Kyborgi (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyborgi
Kyborgi sarjakuvan Tales of the New Teen Titansin ensimmäisessä numerossa vuodelta 1982.
Kyborgi sarjakuvan Tales of the New Teen Titansin ensimmäisessä numerossa vuodelta 1982.
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Comics Presents nro 26 (lokakuu 1980)
Henkilötiedot
Oikea nimi Victor Stone
Status aktiivinen
Pituus 198 cm
Paino 175 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Cyberion
Robotman III
Technis
Cyborg 2.0
Omegadrome
Suhteet
Sukulaiset Silas Stone (isä)
Elinore Stone (äiti)
Tucker Stone (isoisä)
Maude Stone (isoäiti)

Kyborgi (engl. Cyborg), oikealta nimeltään Victor Stone on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen supersankari, jonka loivat Marv Wolfman ja George Pérez. Hahmo esiintyi ensi kerran sarjakuvassa DC Comics Presentsin numerossa 26, lokakuussa 1980. Kyborgi tunnetaan parhaiten Teinititaanien jäsenenä.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Stonen vanhemmat olivat tutkijatiedemiehiä yhtiössä nimeltä S.T.A.R. Labs. He rohkaisivat poikaansa tieteen pariin, mutta Stone huomasi urheilun olevan paljon mielenkiintoisempaa ja vietti suurimman osan ajastaan sen parissa toivoen joskus pääsevänsä olympialaisiin. Erään S.T.A.R. Labsin kokeen yhteydessä Victorin äiti, Elinore Stone, vapautti vahingossa vaarallisen hirviön, joka tappoi hänet saman tien. Myös paikalla vieraillut Stone joutui hirviön hyökkäyksen kohteeksi, mutta hänen isänsä Silas Stone ehti juuri pelastaa Victorin kuolemalta. Silas kiidätti poikansa laboratorioonsa, jossa hän keräsi eri kyberneettisiä laitteita, joilla hän korjasi poikansa vahingoittuneet ja puuttuneet ruumiinosat. Silas korvasi myös poikansa puuttuvat raajat molybdenum-teräksestä muokatuilla raajoilla. Victorin toivuttua leikkauksesta hän järkyttyi uudesta ulkomuodostaan ja piti itseään ulkopuolisena. Stone sai myös pian huomata, ettei voisi enää harrastaa rakastamiaan asioita, kuten urheilua.

Toivuttuaan masennuksesta Stone esiteltiin Teinititaaneille, ja hän on sittemmin toiminut pitkään ryhmän eri versioissa. The New 52 sarjakuvissa Kyborgista tuli Oikeuden Puolustajien seitsemäs pääjäsen.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee Thompson Youngin esittämä Kyborgi Smallvillessa.

Kyborgi esiintyi ensi kerran näytelmäroolissa Smallvillen jaksossa ”Kyborgi” 16. helmikuuta 2006, jossa hahmoa näytteli Lee Thompson Young.

Sarjassa hahmo tunnettiin oikealla nimellään Victor Stonena, entisenä Metropolis High Schoolin oppilaana, joka pelasi amerikkalaista jalkapalloa koulun joukkueessa. Stone joutui myöhemmin auto-onnettomuuteen, jossa hänen perheensä kuoli. Stone jäi henkiin, kun tohtori Alistair Kreig rakennutti hänelle biomekaanisia raajoja ja ruumiinosia. Stone oli kuitenkin vain pelkkä koekaniini SynTechnicsin tutkimuksissa, mutta ainut joka selvisi kokeista elossa.

Tiedemies Hong päästi Stonen karkuun, ja sen jälkeen Stone yritettiin saada kiinni ja palauttaa takaisin laboratorioon lisäkokeita varten. Pakomatkalla hän tutustui Clark Kentiin törmättyään sitä ennen hänen tyttöystävänsä Lana Langin autoon. Clark auttoi Stonea piileskelemään SynTechnicsin sotilailta, jotka yrittivät tuoda hänet takaisin laboratorioon. Sotilaat onnistuivat kuitenkin haavoittamaan Stonea pahasti. Stone luuli kuolevansa ja harhaili tyttöystävänsä talolle, jossa tohtori Kreig oli odottamassa häntä Lex Luthorin kanssa. Stone vietiin takaisin laboratorioon, jossa hänelle asenettiin uusi käsi rikkoutuneen tilalle. Lisäksi tohtori Kreig yritti asentaa sirun Stonen päähän, mutta Clark ehti pelastaa hänet viime hetkellä.

Stone palasi sarjan kuudennella tuotantokaudella jaksossa ”Justice”, jossa hän oli yksi Vihreän Nuolen perustaman sankariryhmän jäsenistä. Ryhmän tehtävänä oli tuhota 33.1-laboratorio.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyi ensi kerran televisiossa Superystävien viimeisessä sarjassa The Super Powers Team: Galactic Guardians vuonna 1985. Hahmon äänenä toimi Ernie Hudson.

