Salama (Wally West)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salama III
Luoja(t) John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Poika Salama:
The Flash (vol. 1) nro 110 (joulukuu 1959)
Salama:
Crisis on Infinite Earths nro 12 (maaliskuu 1986)
Henkilötiedot
Oikea nimi Wallace Rudolph West
Status aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 86 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Edelliset ryhmäsidokset Teinititaanit
Henkilöllisyydet Poika Salama
Voimat Supernopeus
Suhteet
Sukulaiset Linda Park (vaimo), Rudolph West (isä), Mary West (äiti), Iris West 2 (tytär), Barry West (poika), Iris West Allen (sisko), Barry Allen (edellisen aviomies), Ira West (isoisä), Charlotte West (täti), Edgar Rhodes (eno), Inez Rhodes (serkku), Don Allen (serkku), Dawn Allen (serkku), Bart Allen (serkunpoika), Jenni Ognats (serkuntytär)

Salama, oikealta nimeltään Wally West on DC Comicsin kustantama kuvitteellinen hahmo ja supersankari, jonka loivat John Broome ja Carmine Infantino. Hahmo teki ensiesiintymisensä sarjakuvassa The Flash vol. 1 numerossa 110, joulukuussa 1959 Poika Salamana[1]. Myöhemmin Westistä tuli kolmas Salama Barry Allenin jälkeen Crisis on Infinite Earths sarjakuvalehden numerossa 12, vuonna 1986.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallace Rudolph "Wally" West syntyi Blue Valleyssa, Nebraskassa Rudolph ja Mary Westille. Hän oli ala-asteella Salaman fanikerhon puheenjohtaja. West oli vierailemassa tätinsä Iris Westin luona Central Cityssä, jossa Irisin poikaystävä Barry Allen tarjoutui esittelemään nuorelle kymmenvuotiaalle Westille idolinsa Salaman. Allen esitteli samalla myös poliisilaitoksen laboratorion. Kun Wally tapasi idolinsa hän kyseli useita kysymyksiä, mukaan lukien miten Salama sai voimansa. Sankari toi samat kemikaalit Wallyn eteen, kun hetkeä myöhemmin salama iski niihin aiheuttaen samanlaisen sähkökemiallisen onnettomuuden. Salama käski Wallyn pitämään onnettomuuden salaisuutena, jopa tädiltään Irisiltä. Hän antoi nuorelle pojalle pienemmän asun, jonka myötä Wallysta tuli Poika Salama. Salama opetti nuorelle Wally Westille nopeuden käyttämisestä, sekä vihollisista, jotka ovat vuosien saatossa yrittäneet päästä hänestä eroon.

Seuraavana päivänä Wally otti kiinni ensimmäisen rikollisensa Herra Elementin, joka oli hyökännyt taidemuseoon muuttamaan taideteoksia muodottomiksi ja varasti Giardi atomin, joka on tehty kullasta ja jalokivistä. West seurasi Elementtiä Ward Wellington Weaverin kotiin, jossa sijaitsi toinen Giardi atomi. Talossa West nappasi Elementin kiinni ja jätti hänet poliisien huostaan. Seuraavana kesänä Barry Allen kertoi Wallylle salaisen henkilöllisyytensä, josta Wally oli yllättynyt, sillä hän piti Allenia tylsänä. Samalla salama iski jälleen aiheuttaen materiamuuntajakoneen muuttamaan Wallyn asun uudenlaiseksi pääosin keltaiseksi asuksi, jota Barry oli miettinyt pitkään mielessään. Wally perusti myöhemmin Teinititaanit yhdessä Robinin ja Vesipojan kanssa kun he taistelivat Twisteriä vastaan pelastaakseen Happy Harbor kaupungin. Pian kolmikko yhdisti voimansa jälleen saaden mukaansa Wonder Girlin ja Speedyn taistellessaan muukalaisolentoa Antithesisia vastaan, joka oli ottanut mielenhallintaansa muutamia Oikeuden Puolustajien jäseniä. Viisikko päätti perustaa Teinititaanit, joskin Speedy oli aluksi osa-aikainen jäsen. Wally pysyi Teinititaanien mukana kahdessa eri ryhmässä. Toinen ryhmä, Uudet Titaanit sai lisää pääjäseniä, kun aikaisemmin väliaikaisena jäsenenä toiminut Petopoika liittyi yhdessä Tähtitulen, Kyborgin ja Ravenin kanssa Robinin sekä Wonder Girlin kanssa. Speedy puolestaan siirtyi osa-aikaiseksi jäseneksi ja Vesipoika jätti ryhmän.

