The Flash (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Flash
Ohjaaja Andy Muschietti
Käsikirjoittaja Christina Hodson
Tarina
Perustuu Robert Kanigherin ja Carmine Infantinon versioon sarjakuvahahmosta Salama
Tuottaja
Säveltäjä Benjamin Wallfisch
Kuvaaja Henry Braham
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 144 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 270 miljoonaa dollaria[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Flash on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut DC Comicsin sarjakuvahahmoon Barry Allen / Salama perustuva supersankarielokuva. Se on DC Extended Universen (DCEU) kolmastoista elokuva. Elokuvan ohjasi Andy Muschietti ja käsikirjoitti Christina Hodson. Elokuvan pääosissa ovat Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Shannon, Ron Livingston, Maribel Verdú, Kiersey Clemons, Antje Traue ja Michael Keaton. Elokuvassa Barry Allen matkustaa ajassa taaksepäin estääkseen äitinsä kuoleman, mutta päätyykin nykyhetkeen palaamista yrittäessään aivan toisenlaiseen aikajanaan.

Salamasta kertova elokuva oli suunnitteilla jo vuodesta 2004 alkaen. Vuonna 2014 siitä päätettiin tehdä osa DC Extended Universea. Useita elokuvantekijät olivat ehdolla ohjaajiksi, kuten Seth Grahame-Smith, Rick Famuyiwa, sekä Jonathan Goldstein ja John Francis Daley. He kaikki kuitenkin erosivat projektista luovien erimielisyyksiensä vuoksi, ennen kuin Muschietti ja Hodson liittyivät mukaan heinäkuussa 2019. Elokuvan juoni lainaa elementtejä Flashpoint-sarjakuvasta. Lisäksi useat näyttelijät aiemmista DCEU-elokuvista palaavat rooleihinsa sekä Keaton näyttelemään oman elokuvauniversuminsa Batmaniä. Kuvaukset alkoivat Lontoossa huhtikuussa 2021 ja sijoittuivat myös eri puolille Isoa-Britanniaa, kunnes ne saatiin päätökseen lokakuussa 2021.

The Flash sai maailmanensi-iltansa Grauman’s Chinese Theatressa, Hollywoodissa, 12. kesäkuuta 2023. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 14. kesäkuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 16. kesäkuuta 2023.

Central Cityn poliisivoimien rikoslaboratorion työntekijä Barry Allen, joka toimii myös yliluonnollisen nopeana supersankarina nimellä Salama, auttaa Bruce Waynea / Batmania sekä Diana Princeä / Ihmenaista pankkiryöstön estämisessä. Mutta Barry isän Henry on ollut vuosia vankilassa syytettynä Barryn äidin, Noran, kuolemasta. Epäonnistuttuaan jälleen isänsä syyttömyyden todistamisessa, Barry huomaa pystyvänsä matkustamaan nopeusvoiman avulla ajassa taaksepäin. Huolimatta Brucen varoituksista aikamatkustuksen seurauksista, Barry palaa päivään, jona Nora kuoli ja muuttaa siihen vaikuttaneita yksityiskohtia.

Mutta Barryn yrittäessä palata takaisin nykyhetkeen, mustapukuinen hahmo tönäisee hänet vaihtoehtoiseen menneisyyteen, vuoteen 2013, missä Barryn molemmat vanhemmat ovat elossa. Barry tapaa menneisyyden minänsä ja muistaa, että kyseessä on päivä, jona hän sai voimansa, ollessaan harjoittelijana rikoslaboratoriossa. Molemmat Barryt murtautuvat laboratorioon, missä salama iskee sekä 2013-Barryyn että kemikaalipulloihin. 2013-Barry saa nopeusvoimat, mutta Barry menettää omansa. Barryn yrittäessä seuraavana päivänä opettaa uusista voimistaan innostunutta 2013-Barrya käyttämään niitä vastuullisesti, televisiolähetykset paljastavat, että on koittanut päivä, jona kenraali Zod alun perin saapui Maahan.[a]

Oikeuden Puolustajien kokoaminen vaikuttaa mahdottomalta, koska Victor Stonesta ei ollut vielä tullut Kyborgia, Dianan olinpaikkaa ei tiedetä, eikä Arthur Curry / Vesimies ollut tässä aikajanassa koskaan syntynyt. Batman on kuitenkin yhä olemassa, joten molemmat Barryt matkustavat Waynen kartanoon, missä he kohtaavat vanhemman ja eläkkeelle jääneen version Bruce Waynestä. He taivuttelevat Brucen auttamaan Kal-Elin / Clark Kentin / Teräsmiehen etsimisessä, ja Lepakkoluolan tietokoneen avulla jäljittävät kryptonilaisen kapselin Siperiaan. Mutta venäläisten tutkijoiden vangitsema kryptonilainen on nainen nimeltä Kara Zor-El, joka sanoo olevansa Kal-Elin serkku. Pelastettuaan Karan laitoksesta, Barry pyytää Brucen apua saadakseen nopeusvoimansa takaisin. Ensimmäinen yritys epäonnistuu, joten Kara kantaa hänet taivaalle ukkosmyrskyn keskelle, ja salamanisku palauttaa Barryn voimat.

