemaan jahdille. CJ ei ehdi ulos autosta, ja uhraa itsensä muiden hyväksi räjäyttämällä propaanitankit. Loput suuntaavat merelle, mutta Michael kertoo että häntä purtiin kaupungissa. Tämä ampuu itsensä, ja Ana, Kenneth, Terry, Nicole ja Chips aloittavat matkansa.

Elokuvan lopputekstien jälkeinen materiaali näytetään Steven kameran läpi. Selviytyjät saapuvat zombien täyttämälle saarelle ja jää epäselväksi, mitä heille tapahtuu.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ana Clark on elokuvan päähenkilö. Sairaanhoitaja ja Luisin vaimo, joka toimii järjen äänenä joukolleen sekä osaa pitää puolensa. Myöhemmin rakastuu Michaeliin. Yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
 • Kenneth Hall on Anan ensimmäisiä epidemian jälkeen tapaamamia ihmisiä. Lujaluonteinen, harvasanainen mutta luotettava Kenneth kertoo, että hänellä on veli Fost Pastorissa. Kenneth on yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
 • Michael on Anan ensimmäisiä epidemian jälkeen tapaamamia ihmisiä. Michael on luonteeltaan rauhallinen, jokseenkin alisuoriutuja ja kertoo että hänellä on ollut perhe. Michael kertoo myös, että hänellä on ollut useita ammatteja. Michael ja Ana rakastuvat elokuvan aikana. Elokuvan lopussa Michaelia purraan ja tämä ampuu itsensä.
 • Andre on Ludan aviomies. Vaikka Andre on aluksi hyödyksi muille, hän ja Luda eristäytyvät loppua kohti muista ihmisistä. Norma ampuu tämän.
 • Luda on Andren raskaana oleva venäläistaustainen vaimo. Tämä on jatkuvasti huolissaan, kuten perheestään. Luda kuolee saamaansa puremaan.
 • CJ on ostoskeskuksen vartija. CJ on alussa erittäin epäilevä muita ihmisiä kohtaan, eikä aluksi hyväksy muita ihmisiä alueilleen. Elokuvan aikana hän alkaa luottaa muihin ihmisiin ja lopulta uhraa itsensä zombeille, että muut pääsisivät pakoon veneellä.
 • Terry on ostoskeskuksen vartija. Terry on ainoa vartijoista, joka oli alun alkaen muidenkin ihmisten puolella. Terry telkeää lopulta CJ:n ja Bartin keskuksen selliin. Terry alkaa seurustella Nicolen kanssa. Terry on yksi harvoista loppuun saakka selvinneistä.
 • Bart on kauppakeskuksen vartija. CJ:n oikea käsi. Bart esittää olevansa kovaluinen, mutta kun häntä purraan keskuksen parkkihallissa, hän alkaa kirkua ja huutaa apua.
 • Nicole on Frankin tytär. Nicole on hyvin naiivi ja ajattelematon. Menetti koko perheensä sairaudelle. Nicole alkaa seurustella ostoskeskuksen vartijan Terryn kanssa. Yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä ihmisistä.
 • Frank on Nicolen isä. Tätä purtiin käteen ennen ostoskeskukseen saapumista. Kenneth tappaa Frankin kun ihmiset tajuavat infektion leviävän pureman kautta.
 • Tucker on kuorma-autolla keskukseen tullut keski-ikäinen punaniska. Tuckerilla on ongelmia polvensa kanssa, mikä koituu myös hänen kohtaloksensa tiputtuaan viemärin luukusta alas. Tämä syödään elävältä ja CJ tappaa Tuckerin ennen kuin hän muuttuu zombiksi.
 • Norma on keski-ikäinen nainen. Kuorma-autoa työkseen ajava Norma kuljetti itsensä ja seitsemän muuta ostoskeskukseen. Tämä nähdään usein tupakoimassa, ja tulee toimeen lähes kaikkien ihmisten kanssa. Andre ampuu hänet Norman ampuessa zombiksi muuttuneen Ludan.
 • Glen on homoseksuaalinen urkuri. Glen kertoo tajunneesa homoutensa 13-vuotiaana ja olevansa ateisti. Glen tappaa vahingossa Monican moottorisahalla, koituen myös hänen omaksi kohtalokseen.
 • Monica on kuorma-auton mukana tullut nuori nainen. Diiva, hyvin lapsellinen Monica ei pidä lainkaan Nicolesta ja nälvii tälle elokuvan aikana. Monica kuolee autossa Glenin moottorisahasta.
 • Steve Marcus on kuorma-auton kyydissä tullut varakas bisnesmies. Steve vitsailee lähes koko ajan, joka saa monet ihmisistä tympiintymään. Ylimielinen, egoistinen Steve ei juurikaan tee yhteistyötä muiden kanssa ja jättääkin likaiset työt toisille. Steve koetaan hyödyksi ainoastaan paljastaessaan omistavansa huvijahdin. Steve kuolee puremaan pian autonsa suistuttua tieltä.
 • Andy on ostoskeskuksen viereisen asekaupan omistaja joka on jäänyt liikkeeseen loukkuun vähäisellä määrällä ruokaa ja juomaa. Hän ystävästyy eritoten Kennethin kanssa joka haluaa myös myöhemmin viedä tälle ruokaa asekauppaansa. Andya purraan tämän toimituksen aikana, ja Kenneth ampuu hänet myöhemmin. DVD:n bonusmateriaaleissa on Andyn videoblogi, jossa tämä kuvaa viimeiset päivänsä. Hän muun muassa juo alkoholia sekä syö kultakalansa. Chipsin saapuessa asekauppaan tämä muuttuu zombiksi puremastaan vielä kameran käydessä.
 • Luis Clark on Anan aviomies, jota naapurin tyttö Vivian puree kaulaan elokuvan alussa hieman ennen Anan pakoa ostoskeskukseen. Luis yrittää purra myös Anaa, mutta epäonnistuu.
 • Vivian on Anan naapuri. Vivian ilmestyy Anan makuuhuoneen oven taakse ja puree Luisia.
 • Ben Cosine oli zombiksi muuttunut turvavartija, joka puri ostoskeskuksen ensimmäisessä kerroksessa Ludaa. Lopulta CJ, Terry ja Bart kävivät tappamassa tämän.
 • Chips on ostoskeskuksen alimmasta kerroksesta löytynyt kulkukoira. Michael löytää Chipsin ja Nicole ottaa tämän hoiviinsa sekä nimeää sen. Chips on yksi harvoista loppuun saakka selviytyneistä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sarah Polley   …  Ana Clark  
 Ving Rhames   …  Kenneth Hall  
 Jake Weber   …  Michael  
 Mekhi Phifer   …  Andre  
 Ty Burrell   …  Steve  
 Michael Kelly   …  CJ  
 Kevin Zegers   …  Terry  
 Michael Barry   …  Bart  
 Lindy Booth   …  Nicole  
 Jayne Eastwood   …  Norma  
 Boyd Banks   …  Tucker  
 Inna Korobkina   …  Luda  
 R.D. Reid   …  Glen  
 Kim Poirier   …  Monica  
 Matt Frewer   …  Frank  
 Justin Louis   …  Luis  
 Hannah Lochner   …  Vivian  
 Bruce Bohne   …  Andy  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]