Barry Allenin apurina West tapasi Hal Jordanin, jonka kanssa hän ystävystyi enonsa tapaan. Wally joutui kuitenkin hetkeksi lopettamaan sankarina olemisen, kun muutama vuosi sitten sattunut onnettomuus tapahtui hänen ollessa vielä kasvuiässä. Tämän vuoksi mitä nopeammin West juoksi sitä enemmän hän koki musertavaa kipua.

Salamana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Barry Allen uhrasi itsensä rikkomalla kaikki nopeuden rajat tuhotakseen Anti-Monitorin luoman kanuunan, jolla tämä yritti tuhota jäljellä olevat maailmankaikkeudet. Samaan aikaan epäainessäde iski täydellä voimalla Wallya kohti, jonka seurauksena se poisti häntä pitkään vaivanneen sairauden, mutta pudotti vauhtinsa äänen nopeuteen. West otti Allenin asun ja julisti itsensä uudeksi Salamaksi juuri ennen kuin luuli Allenin palanneen takaisin[2]. Ihmiset eivät kuitenkaan uskoneet Allenin olevan vielä elossa, eivätkä myös arvostaneet Westin yrityksiä uutena Salamana. Kokiessaan julkisen nöyryytyksen taistelussa Doctor Alchemya vastaan, Vihreä Lyhty julkisti suojelevansa Central Cityä. Viikkoa myöhemmin West puki ylleen vanhan Salamapojan asunsa, jolla hän kohtasi uudelleen Dr. Alchemyn. West lopulta tajusi ettei Allen ole tulossa takaisin. Siitä huolimatta West pelasti Vihreän Lyhdyn ja Jay Garrickin Dr. Alchemylta. Lopulta kaupungin asukkaat hyväksyivät hänet uutena Salamana.[3]

Hyväksyessään Allenin kuoleman West tunsi edelleen tulleensa hylätyksi ja joutuessaan pakolla rooliin, johon hän ei tuntenut vielä olevansa valmis. Tämä aiheutti Westille rauhatonta mieltä, jonka vuoksi hän käyttäytyi hetken aikaa lapsellisesti ja törkeästi. Tunneongelmat aiheuttivat myös hidastumista ja West kadotti jopa nopeutensa hetkeksi. Voitettuaan lotossa kuusi ja puoli miljoonaa Yhdysvaltain dollaria hän muutti pienestä asunnostaan Brooklynista kartanoon Long Islandille. Westin elämä ei kuitenkaan sujunut sen paremmin kokiessaan useita epäonnistuneita naissuhteita. Hän päätti muuttaa Keystone Cityyn, jota Jay Garrickin vaimo Joan Garrick oli aikaisemmin suositellut.[4]

Keystonessa West alkoi seurustella aiemmin tapaamaansa toimittajan Linda Parkin kanssa ja sai työpaikan automekaanikkona poliisiasemalta. Uudessa kaupungissa hän kohtasi uusia vastustajia, kuten Professori Zoomin, joka yritti huijata sankaria tekeytymällä jo kuolleeksi Barry Alleniksi. West onnistui voittamaan Zoomin ensimmäisen Salaman Jay Garrickin, sekä Johnny Quickin ja Max Mercuryn avustuksella.

Final Crisis tarinassa Wally sai tietää Barry Allenin olevan yhä elossa kohdattuaan tämän nopeusvoimassa. Wally onnistui pelastamaan Barryn ja kysyi tältä onko hän aito, mihin hän vastasi myöntävästi. Barry ja Wally yhdessä onnistuivat johdattamaan Black Racerin Darkseidin luo, jota Batman ampui erikoisluodilla, joka lopulta johti Darkseidin kukistumiseen. The Flash: Rebirth tarinassa Wally muokkasi asuaan erottaakseen itsensä Barrysta, joka oli palannut vanhaan rooliinsa Salamana.

The New 52 sarjakuvissa paljastui, että Flashpointin seurauksena Wally West jäi vangiksi nopeusvoimaan 10 vuoden ajaksi Abra Kadabran takia, kunnes DC Rebirthissä Barry onnistui pelastamaan hänet. Wally kertoi Barrylle, että maailman historian muuttuminen ei johtunut hänestä vaan toisesta tuntemattomasta olennosta, joka myöhemmin paljastui Tohtori Manhattaniksi, joka oli käyttänyt Flashpointia työkaluna muokatessaan historiaa[5].