Kara, Bruce ja molemmat Barryt käyvät taisteluun Zodin joukkoja vastaan. Karalle paljastuu, että Zod oli tässä aikajanassa löytänyt Kal-Elin kapselin ja tappanut hänet. Mutta koodeksi, jota tarvittiin muuttamaan Maa Kryptonin kaltaiseksi olikin Karassa itsessään. Zod onnistuu tappamaan Karan ja Bruce joutuu uhraamaan itsensä. 2013-Barry matkustaa ajassa taaksepäin, mutta Kara ja Bruce kuolevat uudelleen. 2013-Barry yrittää yhä useamman kerran, mutta Barry huomaa multiversumin uhkaavan romahtaa kokonaan, ja yrittää estää sen. Silloin mustapukuinen hahmo ilmestyy uudelleen ja paljastuu tulevaisuuden versioksi 2013-Barrystä, josta oli tullut Pimeä Salama. Pimeä Salama oli varmistanut oman syntytarinansa heittämällä Barryn vuoteen 2013, ja vuosia kestäneiden yritysten jälkeen pelastaa Kara ja Bruce sekä pysäyttää Zod, hän uskoi nyt voivansa korjata oman aikajanansa vain tappamalla Barryn. 2013-Barry kuitenkin uhraa itsensä ja aiheuttaa paradoksin, joka tuhoaa Pimeän Salaman.

Lopulta Barry korjaa aikajanalle tekemänsä vahingot ja hyväksyy äitinsä kuoleman. Mutta hän järjestää asiat niin, että nykyhetkessä Wayne-yhtiöiden uudet valvontakamerat osoittavat Henryn syyttömyyden. Henryn vapauduttua vankilasta, Barry tapaa Brucen, jonka ulkonäkö on muuttunut Barryn aikamatkustuksen seurauksena. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Barry yrittää kertoa humaltuneelle Arthur Currylle seikkailuistaan.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Ezra Miller  Barry Allen / Salama, Barry Allen / Salama (2013), vanha Barry Allen / Pimeä Salama  
 Sasha Calle  Kara Zor-El / Terästyttö  
 Michael Shannon  kenraali Zod  
 Ron Livingston  Henry Allen  
 Maribel Verdú  Nora Allen  
 Kiersey Clemons  Iris West  
 Antje Traue  Faora-Ul  
 Michael Keaton  Bruce Wayne / Batman (vaihtoehtoinen 2013)  
 Ian Loh  nuori Barry Allen  
 Ben Affleck  Bruce Wayne / Batman  
 Jeremy Irons  Alfred Pennyworth  
 Gal Gadot  Diana Prince / Ihmenainen  
 Saoirse-Monica Jackson  Patty Spivot  
 Rudy Mancuso  Albert Desmond  
 Sanjeev Bhaskar  David Singh  
 Luke Brandon Field  Al Falcone  
 Temuera Morrison  Thomas Curry  
 George Clooney  korjatun aikajanan Bruce Wayne  
 Nicolas Cage  vaihtoehtoinen Kal-El / Clark Kent / Teräsmies (cameo)  
 Jason Momoa  Arthur Curry / Vesimies (cameo)  

