Tapani Maskula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tapani Maskula Turun Kirjamessuilla 2010.

Tapani Maskula (s. 1941 Turku) on suomalainen elokuvakriitikko, jonka kirjoituksia on julkaistu muun muassa Turun Sanomissa. Hän on yksi Suomen pitkäaikaisimmista elokuvakriitikoista ja on yhtäjaksoisesti kirjoittanut Turun Sanomissa vuodesta 1980. Tapani Maskula oli mukana myös Helsingin Sanomien NYT-viikkoliitteen ”kriitikoiden valinnat” -taulukossa, johon on kerätty kriitikoiden antamat arvosanat teatterielokuvista.

Maskula aloitti kriitikon uransa jo vuosien 1960–1961 aikana silloisen SKDL:n lehdessä Uusi Päivä. Tämän jälkeen hän pääsi johtokuntaan Turun elokuvakerhossa, jonka jäsenenä hän oli ollut 16-vuotiaasta lähtien. Vuonna 1961 Maskula oli perustamassa turkulaista Lähikuva-elokuvalehteä yhdessä silloisen Turun ylioppilaslehden kriitikon Pekka Alrothin kanssa. Samana vuonna Maskulasta tuli Suomen elokuvakerhojen liiton (SEKL) Projektio-lehden päätoimittaja, ja Ahlrothista toimitussihteeri. Myöhemmin Maskula erosi liitosta yhdessä Turun elokuvakerhon ja Kinokoplan kanssa vedoten muun muassa sen Helsinki-keskeisyyteen. 1960-luvun lopussa Maskula siirtyi hiljalleen pois Turun elokuvakerhon toimista.[1] Hän on kirjoittanut myös Turun ylioppilaslehteen vuosina 1970–1980 sekä toiminut elokuvateatterin ovimiehenä.

Tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maskula arvostelee elokuvansa tähtiasteikolla yhdestä viiteen. Suomen elokuvaohjaajaliiton toiminnanjohtaja Janne Pellinen on sanonut Maskulan tähtiarvostelujen nousseen vitsiksi[2]. Maskula on sanonut vihaavansa elokuvien tähdittämistä. Elokuvakriitikko ja vapaa toimittaja Kalle Kinnunen on Maskulan tekstien perusteella arvioinut ”että hänen logiikassaan elokuvan täytyy edustaa yhteiskunnallista progressiota juuri sellaisena kuin hän parhaaksi katsoo, vasta sitten niitä tähtiä heruu”.[3]

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]