Infinite Frontier-tarinassa Wally West palasi jälleen virallisesti Salaman rooliin.

Henkilötiedot

  • Nimi: Wally West
  • Toimipaikka: Keystone City, Kansas
  • Ammatti: automekaanikko
  • Siviilisääty: naimisissa
  • Hiuksien väri: punainen
  • Silmien väri: vihreä
  • Syntymäpäivä: 16. tammikuuta

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wally West nähtiin ensimmäisen kerran Salaman roolissa animaationa vuonna 1997 Teräsmies-animaatiosarjan jaksossa ”Speed Demons”, jossa hahmon äänenä toimi Charlie Schlatter. Salama juoksi kilpaa Teräsmiehen kanssa, joutuen samalla taistelemaan Säävelhoa vastaan. Tuolloin Salaman henkilöllisyyttä ei paljastettu, mutta vuonna 2001 alkanut ja samaan universumiin kuulunut Justice League -sarja paljasti toisen tuotantokauden päätös jaksossa Salaman olleen Wally West.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja Justice Leaguessa Salama oli sekoitus Barry Allenia ja Wally Westia. Hän sai voimansa Allenin tavoin laboratoriossa, jonne salama iski.[6] Lisäksi sarjassa West oli myös Oikeuden Puolustajien pääjäseniä, sekä spin-off-sarjassa Justice League Unlimited, jossa paljastettiin Salaman asuneen Central Cityssä ja työskennelleen poliisiaseman laboratoriossa.[7] Paikallisen kaupungin toimittajana oli kuitenkin Linda Park, joka sarjakuvissa on Wally Westin vaimo. Sarjassa Park oli ihastunut Salamaan, eikä esiintynyt yhtä jaksoa enempää. Salaman äänenä toimi Michael Rosenbaum.

Justice League: Crisis on Two Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wally West esiintyi ensimmäisen kerran Salamana animaatioelokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths vuonna 2010, jossa hahmon äänenä toimi Josh Keaton.

Salama kuului elokuvassa Oikeuden Puolustajiin, jotka päättivät matkata rinnakkaisuniversumiin Lex Luthorin pyytäessä apua pelastaa universuminsa rikollisilta, jotka olivat Oikeuden Puolustajien vastakohtia. Salaman vastakohtana oli Johnny Quick. Hän taisteli aluksi rinnakkaisuniversumin Kumimiestä vastaan ja myöhemmin ryhmän suunniteleman hyökkäyksen päätteeksi Johnny Quickia ja hänen kätyreitään vastaan yhdessä Metsästäjä Marsilaisen kanssa. Myöhemmin Salama otteli uudelleen Quickia vastaan elokuvan lopulla, mutta taistelu päättyi kun kaikki huomasivat Owlmanin suunnitelleen tuhoavan kaikki universumit. Batman tarvitsi nopean kaverin ylläpitämään rikkinäisen portaalin, jolloin Salama ehdotti olevansa vapaaehtoinen, mutta Batman väitti hänen olevan hidas tehtävää varten. Sen sijaan Quick halusi suorittaa tehtävän ja auttoi Batmania pääsemään samaiseen universumiin Owlmanin kanssa. Estettyään Owlmanin suunnitelmat Batman palasi takaisin, jonka seurauksena Johnny Quick oli vanhentunut huomattavasti ja kuoli myöhemmin Salaman käsivarsille. Salama huomasi tämän myötä Batmanin säilyttäneen hänen henkensä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1997 Charlie Schlatter Teräsmies
2001–2006 Michael Rosenbaum Justice League
Static Shock
Justice League Unlimited
2006 Chris Edgerly Justice League Heroes
2010 Josh Keaton Justice League: Crisis on Two Earths

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jimenez, Phil (2008). "The Flash". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. pp. 124–127
  2. Crisis on Infinite Earths #12 (Maaliskuu 1986)
  3. Flash Vol 2 #8 (1995)
  4. Flash Vol 2 #30 (1989)
  5. DC Universe: Rebirth one-shot (Toukokuu 2016)
  6. Justice Leaguen jakso "The Brave and the Bold"
  7. Justice League Unlimitedin jaksossa "Flash and Substance"