DC Comicsin hahmoon, Salamaan, keskittyvän elokuvan kehittely alkoi 1980-luvulla, kun Warner Bros. palkkasi sarjakuvakirjoittaja Jeph Loebin tekemään käsikirjoituksen, vaikka sellaista ei koskaan tullut.[3] Warner Bros. palkkasi joulukuussa 2004 David S. Goyerin käsikirjoittamaan, ohjaamaan ja tuottamaan The Flashin, koska pitivät käsikirjoituksesta, jonka hän oli tehnyt Batman Beginsille (2005).[4][5] Ryan Reynoldsia pyydettiin Barry Allenin / Salaman näyttelijäksi, Reynoldsin näyteltyä aiemmin Marvel-elokuvassa Blade: Trinity (2004) ja Wally Westillä oli tarkoitus olla sivurooli. Goyer aikoi ottaa inspiraatiota Sam Raimin Spider-Man-trilogiasta sekä Mike Baronin, Mark Waidin ja Geoff Johnsin Salama-sarjakuvista. Helmikuussa 2007 Goyer erosi projektista luovien erimielisyyksien vuoksi,[5][6] ja Shawn Levy palkattiin uudeksi ohjaajaksi sekä valvomaan uuden käsikirjoituksen tekemistä Goyerin version pohjalta,[7] mutta erosi lokakuussa projektista Night at the Museum 2:n (2009) tuotantoaikataulun vuoksi. David Dobkin valittiin uudeksi ohjaajaksi ja Dobkin päätti tehdä elokuvasta Wally Westiin keskittyvän spin-offin Justice League: Mortal -elokuvalle.[8] Craig Wright työsti seuraavan kuukauden aikana käsikirjoitusta elokuvalle,[9] ennen kuin Justice League: Mortal peruttiin ja Warner Bros. antoi vuoden 2008 ensi-iltapäivämäärän toiselle elokuvalle.[10] Käsikirjoittajien lakko 2007–2008 viivästytti elokuvaa lisää,[11] ja heinäkuussa 2009 Charles Roven liittyi mukaan projektiin, Geoff Johnsin toimiessa luovana konsulttina ja luonnostellessa tarinan, jonka pohjalta Dan Mazeau tekisi käsikirjoituksen.[12] Lokakuussa Roven sanoi, ettei studio ollut itsevarma elokuvan laittamisesta tuotantoon. Mazeau kiisti Rovenin väitteen ja sanoi elokuvan etenevän suunnitellusti.[13] Kesäkuussa 2010 Green Lanternin (2011) käsikirjoittajat Greg Berlanti, Michael Green ja Marc Guggenheim palkattiin tekemään käsikirjoitus elokuvalle, jonka inspiraationa toimisivat Johnsin sarjakuvat ja joiden päähenkilönä on Barry Allen.[14] Heinäkuussa 2013 The Hollywood Reporter raportoi elokuvan suunnitellun ensi-illan olevan vuonna 2016.[15]

Ezra Miller vuoden 2017 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Lokakuussa 2014 Warner Bros. julkisti The Flashin osana DC Extended Universea (DCEU) ja elokuvan alkuperäiseksi ensi-iltapäivämääräksi 23. maaliskuuta 2018, Ezra Millerin ollessa valittu Barry Allenin / Salaman näyttelijäksi.[16][17] Miller teki myös cameoesiintymiset elokuvissa Batman v Superman: Dawn of Justice ja Suicide Squad, jotka molemmat saivat ensi-iltansa vuonna 2016.[18][19] Miller oli myös yksi Justice Leaguen (2017) pääosien esittäjistä.[16] Huhtikuussa 2015 Phil Lord and Christopher Miller olivat palkattu suunnittelemaan elokuvan tarina,[20] ja Seth Grahame-Smith osallistui neuvotteluihin elokuvan ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta.[21] Hän erosi projektista huhtikuussa 2016 luovien erimielisyyksien vuoksi, mutta Warner Bros. säilytti hänen käsikirjoituksensa.[22] Kesäkuussa Warner Bros. palkkasi Rick Famuyiwan uudeksi ohjaajaksi,[23] ja Kiersey Clemons oli hänen ensisijainen vaihtoehtonsa Iris Westin näyttelijäksi,[24] Rita Oran ja Lucy Boyntonin ollessa myös ehdolla.[25] Clemonsin roolivalinta vahvistettiin pian tämän jälkeen.[26] Elokuussa ilmoitettiin, että Ray Fisherin näyttelemän Victor Stone / Kyborgi tulisi esiintymään elokuvassa,[27] ja Famuyiwa vahvisti asian seuraavan kuukauden aikana saatuaan uuden käsikirjoituksen valmiiksi.[28] Billy Crudup oli myös neuvotteluissa Barryn isän, Henry Allenin, näyttelijäksi.[29] Seuraavan kuukauden aikana Famuyiwa kuitenkin erosi projektista luovien erimielisyyksien vuoksi.[30] Tammikuussa 2017 Joby Harold palkattiin tekemään yhden sivun versio uudesta käsikirjoituksesta,[31] Robert Zemeckisin ja Matthew Vaughnin ollessa toukokuussa ehdokkaina ohjaajiksi,[32] Sam Raimin ja Marc Webbin itse kieltäytyessä tarjouksesta.[33]

