Deadman (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deadman (oikealta nimeltään Boston Brand) on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Strange Adventures #205:ssä lokakuussa 1967, ja hänet loivat Arnold Drake ja Carmine Infantino. Hahmo on tullut tunnetuksi Justice League Dark ryhmän jäsenenä ja Oikeuden Puolustajien ja Batmanin liittolaisena. Hahmo ja häneen perustuva samanniminen sarja on voittanut useita palkintoja, mukaan lukien vuoden 1967 Alley Award -palkinnon parhaasta uudesta sarjakuvasta (Arnold Drake ja Carmine Infantino tarinassa Strange Adventures) ja 1968 Alley Award Hall of Fame (Neal Adamsille). DC Comics julkaisi joulukuussa 2001 suojakoteloidun kovakantisen painoksen, jossa kerättiin alkuperäiset Deadman-tarinat. Deadmanin uudelleenkäsitelty alkuperä paljastetaan Geoff Johnsin ja Peter Tomasin kirjoittamassa Brightest Day #14:ssä (2010). Deadmanilla on 3-osainen minisarja nimeltä Deadman: Dark Mansion of Forbidden Love, jonka on kirjoittanut Sarah Vaughn ja kuvittanut Lan Medina.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirkustrapetsiartisti Boston Brand esiintyy nimellä Deadman, lavapersoona, joka sisältää punaisen puvun ja valkoisen ruumiimeikin. Kun Brand murhataan trapetsiesityksen aikana Hook-nimellä tunnetun salaperäisen hyökkääjän toimesta, hindujumala "Rama Kushna" antaa hänen henkensä vallata minkä tahansa elävän olennon etsiäkseen murhaajaansa ja saadakseen oikeutta. Green Arrow (vol. 4) #4 tarinassa on todettu, että Deadman uskoo Raman olevan maailmankaikkeuden korkein olento.

Neal Adamsin kirjoittaman tarinan lopussa Deadman näyttää löytävän totuuden murhansa takana ja Hookin lopullisen kohtalon. Hän tappoi Deadmanin osana vihkimystä sopimusmurhaajien yhteiskuntaan, joka sitten tappaa hänet hiljentääkseen hänet. Todellinen Hook on kuitenkin yksi monista yksikätisistä miehistä, jotka työskentelevät "The Scavengers" -nimisessä organisaatiossa. Tämä ryhmä varastaa edistynyttä teknologiaa voittoa tavoittelemalla. Taistelu Scavengersia vastaan ​​johti myös siihen, että Deadman sai joksikin aikaa keinotekoisen ruumiin Forever Peoplen vaikutuksen ansiosta. Tämä ryhmä oli vuokrannut huoneita Trixie Magruderilta, Deadmanin vanhalta sirkuskumppanilta.

Rama myös ylläpiti kaupunkia, nimeltään Nanda Parbat. Maailman pahimmat ihmiset tulivat asumaan sinne, missä Raman voima piti heidät terveinä ja hyvinä. Yksi pahimmista oli Darius Caldera, joka melkein tuhosi maailman lähtiessään kaupungista. Nanda kaatui myöhemmin yhdistettyjen sotilaallisten ja mystisten voimien vuoksi. Kaikki pahat ihmiset ovat nyt palanneet todelliseen maailmaan, edelleen vaarana. Brandin kaksoisveli Cleveland kuolee Bostonin otettua tämän ruumiin haltuun tämän ollessa tekemässä Bostonin sirkusesitystä. Murhaaja aikoi tappaa Boston Brandin. Hänen "hyväntekijänsä", Rama Kushna, kuolee myös voittaakseen Jonahin, Deadmanin kaltaisen hengen. Noin tähän aikaan Deadman auttaa Aavetta kukistamaan vasta muodostuneen demonisen olennon ja ihmissudet. Tämä monien helvetin sielujen luurangoista muodostunut tämä sinisilmäinen, vaaleatukkainen olento tulee maan päälle lietsomaan kaaosta ja kuolemaa onnistuen todella poistamaan suuren osan Aaveen substanssista. Deadman joutuu sulautumaan Aaveeseen, kunnes tilanne on vakiintunut.

