Ihmetyttö (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ihmetyttö (eng. Wonder Girl) on nimitys kolmelle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Nimeä on käytetty myös viitattaessa nuorempaan teini-ikäiseen Ihmenaisen versioon, joka esiintyi Wonder Woman #23 tarinassa touko/kesäkuussa 1947[1]. Myös Ihmenainen-televisiosarjassa esiintynyt Drusilla niminen nuori amatsoni tunnettiin Ihmetyttö-nimellä[2].

Donna Troy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Donna Troy

Ensimmäinen ja alkuperäinen Ihmetyttö oli Donna Troy, joka esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa The Brave and the Bold #60 kesä/heinäkuussa 1965 ja hänet loivat Bob Haney ja Bruno Premiani[3]. Hahmon alkuperä selviää tarinassa Teen Titans #22, jonka Mark Wolfman ja Gil Kane kirjoittivat elokuussa 1969. Donna Troy oli alunperin Ihmenaisen kerrostalon tulipalosta pelastama orpolapsi, jonka hän vei Paratiisisaarelle kasvatettavaksi. Donna sai myöhemmin varttuessaan itselleen Amazonien voimat Purple Rayn toimesta ja häntä alettiin kutsua Ihmetytöksi. Tarinan päättyessä Ihmetyttö pukeutuu uuteen asuun ja kampaukseen ja ottaa nimekseen Donna Troy ja hän liittyy Teinititaanien jäseneksi[4]. Hän otti myöhemmin itselleen nimen Troia.

Cassandra Sandsmark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Ihmetyttö oli Cassandra "Cassie" Sandsmark joka esiintyi ensimmäisen kerran Wonder Woman (vol. 2) #105 tarinassa tammikuussa 1996 ja hänet loi John Byrne[5]. Cassie Sandsmark on arkeologi Helena Sandsmarkin tytär ja Zeuksen pojantytär[6]. Hänen isänsä, brittiläisen supersotilaan Lennox Sandsmarkin paljastettiin myöhemmin olleen Zeuksen poika[7] Aluksi hän sai voimansa antiikin kreikan maagisista esineistä, jotka Artemis antoi hänelle[8], mutta myöhemmin Zeus paljastettuaan tälle alkuperänsä myönsi hänelle hänen todellisten voimiensa siunauksen[9]. Cassien voimat puolijumalana ja amatsonina ovat samankaltaiset kuin Ihmenaisellakin. Hän käyttää maagista salamoita luovia lassoa, jonka Ares, sodan jumala antoi hänelle[10]. Cassie on toiminut Teinititaanien ja Young Justicen jäsenenä. Cassie menetti voimansa Infinite Crisis-tarinassa, mutta Ares palautti hänelle tämän voimat vastineeksi siitä, että hänestä tulisi hänen mestarinsa[11]. Myöhemmin Cassie erosi Titaaneista Teräspojan kuoleman jälkeen ja ryhtyi itsenäiseksi vartijaksi, kunnes hän palasi takaisin ryhmän jäseneksi Kyborgin paluun ja Brotherhood of Evilin kanssa käydyn taistelun jälkeen.

Yara Flor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas Ihmetyttö Yara Flor esiintyi ensimmäisen kerran Dark Nights: Death Metal #7 numerossa tammikuussa 2021 ja hänet loi Joëlle Jones. Hahmon ulkonäkö muistuttaa brasilialaista mallia Suyane Moreiraa. Yara Flor on Amazonin ja brasilialaisen jokijumalan tytär, josta tulee Esquecida Amazon -heimon puolustaja. Hän ei ole tietoinen Amazon-perinnöstään, mutta vastauksena ennustukseen, jonka mukaan Yara joko tuhoaa Amazonit tai pelastaa heidät, Olympian jumalat, Themiscyran Amazonit, Bana-Mighdall ja kolmas heimo Amazonin sademetsässä erikseen alkavat lähestyä hänen sijaintiaan, hänen matkatessa Yhdysvalloista Brasiliaan, hänen syntymämaahansa. Kuningatar Hippolyta lähettää Cassie Sandsmarkin suojelemaan Yaraa ja Cassie kohtaa myöhemmin Artemiksen Bana-Mighdallista[12]. Koneessa ollessaan Yaran kimppuun hyökkäävät muutamat hänen Amazonheimonsa jäsenet ja hän vahingossa aiheuttaa koneeseen reiän, joka aiheuttaa koneen syöksymisen alas. Häneen osuu Erosin (jonka Hera lähetti) ampuma nuoli, joka rakastui häneen hänen vahingossa leikattua itseään omalla nuolellaan[13].