Sarjassa hahmon synnyintarina kerrottiin lyhyesti; hän oli lupaava kymmenottelija, joka onnettomuuden vuoksi menetti suurimman osan kehonsa osista, ja hänen isänsä korvasi ne mekaanisilla osilla. Sarjassa Kyborgi ei ole varsinaisesti Teinititaani, vaan hän taistelee muiden sankareiden ohella Oikeuden Puolustajien kanssa pahiksia vastaan. Hän ystävystyi Firestormin kanssa.

Teen Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi sarjassa Teen Titans.

Kyborgilla oli päärooli animaatiosarjassa Teen Titans vuosina 2003–2006, jossa hahmon äänenä toimi Khary Payton.

Hän oli hyvin samankaltainen sarjakuvaansa nähden, mutta oli hivenen iloisempi. Sarjassa hahmoa kutsuttiin lempinimellä Cy, eikä sen oikeaa nimeä kerrottu sarjan aikana. Hän kuitenkin käytti peitenimeä Stone jaksossa ”Deception”, jossa Kyborgi vakoili Brother Bloodin johtamaa HIVE-akatemiaa. Pääosin Kyborgi toimii Teinititaanien ryhmässä teknikkona ja hoitaa kaiken mekaanisen, ryhmän T-autosta aina harjoituksissa käytettyihin mekaanisiin esteisiin ja aseisiin. Kyborgi itse käytti aseenaan pääosin kädestään muuntaunutta sonic-tykkiä, mutta hänen on nähty käyttävän hetkittäin useita muitakin vempaimia, kuten kameraa, ohjusten laukaisijaa ja liekinheitintä.

Kyborgi oli hetken aikaa Teinititaanien itäisen ryhmän johtaja, kun se tarvitsi johtohahmoa. Kyborgi ei aluksi suostunut tehtävään, mutta toimi hetken aikaa ryhmän johtajana. Hän päätti kuitenkin lopulta palata takaisin vanhaan ryhmäänsä.

Teen Titans Go![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatiosarjassa Teen Titans Go!, jossa häntä ääninäyttelee Khary Payton.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatiosarjassa Justice League Action, jossa hänet esitetään Oikeuden Puolustajien jäsenenä. Häntä ääninäyttelee sarjassa Khary Payton.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäyttelee Zeno Robinson.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäyttelee Phil Lamarr. Sarjassa Kyborgi nähdään supersankareiden koulun oppilaana.

Justice League Doom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatioelokuvassa Justice League: Doom, jossa häntä ääninäyttelee Bumper Robinson. Elokuvassa Batman värvää Kyborgin taistelemaan Royal Flush Gangia vastaan ja pelastamaan muut Oikeuden Puolustajien jäsenet Vandal Savagen johtamalta Tuomion Legioonalta, jonka jälkeen Kyborgista tulee virallisesti Oikeuden Puolustajien uusin jäsen.

DCAMU[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy DC animaatiouniversumin animaatioelokuvissa Justice League: The Flashpoint Paradox, Justice League: War, Justice League: Throne of Atlantis, Justice League vs. Teen Titans, Justice League Dark, The Death of Superman, Reign of the Supermen ja Justice League Dark: Apokolips War, joissa häntä ääninäyttelevät Michael B. Jordan ja Shemar Moore.

JLA Adventures: Trapped in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatioelokuvassa JLA Adventures: Trapped in Time, jossa häntä ääninäyttelee Avery Kidd Waddell.

Batman Unlimited: Monster Mayhem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatioelokuvassa Batman Unlimited: Monster Mayhem, jossa häntä ääninäyttelee Khary Payton.

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyborgi esiintyy animaatioelokuvassa Injustice, jossa häntä ääninäyttelee Brandon Micheal Hall. Elokuvassa Kyborgi liittyy Teräsmiehen johtamaan rykmenttiin ja saa myöhemmin surmansa Amazoa vastaan käydyn taistelun aikana.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1985 Ernie Hudson The Super Powers Team: Galactic Guardians
2002 Jeff Kramer Superman: The Man of Steel
2003–2006
2013, 2017
Khary Payton Teen Titans Teen Titans: Trouble in Tokyo Teen Titans
Injustice: Gods Among Us

Injustice 2
2006–2007
2010
Lee Thompson Young Smallville
2010 Phil LaMarr DC Super Friends
2012 Bumper Robinson Justice League: Doom
2016 Shemar Moore Justice League vs. Teen Titans
2016–2017
2021
Ray Fisher Batman v Superman: Dawn of Justice
Justice League
Zack Snyder’s Justice League
2019 Zeno Robinson Young Justice

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ray Fisher to Play Cyborg In ‘Batman-Superman’ (EXCLUSIVE) Deadline. 23.4.2014. Viitattu 22.6.2016. (englanniksi)
  2. Bumbray, Chris: SET VISIT: EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT ZACK SNYDER'S JUSTICE LEAGUE Joblo. 21.6.2016. Viitattu 22.6.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]