Vuoden 2017 San Diego Comic-Con Internationalissa ilmoitettiin, että elokuva saisi uudeksi nimekseen Flashpoint, joka perustui samannimiseen sarjakuvaan.[34] Tänä aikana Dan Mazeau osallistui jälleen käsikirjoituksen työstämiseen.[35] Syyskuussa Gal Gadotin odotettiin palaavan Diana Prince / Ihmenaisen rooliin,[36] ja marraskuussa Johns sanoi Thomas Waynen version Batmanistä olevan juonen avainhenkilö.[37] Jeffrey Dean Morgan ilmaisi halunsa palata Thomas Waynen rooliin näyteltyään tätä aiemmin Batman v Superman: Dawn of Justicen takaumakohtauksessa.[38] Tammikuussa 2018 John Francis Daley ja Jonathan Goldstein osallistuivat neuvotteluihin elokuvan ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta. Studio oli keskustellut myös Ben Affleckin kanssa elokuvan ohjaamisesta, koska Zemeckis kieltäytyi ohjaajan paikasta aikataulunsa vuoksi, mutta Affleck kieltäytyi myös ohjaajan paikasta.[39][40] Daley ja Goldstein vahvistettiin ohjaajiksi maaliskuussa 2018,[41] ja seuraavan kuukauden aikana tarinan Flashpoint-elementeistä luovuttiin.[35] Elokuvan kuvausten oli tarkoitus alkaa Lontoossa heinäkuussa ja elokuvan kuvailtiin olevan Flashpoint-sarjakuvasta otetun juonielementin inspiroima kaoottinen aikajana, missä supersankarit olivat kadonneet tai levittäytyneet. Johns oli kiinnitetty tuottajaksi, ja Gadot, Clemons, Crudup ja Fisher yhä kiinnitettyinä elokuvan muihin tärkeisiin rooleihin.[42] Myöhemmin Gadotin, Clemonsin ja Fisherin odotettiin jäävän pois elokuvasta, mutta Harold kreditoitiin elokuvan käsikirjoittaaksi ja Jeffrey Chernov yhdeksi tuottajista. Kuvausten suunniteltiin alkavan 30. joulukuuta 2018 Los Angelesissa.[43]

Andy Muschietti, The Flashin ohjaaja

Maaliskuussa 2019 Ezra Millerillä oli luovia erimielisyyksiä Daleyn ja Goldsteinin käsikirjoituksen kanssa, jolloin hän päätti sarjakuvantekijä Grant Morrisonin kanssa tehdä uuden käsikirjoituksen, joka olisi synkempi kuin Daleyn ja Goldsteinin versio. Elokuvan nimi myös muutettiin takaisin muotoon The Flash.[44] Heinäkuussa Daley ja Goldstein erosivat projektista, Andy Muschiettin ja Christina Hodsonin osallistuessa neuvotteluihin ohjaamisesta ja uuden käsikirjoituksen tekemisestä. Barbara Muschietti liittyi projektiin Michael Discon kanssa yhdeksi tuottajista.[45] Andy Muschiettin ja Hodsonin palkkaaminen vahvistettiin marraskuussa 2019 ja kuvausten odotettiin alkavan vuonna 2021.[46] Tammikuussa 2020 Andy Muschietti sanoi elokuvan yhä sisältävän Flashpoint-sarjakuvasta tuttuja elementtejä.[47]

Kesäkuussa 2020 Michael Keaton osallistui neuvotteluihin Bruce Waynen / Batmanin rooliin palaamisesta. Hän näytteli hahmoa aiemmin Tim Burtonin elokuvissa Batman (1989) ja Batman – paluu (1992). Keatonin version ilmoitettiin olevan vaihtoehtoisen tulevaisuuden versio Batmanistä, ja kuvausten odotettiin alkavan vuoden 2021 alussa.[48] Kuukauden lopussa Fisheriä pyydettiin muiden Oikeuden Puolustajien näyttelijöiden ohella tekemään elokuvassa cameoesiintyminen.[49][50] Elokuussa Keatonin roolivalinta vahvistettiin, ja Ben Affleckin paljastettiin palaavan näyttelemään DECU-versiota nykypäivän Batmanistä. Affleck perusteli syynsä rooliin palaamiseen sillä, ettei hän esiintyisi useimmissa elokuvan kohtauksista.[51]

Seuraavan kuukauden aikana, DC FanDomen virtuaalitapahtumassa ”Explore the Multiverse”, Barbara Muschietti sanoi elokuvan sisältävän monia DC-universumin hahmoja. Salaman on tarkoitus toimia ”näiden hahmojen ja aikajanojen välisenä siltana”, mitä voitaisiin käyttää DCEU:n jatkumon uudelleenkäynnistyksenä ilman, että edellisillä tapahtumilla olisi enää merkitystä.[52] Lokakuussa 2020 Crudup osallistui neuvotteluihin projektiin palaamisesta Warner Brosin kanssa tehdyn uuden sopimuksen kautta, mutta Clemonsin paluu projektiin oli yhä epävarma.[53] Tammikuussa 2021 Kyborgi kirjoitettiin pois elokuvasta, kun Fisher kieltäytyi enää työskentelemästä DC Filmsin johtaja Walter Hamadan kanssa, vedoten Justice Leaguen sijaisohjaaja Joss Whedonin käytökseen kuvauspaikalla. Hahmolle ei kuitenkaan valittu uutta näyttelijää.[54] Saman kuukauden aikana Andy ja Barbara Muschietti saapuivat Isoon-Britanniaan valmistelemaan tuotannon aloittamista.[55] Helmikuussa Sasha Calle valittiin näyttelemään Terästyttöä.[56][57] Lisäksi Crudupin vahvistettiin palaavan Henry Allenin rooliin.[57]