Myöhemmin Deadman saa syntymäpäivälahjan pieneltä ystävältään Max Loomiselta. Max asettuu transsiin, jotta hän voisi "tavata" Deadmanin ja kaksikko lähtee miellyttävälle matkalle "muistikaistalle", lähinnä Deadmanin miellyttävämpiin muistoihin Nanda Parbatista. Pian tämän jälkeen Loomis tapaa vanhoja sirkusystäviä ja Deadman osallistuu epäiltyyn murhatapaukseen. Deadman haluaa lähteä Nanda Parbatin paenneiden perään, mutta Maxin mielestä murhaajan jahtaaminen on parempi tapa. Salaperäinen muukalainen on useiden vuosien ajan matkannut Deadmanin ajassa yrittääkseen pelastaa kuolleiden sankarien sielut Calderan uhalta. Erilaisten voimien henkisen vaikutuksen vuoksi Deadman ei pysty käyttämään aikavirran tietoa ihmiskunnan hyödyksi. Kuolleiden sankarien henkien avulla Deadman kukistaa Calderan ja hänen takanaan olevat voimat. Max Loomis tarjoaa elintärkeää apua materiaalitasolla. Sen jälkeen Boston ja Loomis päättävät metsästää muut Parbat-pakolaiset.

Sins of Youth -tapahtumassa Deadman on yksi kymmenistä sankareista, jotka Klarion the Witch Boyn ja Doiby Dicklesin omistama muukalainen kone pienensivät teini-ikäisiksi. Hän on edelleen henki, nyt pienellä d-kirjaimella rinnassa. Hän auttaa Secretiä kohtaamaan Teeklin, Klarionin kumppanin, yrittäessään palauttaa kaikki ennalleen. Hän liittyy myös taisteluun mystisesti luotuja ja mystisesti muunneltuja roistoja vastaan. Tuomiopäivän tapahtuman aikana Boston Brand matkustaa sankariryhmän kanssa helvetin jäätyneille joutomaille. Heidän tavoitteenaan on sytyttää demoniset tulet uudelleen, mikä palauttaa kaikki demonit maan tasolta. Onnettomuus ajaa Brandin ja muut Styx-joen jäävesien alle ja pakottaa heidät elämään siitä, mikä olisi heille helvetti. Brandille se on, että ampuja osuu häntä olkapäähän, jolloin hän selviää. Brand tuntee, että hänen täytyy kuolla oppiakseen "miten elää". Hänen taistelunsa demoneja vastaan ​​palasi kummittelemaan häntä. Neliosaisessa Black Baptism -minisarjassa Diablot jahtaavat Deadmania ja useita muita "Sentinels of Magic" -tapahtumasta muodostunutta maagista ryhmää. Osittain koston ruokkimina he kukistavat monet vartijat ja tyhjentävät heidän taikuutensa. JLA lopulta pelastaa heidät kaikki ja tuhoaa kaikki Diablot.

Blackest Night -tarinassa Deadman auttaa Batmania, Robinia ja Red Robinia torjumaan Black Lanternsin joukkojen hyökkäystä ja onnistuu pelastamaan James Gordonin mustilta lyhdyiltä ottamalla haltuunsa hänen tyttärensä Barbaran ruumiin, mikä auttaa heidät molemmat turvaan. Myöhemmin Deadman Phantom Strangerin avulla saa mustan voimasormuksen irti vanhasta ruumiistaan ja onnistuu herättämään entisen ruumiinsa takaisin henkiin valkoisen voimasormuksen avulla. Vuosien 2010–2011 minisarjassa Brightest Day Deadman huomaa, että hänen valkoinen voimasormuksensa voi herättää kuolleet henkiin, ja alkaa tottua uudelleen elämään, mukaan lukien harjoittamalla itsesuojelutapoja, vaikka hän suhtautuukin varauksella olemaan taas elossa. Kun hän yrittää oppia, mikä hänen tehtävänsä maan päällä on, hän tekee yhteistyötä Hawkin ja Doven kanssa. Deadman saa tietää, että hänen polkunsa kohtaavat sen henkilön kanssa, jonka entiteetit valitsivat vartioimaan maapalloa. Entiteetti (Precence) myös neuvoo Deadmania omaksumaan elämän ja ympärillään olevat, sillä hän vietti itsekästä elämää edellisessä elämässään ja tajusi toisten arvon vasta kuolemansa jälkeen. Oppiessaan arvostamaan uutta elämäänsä Deadman tajuaa, että hän ja Dove ovat rakastuneet ja muodostaa yhteyden isoisäänsä.