Yara tapaa Heran ja käskee Chironia kouluttamaan häntä. Yara oppii taistelemaan bolan avulla ja ystävystyy Pegasuksen kanssa ja kutsuu häntä Jerryksi. Eros kertoo hänelle, että Hera kouluttaa Yaraa mestarikseen, ja Eros haluaa Yaran juovan kuolemattomuuden eliksiiriä, jotta tämä voi olla hänen kanssaan ikuisesti. Yara vakuuttaa Erosin antamaan hänen palata kuolevaisten maailmaan tapaamaan Joao nimistä miestä, jota kohtaan hänellä oli tunteita, ja Yara tapaa brasilialaisen Amazonin nimen Potira, joka selittää, että Yaran äiti oli kreikkalainen Amazon, joka rakastui mieheen ja synnytti tälle tyttären. Amazon-heimo Brasiliassa otti Yaran perheen sisään, kunnes Ares tappoi hänen äitinsä. Cassie Sandsmark ja Artemis Bana-Mighdallista löytävät lopulta Yaran ja kertovat Yaralle, että jos hän asettuu Heran puolelle, se tuhoaa amatsonit[14][15].

Hera pyytää Yaraa juomaan ambrosiaa, joka tekee hänestä kuolemattoman. Hän kieltäytyy ja taistelee ulos Olympuksesta. Kaaoksen aikana Pegasus satuttaa Jerryä, ja Yara palaa Olymposvuorelle kostamaan, mutta Hera voittaa hänet ja lähettää hänet Hephaistokseen[16].

Dark Crisis #1:ssä Jonathan Samuel Kent yrittää saada Yaran liittymään uuteen Justice League -joukkueeseensa sen jälkeen, kun Pariah tappoi kaikki nykyiset Oikeuden Puolustajien jäsenet. Yara moittii Jonathanin tarjousta ja jättää hänet[17]. Hän kuitenkin palaa, kun Deathstroke hyökkäsi Titans Toweriin numerossa 3, ja saa tietää Alan Scottilta ja Swamp Thingiltä, ​​että Pariah turmelee Suuren Pimeyden. Hän osallistuu viimeiseen taisteluun Dick Graysonin ryhmän kanssa, jossa hän häiritsee Pariahia tarpeeksi kauan, jotta Jace Fox ja Mister Terrific kukistavat Pariahin[18]. Tapahtuman lopussa Yara auttaa siivoamaan Hall of Justicen muiden sankareiden kanssa[19].

Amazon-Guarani-puolijumalattarena Yara peri kykyjä, joita keskiverto Amazon ei. Yaralla on yli-inhimilliset voimat, nopeutta, refleksejä, kestävyyttä, ketteryyttä ja aistit. Yaralla on myös kyky hydrokineesin (veden manipuloimiseen), jonka hän huomaa saatuaan kultaiset bolaat. Yara ratsastaa myös Olympuksen valkosiipisellä hevosella nimeltä Jerry. Hän käyttää myös Amatsonien miekkaa ja Kokoshnik tiaraa.

Future State tarinassa Yara Flor ottaa Ihmenaisen nimen ja hänestä tulee Oikeuden Puolustajien jäsen[20].

Yara Flor esiintyi Ihmenaisen roolissa DC Legends -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 51
  2. Pingel, Mike (February 23, 2012). Channel Surfing: Wonder Woman. pp. 54–55
  3. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 329
  4. "Teen Titans #22 (August 1969)" The Grand Comics Database Project
  5. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 264
  6. Teen Titans (vol. 4) #19 (Kesäkuu 2013). DC Comics
  7. Teen Titans (vol. 4) #13 (Joulukuu 2012)
  8. Wonder Woman (vol. 2) #111 (1996)
  9. Wonder Woman (vol. 2) #122-123 (1997)
  10. Teen Titans (vol. 3) #2 (2003)
  11. Infinite Crisis #6 (2006)
  12. "Wonder Girl #2 Review"
  13. "DC's New Wonder Woman Romance is a Nightmare"
  14. "Wonder Girl: DC Reveals the Tragic Origin of Yara Flor"
  15. "Wonder Girl #4 Review"
  16. "Wonder Girl #5 Review - Yara Flor Angers The Gods!"
  17. "Syndicated Comics" The Beat
  18. "REVIEW: DC's Dark Crisis on Infinite Earths #6"
  19. "Dark Crisis on Infinite Earths #7 Review: An Earths-Shattering Finale Lacking in Character"
  20. "Review: Future State: Justice League - Collected Edition"