Maaliskuussa 2021 Clemons sitoutui palaamaan Iris Westin rooliin, vaikka hänen aiempi esiintymisensä Justice Leaguessa oli leikattu pois.[58] Maribel Verdú valittiin näyttelemään Barryn äitiä Nora Allenia.[59] Crudup joutui vetäytymään Henry Allenin roolista The Morning Show’ta koskevien aikataulujensa vuoksi, jolloin hahmolle päätettiin etsiä uusi näyttelijä.[59] Maaliskuun lopussa Keaton paljasti, ettei ollut vielä käsikirjoitusta ennen kuin päätti liittyisikö elokuvaan.selvennä Hän oli myös huolissaan koronaviruspandemian vaikutuksesta Britanniaan sekä aikatauluistaan muiden projektien parissa.[60] Pian tämän jälkeen Ron Livingston valittiin Crudupin korvaajaksi Henry Allenin rooliin, Ian Loh nuoren Barry Allenin näyttelijäksi takaumakohtauksiin, sekä Saoirse-Monica Jackson ja Rudy Mancuso tuntemattomiin rooleihin.[61] Keaton myös vahvisti olevansa yhä mukana elokuvassa.[62] Ennen kuvausten alkua Muschiettit ilmoittivat oman tuotantoyhtiönsä Double Dreamin olevan mukana tuottamassa elokuvassa. Marianne Jenkins oli kiinnitettynä vastaavaksi tuottajaksi.[63] Siihen aikaan Fisher sanoi olevansa ”samalla aaltopituudella” Andy Muschiettin kanssa siitä, miten käsitellä supersankaritarinoita.[64] Hän toivoi voivansa palata Kyborgin rooliin, jos Warner Bros. ja Hamada pyytäisivät häneltä anteeksi.[65]

Kuvaukset alkoivat 19. huhtikuuta 2021 Warner Bros. Studiosin tiloissa, Leavesdenissä, Hertfordshiressa, Englannissa.[66][67] Elokuvan kuvasi Henry Braham.[68] Toukokuussa kuvaukset sijoittuivat Burghley Houseen, Stamfordiin.[69] Kesäkuussa Miller, Clemons, Keaton ja Calle kuvasivat Central Cityyn sijoittuvia kohtauksia St Paulin katedraalissa,[70] ja Gotham Cityyn sijoittuvia kohtauksia Edinburghissä ja Glasgow’ssa.[71][72] Heinäkuussa kuvauksia jatkettiin Glasgow’ssa Ingram Streetillä, George Squarella, John Streetillä ja Cochrane Streetillä, George Squaren toimiessa Batmobile-kohtausten kuvauspaikkana.[73] 29. heinäkuuta kuvaukset keskeytettiin hetkeksi, kun yksi kamerankäyttäjistä joutui onnettomuuteen Batcyclen selässä kuvattavan kohtauksen kuvausten aikana West George Streetillä.[74][75] Syyskuun alussa Luke Brandon Field paljasti myös näyttelevänsä elokuvassa.[76] Kuvaukset saatiin päätökseen 18. lokakuuta 2021.[77]

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John ”DJ” Desjardin toimi elokuvan visuaalisten efektien päävastaavana, toimittuaan samassa tehtävässä myös DCEU-elokuvien Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice ja Justice League parissa, sekä viimeisenä mainitun ohjaajan versiossa Zack Snyder’s Justice League (2021).[78] Joulukuussa 2021 paljastettiin, että Michael Shannon ja Antje Traue palaavat Man of Steelistä näyttelemään kenraali Zodia ja Faora-Ulia. Lisäksi entisten ohjaajien, John Francis Daleyn ja Jonathan Goldstein, vahvistettiin saavan krediitit elokuvan tarinasta yhdessä Hodsonin kanssa.[79] Helmikuussa 2022 Temuera Morrisonin raportoitiin palaavan näyttelemään Vesimiehen isää, Thomas Curryä.[80][81]

Benjamin Wallfisch valittiin huhtikuussa 2021 elokuvan säveltäjäksi, sävellettyään aiemmin musiikin myös Muschiettin elokuviin Se (2017) ja Se – Toinen luku (2019), sekä DC-elokuvaan Shazam! (2019).[82]

