Kyborgi (sarjakuvahahmo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kyborgi
TalesoftheNewTeenTitans1cyborg.jpg
Kyborgi sarjakuvan Tales of the New Teen Titansin ensimmäisessä numerossa vuodelta 1982.
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Comics Presents #26 (lokakuu 1980)
Oikea nimi Victor Stone
Status aktiivinen
Pituus 198 cm
Paino 175 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Cyberion
Robotman III
Technis
Cyborg 2.0
Omegadrome
Suhteet
Sukulaiset Silas Stone (isä)
Elinore Stone (äiti)
Tucker Stone (isoisä)
Maude Stone (isoäiti)

Kyborgi (engl. Cyborg), oikealta nimeltään Victor Stone on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen supersankari, jonka loivat Marv Wolfman ja George Pérez. Hahmo esiintyi ensi kerran sarjakuvassa DC Comics Presentsin numerossa 26, lokakuussa 1980. Kyborgi tunnetaan parhaiten Teinititaanien jäsenenä.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Stonen vanhemmat olivat tutkijatiedemiehiä STAR labs -yhtiössä. He rohkaisivat poikaansa tieteen pariin, mutta Stone huomasi urheilun olevan paljon mielenkiintoisempaa ja vietti suurimman osan ajastaan sen parissa toivoen joskus pääsevänsä Olympialaisiin. Erään STAR labs kokeen yhteydessä Stonen äiti vapautti vahingossa vaarallisen hirviön, joka tappoi hänet samantien. Myös paikalla vieraillut Stone joutui hirviön hyökkäyksen kohteeksi, mutta isänsä ehti juuri pelastaa poikansa kuolemalta. Hänen isänsä kiidätti poikansa laboratorioonsa, jossa hän keräsi eri kyberneettisiä laitteita, joilla hän korjasi poikansa vahingoittuneet ja puuttuneet kehon osat. Isä Stone korvasi myös poikansa puuttuvat raajat molybdenum teräksestä muokatuilla raajoilla. Victor Stonen toipuessa leikkauksesta hän oli järkyttynyt ulkomuodostaan ja piti itseään ulkopuolisena. Stone sai myös pian huomata ettei voisi enää tehdä rakastamiaan asioita, kuten urheilua.

Sittemmin toivuttuaan masennuksesta hänet esiteltiin Teinititaaneihin, jossa hän on sittemmin toiminut pitkään eri versioissa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee Thompson Youngin esittämä Kyborgi Smallvillessa.

Kyborgi esiintyi ensi kerran näytelmäroolissa Smallvillen jaksossa "Kyborgi" 16. helmikuuta 2006, jossa hahmoa näytteli Lee Thompson Young.

Sarjassa hahmo tunnettiin oikealla nimellään Victor Stonena, joka oli entinen Metropolis High Schoolin oppilas, joka pelasi myös amerikkalaista jalkapalloa koulun joukkueessa. Stone joutui myöhemmin auto-onnettomuuteen, jossa kuoli koko hänen perheensä. Stone pelastettiin onnettomuuden jäljiltä, kun tohtori Alistair Kreig rakennutti hänelle biomekaanisia raajoja ja kehon osia. Stone oli kuitenkin lähinnä koekaniini SynTechnicsin kokeille, mutta ainut joka selvisi kokeista elossa.

Eräs tiedemies Hong päästi hänet karkuun, jonka myötä Stonea yritettiin jahdata takaisin laboratorioon lisäkokeita varten. Matkalla hän tutustui Clark Kentiin törmättyään sitä ennen hänen tyttöystävänsä Lana Langin autoon. Clark auttoi Stonea piileskelemään SynTechnicsin sotilailta, jotka yrittivät tuoda hänet takaisin. Sotilaat onnistuivat kuitenkin haavoittamaan Stonea pahasti, jonka myötä hän oletti kuolevansa ja haahuili tyttöystävänsä talolle, jossa tohtori Kreig oli odottamassa häntä Luthorin kanssa. Stone vietiin takaisin laboratorioon, jossa hänelle asenettiin uusi käsi rikkimenneen tilalle. Lisäksi tohtori Kreig yritti asentaa sirua Stonen päähän, mutta Clark ehti pelastaa hänet viime hetkellä.

Stone palasi sarjan kuudennella tuotantokaudella jaksossa "Justice", jossa se oli yksi Vihreän Nuolen perustamassa sankariryhmässä jäsenenä. Ryhmän tehtävänä oli tuhota 33.1 laboratorio.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi ensiintyi ensi kerran televisiossa Superystävien viimeisessä sarjassa The Super Powers Team: Galactic Guardians vuonna 1985, jossa hahmon äänenä toimi Ernie Hudson.

Sarjassa hahmon synnyin tarina kerrottiin lyhyesti; hän oli lupaava kymmenottelija, joka onnettomuuden seurauksena menetti suurimman osan kehonsa osista ja isänsä korvasi ne mekaanisilla osilla. Sarjassa Kyborgi ei ole varsinaisesti Teinititaani vaan hän taistelee muiden sankareiden ohella Oikeuden Puolustajien kanssa pahiksia vastaan. Hän ystävystyi Firestormin kanssa.

Teen Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi sarjassa Teen Titans.

Kyborgilla oli päärooli animaatiosarjassa Teen Titans vuosina 2003-2006, jossa hahmon äänenä toimi Khary Payton.

Se oli hyvin samankaltainen sarjakuvaansa nähden, mutta oli hivenen iloisempi. Sarjassa hahmoa kutsuttiin lempinimellä Cy, eikä sen oikeaa nimeä kerrottu sarjan aikana. Se kuitenkin käytti peitenimeä Stone jaksossa "Deception", jossa Kyborgi vakoili Brother Bloodin johtamaa HIVE akatemiaa. Pääosin Kyborgi toimii Teinititaanien ryhmässä teknikkona ja hoitaa kaiken mekaanisen, ryhmän T-autosta aina harjoituksissa käytettyihin mekaanisiin esteisiin ja aseisiin. Kyborgi itse käytti aseenaan pääosin kädestään muuntaunutta sonic tykkiä, mutta on nähty käyttävän hetkittäin useita muita vempaimia, kuten kameraa, ohjusten laukaisijaa ja liekinheitintä.

Kyborgi oli hetken aikaa itäisen Teinititaanien johtaja, huomatessaan ryhmän tarvinneen johtohahmoa. Vaikka hän ei aluksi suostunut tehtävään, Kyborgi toimi hetken aikaa ryhmän johtajana, mutta päätti lopulta palata takaisin vanhaan ryhmäänsä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyborgi on pelattavana hahmona vuoden 2005 videopelissä Teen Titans.
  • Kyborgi esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1985 Ernie Hudson The Super Powers Team: Galactic Guardians
2002 Jeff Kramer Superman: The Man of Steel
2003–2006
2013
Khary Payton Teen Titans Teen Titans: Trouble in Tokyo Teen Titans
Injustice: Gods Among Us
2006–2007
2010
Lee Thompson Young Smallville
2010 Phil LaMarr DC Super Friends
2012 Bumper Robinson Justice League: Doom
2016–2017
2019–2020
Ray Fisher Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League, osa 1
Justice League, osa 2
Cyborg

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]