Entiteetti kertoo myös Deadmanille, että kun Nekron hyökkäsi Maahan, hänen läsnäolonsa saastuminen planeetalla ilmeni "pimeän avatarin" muodossa, joka yrittää tuhota Tähtikaupungin (Star Cityn) metsän, joka on avain Maan sielun pelastamiseen. Entiteetti paljastaa, että Maan pelastaja on Alec Holland, ja "tumma avatar" on korruptoitunut Rämeen olento, joka aiemmin luuli olevansa Holland, mutta nyt uskoo olevansa Nekron. Metsässä Kapteeni Bumerangi heittää yhden tappavista bumerangeistaan ​​Doveen, mutta se vaikuttaa sen sijaan Deadmaniin. Kuollessaan hän luovuttaa valkoisen voimasormuksensa Hollandille ja muuttaa hänet uudeksi Swamp Thingiksi, joka tuhoaa korruptoituneen, alkuperäisen Swamp Thingin. Deadman ja Dove, jotka eivät voi palata elämään, jättävät sydämensä särkyneiksi siitä, että heiltä evättiin onnellinen elämä nyt, kun hän ei voi enää koskaan herätä kuolleista, ja he jättävät tunteelliset jäähyväiset.

The New 52:ssa Deadmanin alkuperä käynnistetään uudelleen uuden antologian DC Universe Presents -kirjan alkuvaiheessa. Elettyään itsekästä elämää Boston Brandina, hän joutuu ottamaan haltuunsa ihmisiä Deadmanina salamurhansa jälkeen, asettamaan heidän elämänsä ongelmat oikein, jotta hän voi välttää ikuisuuden helvetissä. Hän esiintyy myös Justice League Darkin, DC:n yliluonnollisempien hahmojen uudessa tiimissä. Deadman käyttää hallussapitokykyjään auttaakseen torjumaan erilaisia ​​yliluonnollisia uhkia, kuten tohtori Mistin ja Faust Sr:n. Aiemmasta väitteestään huolimatta hän ja Dove yrittävät sytyttää rakkautensa uudelleen. Heidän yrityksensä kuitenkin epäonnistuu surkeasti, koska Deadman vaatii jatkamaan suhdettaan eteenpäin lainattujen ruumiiden avulla, kun taas Dove osoittaa halveksuntaa ja vastenmielisyyttä ajatusta kohtaan. Lisäksi auttamalla June Moonea he kumpikin saavat hullun Lumoojattaren vihan ylleen.

Osana DC Rebirth -jatkuvuutta kolmiosainen minisarja Deadman: Dark Mansion of Forbidden Love julkaistiin lokakuussa 2016. Deadman esiintyy myös Trinity-kirjassa, joka keskittyy Batmaniin, Teräsmieheen ja Ihmenaiseen, sekä hänen Justice League Dark -joukkuetovereihin Zatannaan ja John Constantineen.

"The New Golden Age" -lehden sivuilla Tohtori Kohtalo ja Etsivä Simpanssi etsivät Deadmania, jotta he ymmärtäisivät enemmän Hauhetista, joka on kohtalon kypärän uusi ohjaava voima. Kun Metsästäjätär (Helena Wayne) mahdollisesta tulevaisuudesta saapuu nykyhetkeen vierailunsa vuonna 1940 jälkeen, hän löytää itsensä Deadmanin, Tohtori Kohtalon ja Etsivä Simpanssin seurasta. Kun Helena oli kertonut heille tulevaisuudestaan ​​ja kohtaamisestaan ​​Per Degatonin kanssa, Deadman kysyy, onko hän heidän tuntemansa Metsästäjättären tytär. Hän vastaa kertomalla heille, että Helena Bertinelli oli äitinsä Selinan eli Kissanaisen ystävä. Kun Helena näyttää heille lumipallon, joka vei hänet heidän aikaansa, Deadman ja Etsivä Simpanssi suunnittelevat vievänsä lumipallon Madame Xanadulle nähdäkseen, voiko hän antaa heille vastauksia. Deadman mainitsee myös, että Madame Xanadu on hänelle palveluksen velkaa.