The Flash sai ensiesityksensä Grauman’s Chinese Theatressa, Hollywoodissa, 12. kesäkuuta 2023.[83] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 14. kesäkuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 16. kesäkuuta 2023.[84][85] Elokuvan aiemmin suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 23. maaliskuuta 2018,[16] 16. maaliskuuta 2018,[86] 3. kesäkuuta 2022,[87] 1. heinäkuuta 2022,[88] 4. marraskuuta 2022,[89] ja 23. kesäkuuta 2023.[90] Useimmat ensi-iltapäivämäärien vaihtumiset johtuivat ohjaajien vaihtumisesta, mutta kesäkuun 2022 ensi-illan siirtyminen marraskuulle johtui koronaviruspandemiasta.[89]

Helsingin Sanomat
Anton Vanha-Majamaa
2/5 tähteä [91]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
2/5 tähteä [92]
 1. Kuvailtu elokuvassa Man of Steel (2013).
 1. The Flash (2023) - Financial Information The Numbers. Viitattu 28.12.2023.
 2. The Flash Box Office Mojo. Viitattu 8.8.2023. (englanniksi)
 3. McLean, Thomas: Hero worship Variety. 18.7.2004. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 4. Brodesser, Claude: WB shines Flash light Variety. 16.12.2004. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 5. a b Morris, Clint: Exclusive Interview : David Goyer Moviehole. 18.12.2004. Arkistoitu 6.2.2008. Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 6. Barnes, Jessica: David Goyer Booted Off The Flash Moviefone. 3.2.2007. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 7. Kit, Borys: News 'Flash': Levy to helm The Hollywood Reporter. 5.2.2007. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 8. Adler, Shawn: David Dobkin Takes 'Flash' Reins, Spills Details MTV News. 27.10.2007. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 9. Kit, Borys: New director bringing "Flash" to big screen Reuters. November 2, 2007. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 10. Pudin, Rickey: THE DARK KNIGHT. Wizard, tammikuu 2008, nro 195b.
 11. Bat-Producer on Ledger's Death IGN. 24.1.2008. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 12. Kit, Borys: DC Comics storms the film world The Hollywood Reporter. 19.7.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 13. Vejvoda, Jim: The Flash Writer Talks IGN. 6.10.2009. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: Warners hires writers for 'Green Lantern 2' and 'Flash' (exclusive) The Hollywood Reporter. 9.6.2010. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 15. Kit, Borys: Superman and Batman Film Set for Comic-Con Reveal The Hollywood Reporter. 20.7.2013. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 16. a b c Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: 'Suicide Squad,' 'Wonder Woman,' 'Justice League,' 'The Flash,' 'Aquaman' /Film. 15.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 17. Ford, Rebecca: Warner Bros.' 'The Flash' Movie to Star Ezra Miller The Hollywood Reporter. 15.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 18. Carissimo, Justin: Batman v Superman: Dawn of Justice: The Flash confirmed The Independent. 9.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 19. Kit, Borys: 'Suicide Squad' Adds Key DC Character Weeks Before Release The Hollywood Reporter. 28.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 20. Busch, Anita: 'The Flash' Movie: 'Lego' Guys Phil Lord & Christopher Miller Building Warner Bros Pic Deadline Hollywood. 9.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 21. Kit, Borys: 'The Flash' Movie Finds its Director (Exclusive) The Hollywood Reporter. 5.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 22. Kit, Borys: The 'Flash' Movie Loses Its Director (Exclusive) The Hollywood Reporter. 29.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 23. Fleming Jr., Mike: 'The Flash' Lands 'Dope' Helmer Rick Famuyiwa; He Will Direct Ezra Miller As Fastest Man Alive Deadline Hollywood. 2.6.2016. Arkistoitu 6.6.2016. Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 24. Kroll, Justin: 'The Flash': 'Dope' Actress Kiersey Clemons Top Choice for Female Lead (Exclusive) Variety. 8.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 25. Han, Angie: 'The Flash' Casts 'Dope' Star Kiersey Clemons as Iris West [Updated] /Film. 8.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 26. Kroll, Justin: 'The Flash': 'Dope' Actress Kiersey Clemons to Star as Iris West in Movie (Exclusive) Variety. 25.7.2016. Arkistoitu 4.11.2017. Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 27. Lang, Brent: Cyborg to Appear in 'The Flash' Movie (Exclusive) Variety. 16.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 28. Singletary Jr., Charles: Flash Director Rick Famuyiwa Teases Cyborg Cameo Comic Book Resources. 27.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 29. Kroll, Justin: 'The Flash' Movie Finds Barry Allen's Father (Exclusive) Variety. 9.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 30. Kit, Borys: 'The Flash' Movie Loses 'Dope' Director Rick Famuyiwa (Exclusive) The Hollywood Reporter. 31.10.2016. Arkistoitu . Viitattu October 31, 2016. (englanniksi)
