Kumimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kumimies
Luoja(t) John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Flash nro 112 (toukokuu 1960)
Henkilötiedot
Oikea nimi Randolph Dibny
Status kuollut
Pituus 185 cm
Paino 81 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Alvin Burgson
Suhteet
Sukulaiset Sue Dibny (vaimo, kuollut)
Ken Dibny (veli)
Jake Dibny (setä)

Kumimies (engl. Elongated Man), oikealta nimeltään Randolph "Ralph" Dibny on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. John Broomen ja Carmine Infantinon luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1960 Flash -sarjakuvalehden numerossa 112.

Ralph Dibny syntyi Waymoressa, Nebraskassa ja oli nuoresta iästä lähtien haaveillut kuuluisuudesta. Hän teki usein mitä tahansa saadakseen huomiota ja teki erinäisiä kepposia. Dibny oli kiinnostunut intian kumimiehistä, joita hän näki karnivaaleissa. Hän kiinnostui heidän erikoiskykyjen salaisuudesta ja sai selville heidän juovan Gingoldia. Juoma joka sisälsi harvinaista hedelmää gingoa, jota saa Yucatánista. Moni ihminen on kuitenkin allerginen kyseiselle hedelmälle. Dibny tislasi gingo hedelmän raa'an ytimen ja joi siitä saadun nesteen, jonka myötä hän sai samanlaiset venyvät jäsenet kuten intian kumimiehillä.

Dibny muutti sittemmin Central Cityyn ja loi itselleen sankarin asun ja nimitti itsensä Kumimieheksi. Hänen täytyi kuitenkin juoda uutetta muutaman päivän välein säilyttääkseen voimansa. Central Cityssä Dibny ystävystyi Salaman kanssa. Kumimiehestä kehittyi seikkailujen myötä loistava etsivä. Hänestä tuli sittemmin rikas ja kuuluisa tehdessään maailmanlaajuisia esiintymisiä julkisuudessa. Kiertueen aikana Dibny tapasi Sue Dearbornin, jonka kanssa hän meni myöhemmin naimisiin. Pariskunta ryhtyi yhdessä selvittämään mysteereitä pitkin maailmaa, kunnes Dibny liittyi Oikeuden Puolustajiin.

Vuosia myöhemmin Kumimies vaipui masennukseen ja hautoi itsemurhaa, kun hänen vaimonsa Sue kuoli. Hän yritti saada selville vaimonsa murhaajan ja pyysi Aavelta apua, jotta saisi vaimonsa takaisin. Aave käski Kumimiestä tappamaan Eclipson (jolle hän halusi kostaa manipuloinnista), mikäli hän haluaisi vaimonsa takaisin henkiin. Kumimies ei kuitenkaan kykene tappamaan Eclipsoa, joka väittää ettei tappanut Kumimiehen vaimoa. Paikalle saapunut Aave huutaa Kumimiehelle ja lähettää Eclipson pois.[1]

Kumimies yritti myöhemmin herättää vaimonsa Suen henkiin Kohtalon Tornissa, mutta Felix Faust ja Neron saapuivat paikalle kesken loitsun ja Neron tappoi Kumimiehen. Dibny onnistui kuitenkin vangitsemaan Faustin ja Neronin torniin ja tapasi vaimonsa hengen tuonpuoleisessa. Suesta ja Ralphista tuli tämän jälkeen haamuetsiviä ja heidän henkensä ilmestyivät muiden sankareiden luo erinäisissä tarinoissa. Batman and the Outsiders (vol. 2) #5 tarinassa paljastetaan (sen jälkeen, kun se vaikutti tuntemattomalta kahdessa edellisessä numerossa), että Ralph ja Sue ovat saavuttaneet tai löytäneet kyvyn hallita ihmisruumiita samalla tavalla kuten Boston Brand eli Deadman.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Ralph Dibny on ilmeisesti salaisen kuusikon (Secret Six) roistojäsen, Damon Wellsin alias Big Shot -nimellä, ja hän raportoi Arvuuttajalle, joka tässä joukkueen inkarnaatiossa toimii "Mockingbirdinä." Palattuaan uudelleen yhteen vaimonsa kanssa Dibny palaa pukeutuneena Kumimieheksi Secret Six (vol. 4) #12 tarinassa.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumimies esiintyi Justice League Unlimitedissa vierailevana hahmona, jossa hahmon äänenä toimi Jeremy Piven. Hänellä oli sarjan aikana kuitenkin kolme puheroolia.

Jaksossa "The Greatest Story Never Told" Kumimies joutui Booster Goldin kanssa ohjaamaan ihmisjoukkoja Mordrun hyökätessä kaupunkiin. Kaksikko ei ollut tyytyväinen tehtäväänsä, mutta pian Ihmenainen pyytää Kumimieheltä apua.

Toisessa puheroolijaksossaan "The Ties That Bind" Kumimies ja Salama ilmaisevat huolestuneisuuttaan, koska muut Oikeuden Puolustajat eivät tunnu kunnioittavan heitä tarpeeksi. Salama kysyy Kumimieheltä, että vaikuttaako hän hänestä lapselliselta, johon Kumimies vastaa kielteisesti. Seuraavaksi kaksikko nähdään pelaamassa Brawling Bots pöytäpeliä.

Kolmannessa ja viimeisessä puheroolijaksossa "Clash" Parasiitti varasti Kumimiehen voimat, joilla hän melkein kukisti Metamorphon ja Batmanin, kunnes Kapteeni Marvel saapui apuun.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumimies esiintyi Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Journey to the Center of the Bat" 30. tammikuuta 2009, jossa hahmon äänenä toimi Sean Donnellan. Hän auttoi Muovimiestä ja Batmania Baby Facen pysäyttämisessä. Kumimies tappeli Muovimiehen kanssa läpi jakson siitä kumpi on parempi apuri Batmanille. Jakson loppupuolella Batman kertoo kuitenkin että hän työskentelisi mieluummin yksin kuin kummankaan kanssa. Kumimiehellä oli sarjassa naamio, jota hahmo käytti viimeksi ensimmäisissä sarjakuvissaan.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumimies esiintyi Young Justice animaatiosarjan jaksossa "Terminus", jossa häntä ääninäytteli David Kaye. Sarjassa Kumimies esiteltiin Oikeuden Puolustajien jäsenenä.

Justice League: Crisis on Two Earths

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumimiehen paha versio nimeltä Extruded Man esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths yhtenä Amerikan Rikossyndikaatin jäsenistä.

  • Kumimies esiintyi televisiosarjassa The Flash, jossa häntä esitti Hartley Sawyer neljännestä kaudesta eteenpäin.
  • Kumimies esiintyy vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa hän ei ole pelattavana hahmona.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2004–2005 Jeremy Piven Justice League Unlimited
2009 Sean Donnellan Batman – pelottomat
2017– Hartley Sawyer The Flash
  1. Elongated Man (comic book character) Comic Vine Viitattu 26.7.2010 (englanniksi)