Useimmat muut eivät voineet nähdä tai kuulla Deadmania ruumiittomana henkenä (tietyt mystikot saattoivat silti havaita hänet), hän pystyi kulkemaan esineiden läpi ja pystyi lentämään tai kellumaan. Hän pystyi ottamaan haltuunsa minkä tahansa elävän olennon (ihmisen tai eläimen), hallitsemaan heidän toimintaansa ja pystyi kommunikoimaan ihmisten kanssa toisen kehon kautta. Lisäksi hallussapitoprosessi on lähes välitön siirtymävaiheessa, jolloin Deadman voi hallita erilaisia ​​ruumiita nopeasti peräkkäin saadakseen taktista etua taistelussa. Yhdessä tarinassa hän ei kuitenkaan pystynyt hallitsemaan tiettyjä hallussaan olevia rikollisia, koska heidän mielensä olivat jälkihypnoottisen ehdotuksen alaisena (koska heidän mielensä ei ollut heidän mielensä siinä tapauksessa). Hänen hallussaan olevat ihmiset eivät muistaneet kokemuksesta. Hänellä on ongelmia vahvempien ihmisten, kuten Batmanin, kanssa, ja hänet usein pakotetaan ulos lyhyessä ajassa. Deadmanilla on myös ongelmia taikuuden kanssa, koska se voi jossain määrin manipuloida hänen henkistä muotoaan. Justice League Dark -animaatioelokuvassa Batmanin piti olla yhteydessä kaikkiin joukkuetovereihinsa, mutta ei voinut Deadmanin vuoksi, eikä Batman halunnut Deadmanin ottavan häntä haltuunsa, joten Batman pyysi Constantinea välittämään Deadmanin sanat hänelle, mutta Constantine kieltäytyi ja loi sen sijaan loitsun, että Batman näkisi Deadmanin. Elävänä ihmisenä Deadman on olympiatason urheilija, joka on hyvin koulutettu akrobatiaan.

Injustice-maailmaan sijoittuvissa sarjakuvissa Aave, joka oli Mister Mxyzptlkin hallinnan alla haavoitti Deadmania kuolettavasti ja Deadman valitsi seuraajakseen hiljattain kuolleen Dick Graysonin siirtäen tälle voimansa ennen siirtymistään tuonpuoleiseen, jolloin Dick Graysonista tuli uusi Deadman.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Deadman esiintyi Justice League Unlimited animaatiosarjan jaksossa "Dead Reckoning", jossa häntä ääninäytteli Raphael Sbarge. Tämä versio on Rama Kushnan mestari ja työskenteli aiemmin Batmanin kanssa selvittääkseen hänen murhaansa ennen kuin hän tuli asumaan Nanda Parbatin temppeliin. Deadman otti Teräsmiehen ruumiin haltuunsa pyytääkseen Batmanin apua. Myöhemmin kun Devil Ray yritti tappaa Vesimiehen, Deadman otti Batmanin ruumiin haltuunsa ja ampui häntä aseella, minkä seurauksena Devil Ray lensi päin sähköjohtoja ja kuoli. Tämän seurauksena Rama Kushma kutsui Deadmanin luokseen nuhdellen häntä tapahtuneesta.
  • Deadman esiintyi Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjan jaksossa "Dawn of the Deadman!", jossa häntä ääninäytteli Michael Rosenbaum. Vaikka tämän version alkuperä pysyy suurelta osin samana, hänellä ei kerrota olevan yhteyttä Rama Kushnaan. Lisäksi hän kärsii melankolisesta itsesäälistä, koska hän ei tiedä, miten tai miksi hän ei pysty "ylittämään" ennen kuin hän yhdistää voimansa Batmanin, Vihreän Nuolen ja Speedyn kanssa voittaakseen Herrasmiesaaveen ja hänestä tulee sankari.
  • Deadman esiintyi samannimisessä DC Nation Shorts lyhytelokuvassa, jossa häntä ääninäytteli Matt L. Jones.
  • Deadman esiintyi animaatioelokuvassa Justice League Dark, jossa häntä ääninäytteli Nicholas Turturro.
  • Dick Graysonin versio Deadmanista nimellä Deadwing esiintyi Injustice -animaatioelokuvassa, jossa Rama Kushna antoi Dick Graysonille Deadmanin voimat tämän kuoleman jälkeen.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]