 31. Kroll, Justin: Joby Harold to Do Page-One Rewrite of 'The Flash' Script (Exclusive) Variety. 25.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 32. Kroll, Justin: 'The Flash': Robert Zemeckis, Matthew Vaughn Vying for Directing Job Variety. 16.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 33. Sperling, Nicole: The Flash: Robert Zemeckis front-runner to direct Entertainment Weekly. 17.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 34. McMillan, Graeme: New 'Flash' Movie Title Suggests It Could Shake Up the DC Universe The Hollywood Reporter. 22.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 35. a b Kit, Borys: 'Flash' Movie Writer Dan Mazeau Tackling Ernie Cline's 'Armada' The Hollywood Reporter. 3.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 36. Fleming Jr, Mike: Gal Gadot joins Bradley Cooper in Deeper Deadline Hollywood. 20.9.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 37. Holmes, Adam: Will Batman Appear In The Flashpoint Movie? Here's What Geoff Johns Says CinemaBlend. 16.11.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 38. Corey Hutchinson: Jeffrey Dean Morgan Teases Flashpoint Batman Screen Rant. 9.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 39. Kroll, Justin: 'Flash' Standalone Film Taps Directors John Francis Daley, Jonathan Goldstein (Exclusive) Variety. 16.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 40. Sobon, Nicole: Report: Ben Affleck Passed On Directing Flashpoint Comic Book Resources. 16.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 41. Muncy, Julie: Flashpoint Has Closed the Deal on Two Directors io9. 4.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 42. Flashpoint (Feature Film) Production List. 16.6.2018. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 43. Flashpoint (Feature Film) Production List. 21.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 44. Kit, Borys: 'Flash' Shocker: Ezra Miller Writing Script in Bid to Stay On as Star (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.3.2019. Arkistoitu . Viitattu March 16, 2019. (englanniksi)
 45. Kit, Borys: 'Flash' Shocker: 'It' Director Andy Muschietti in Talks to Tackle DC Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 2.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 46. Lang, Brent: DC Films Plots Future With Superman, Green Lantern and R-Rated Movies (Exclusive) Variety. 26.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 47. Goodman, JJ: Exclusive: Flash Movie Won't Feature The Flashpoint We Expect, Says Director That Hashtag Show. 8.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 48. Gonzales, Umberto: Batman Returns! Michael Keaton to Play Bruce Wayne in 'The Flash' The Wrap. 22.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 49. Haring, Bruce: 'Justice League' Investigation: Ray Fisher Fires Back At Warner Bros. Deadline Hollywood. 5.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 50. Gonzalez, Umberto: 'Justice League' Star Ray Fisher Went on Twitter Attack After Getting Cameo Offer in 'The Flash' (Exclusive) TheWrap. 16.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 51. Breznican, Anthony: Ben Affleck Will Return as Batman in The Flash Vanity Fair (magazine). 20.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 52. Anderson, Jenna: The Flash Movie Restarts Everything, Features a Lot of DC Characters Comicbook.com. 12.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 53. Billy Crudup in Talks to Join 'The Flash' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 2.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 54. Gonzalez, Umberto: Ray Fisher's Cyborg Written Out of 'The Flash'; Role Won't Be Recast TheWrap. 6.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 55. Davis, Brandon: The Flash Movie Starts Production, New Logo Revealed Comicbook.com. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 56. D'Alessandro, Anthony: DC Universe's New Supergirl Is 'Young And The Restless' Actress Sasha Calle; Will Make Debut In Upcoming 'Flash' Film Deadline Hollywood. 19.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 57. a b Coach, Aaron: 'The Flash' Movie Enlists Sasha Calle as Supergirl The Hollywood Reporter. 19.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 58. Siegel, Tatiana: Kiersey Clemons to Star in 'The Flash' Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 59. a b Kit, Borys: 'Flash' Movie: Spanish Actress Maribel Verdu to Play Barry Allen's Mother (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 60. Fleming Jr., Mike: Michael Keaton Would Break SAG Ensemble Award Record With 'Chicago 7' Win; On Playing Ramsey Clark & How He Will Reprise Batman 30 Years Later: Q&A Deadline Hollywood. 22.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 61. Rubin, Rebecca: 'The Flash': Ron Livingston to Replace Billy Crudup as Henry Allen (Exclusive) Variety. 24.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 62. Gonzalez, Umberto: Yes, Michael Keaton Really Is Playing Batman in 'The Flash' TheWrap. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 63. D'Alessandro, Anthony: Andy Muschietti & Barbara Muschietti Form Production Company Double Dream Deadline Hollywood. 16.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 64. Travis, Ben: Ray Fisher Says 'It'll Be A Bummer' If He Can't Return As Cyborg In DCEU's Flash Movie – Exclusive Empire. 12.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 65. Perine, Aaron: Ray Fisher Says Cyborg Return Still Possible for The Flash if Warner Bros. Makes Amends Comicbook.com. 17.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 66. Cook, Laurence: DC Superhero 'The Flash' Starring Ezra Miller is Greenlit + Casting in the UK Backstage. 22.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 67. Perry, Spencer: The Flash Movie Producer Shares New Behind-the-Scenes Photo Ahead of Production ComicBook.com. 15.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 68. Gunn, James: Michael Bonvillain is shooting #Peacemaker for me and I'm loving working with him. Henry is shooting Flash, I believe, and then he'll be working with me again on Vol 3 later this year. Twitter. 4.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 69. Nash, Anthony: The Flash Set Photos Show Batman 1989's Wayne Manor ComingSoon.net. 1.5.2021. Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 70. New DC Universe movie, reportedly new 'Flash' film, spotted filming at St Paul's Cathedral in London Yahoo! News UK. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 71. Traynor, Sian: Edinburgh to become Gotham City as new Batman film to shoot in the capital Edinburgh Live. 10.5.2021. Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 72. Hyland, Jennifer: Indiana Jones star Harrison Ford heading to Scotland to film latest movie in hit franchise Daily Record. 9.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 73. Lyons, Bev: The Flash rolls into Glasgow with the Batmobile, Hummers and Zeus vans racing around the streets Daily Record. 26.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 74. Williams, Craig: The Flash Glasgow filming: Production halted as camera operator crashes into Batman on Batcycle Glasgow Live. 29.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 75. Moreau, Jordan: 'The Flash' Crew Member Injured After On-Set Accident in Scotland Variety. 29.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 76. Hussaini, Syed: Jojo Rabbit's Luke Brandon Field Joins The Flash Movie In Unknown Role Screen Rant. 3.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 77. Libbey, Dirk: The Flash Movie Has Wrapped, See The Sweet Message And Photos CinemaBlend. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 78. Burlingame, Russ: The Flash Movie Adds Zack Snyder's Justice League and Godzilla vs. Kong VFX Supervisor Comicbook.com. 12.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 79. Owens, Kelvin: Michael Shannon Appears on 'The Flash' Movie Cast List Collider. 22.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2022. (englanniksi)
 80. Grobar, Matt: Warner Bros. Unveils New Footage From 'Aquaman And The Lost Kingdom', 'Black Adam' And 'The Flash' Deadline Hollywood. 11.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2022. (englanniksi)
 81. Crumlish, Callum: Aquaman 2: Temuera Morrison on returning to DC Comics series in The Lost Kingdom Daily Express. 13.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2022. (englanniksi)
 82. Couch, Aaron: 'The Flash' Movie Enlists Composer Benjamin Wallfisch The Hollywood Reporter. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 83. Siegel, Tatiana: Here Comes 'The Flash': A Low-Profile Ezra Miller, the 'Secret Ending' Warners Is Trying to Preserve and a Sequel Script on Ice Variety. 3.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2023. (englanniksi)
 84. [hhttps://www.finnkino.fi/event/304159/title/the_flash/ The Flash] Finnkino. Viitattu 6.4.2023.
 85. D'Alessandro, Anthony: 'The Flash' Moves Up A Week In June 2023, Warners Adds 'Mummies' To Next Year's Slate Deadline Hollywood. 5.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.4.2023. (englanniksi)
 86. Arrant, Chris: Report: The Flash Movie Moved Up, Two New Untitled Films Added to 2018 Slate Newsarama. 6.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 87. D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To Fall 2021, 'Sopranos' Prequel Moves To March & More As Warner Bros. Makes Release Date Changes Due To COVID-19 Climate Deadline Hollywood. 20.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 88. McNary, Dave: 'The Flash' and 'The Matrix 4' Get Release Dates from Warner Bros. Variety. 11.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 89. a b D'Alessandro, Anthony: 'The Batman' Flies To 2022 Post 'Dune' Drift, 'Matrix 4' Moves Up To Christmas 2021, 'Shazam! 2' Zaps To 2023 & More WB Changes – Update Deadline Hollywood. 5.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
 90. Pedersen, Erik: Warner Bros Release Dates: 'The Flash' & 'Aquaman' Moved To 2023; 'Wonka', 'Shazam' Sequel & Others Shift Deadline Hollywood. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2022. (englanniksi)
 91. Vanha-Majamaa, Anton: Ruma ja epätasainen supersankarielokuva. Helsingin Sanomat, 15.6.2023, s. B 4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.10.2023.
 92. Uggeldahl, Krister: Mer skrot än själ och hjärta. Hufvudstadsbladet, 16.6.2023, s. 22–23. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 7.10.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • The Flash Internet Movie Databasessa (englanniksi)