Etsivä Simpanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etsivä Simpanssi (eng. Detective Chimp) on supersankari, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Adventures of Rex the Wonder Dog #4 tarinassa heinä/elokuussa 1952 ja hänet loivat John Broome ja Carmine Infantino. Hänet luotiin alun perin sarjakuvakirjojen kultakauden (Golden Age) viimeisinä vuosina, edellämainitun ja sarjakuvakirjojen hopeakauden (Silver Age) välisenä aikana. Hahmo on vieraillut muissa DC Comicsin -sarjakuvissa, ja hän on ollut Justice League Darkin toisen inkarnaation avainjäsen sen vuoden 2018 uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etsivä Simpanssi oli alun perin yksinkertainen, vaikkakin älykäs, koulutettu simpanssi nimeltä Bobo, joka toimi paikallisen sheriffin "avustavana maskottina" autettuaan häntä ratkaisemaan simpanssien kouluttajansa Fred Thorpen murhan. Hän ei osannut puhua, mutta ymmärsi ihmisiä ja teki itsensä ymmärretyksi. Bobo, tupakoitsija, on Mensan jäsen, ja hänellä oli pitkäaikainen yhteistyö neljän muun etsivän kanssa Croatoan Societyna. Yksi muista Seuran entisistä jäsenistä oli etsivä/supersankari Ralph Dibny.

Bobon alkuperää on uudistettu ja kehitetty useita kertoja hänen ensimmäisten hopeakauden esiintymistensä jälkeen. Vuoden 1989 Secret Origins (osa 2) #40 tunnusti mikroskooppisen avaruusolennon kokeilun Bobon älykkyyden avulla. Tätä alkuperää on sittemmin tarkasteltu uudelleen, erityisesti Day of Vengeancen kuusiosaisessa rajoitetussa sarjassa. Jälkimmäinen osoitti, että Fred Thorpe vangitsi Bobon Gorilla Cityssä Päiväntasaajan Afrikassa vuonna 1953, ja hän yritti kouluttaa häntä karnevaalitekoon: "Bobo the Detective Chimp". Teosta varten Detective Chimp koulutettiin vastaamaan joihinkin etsiviin liittyviin kysymyksiin signaalien ja palkintojen yhdistelmällä, mikä antoi illuusion, että hän voisi "löytää yleisön syvimmät salaisuudet". Bobo muodosti vahvan siteen Thorpen kanssa, koska Thorpe piti hänestä huolta ja antoi hänelle yksinkertaisemman elämän kuin viidakossa. Teoksen menestys kesti Floridan matkaan asti, jolloin Ihmekoira Rex vei hänet Nuoruuden lähteelle, jossa hän sai kyvyn puhua kaikille eläville olennoille, jopa ihmisille, heidän omalla kielellään ikuisesti nuorena. Rexin ja Bobon matka nuoruuden lähteelle kuvattiin alun perin edellä mainitussa DC Comics Presentsissä #35, heinäkuussa 1981. Bobon saama älykkyys hillitsi sivunäytöksen menestystä, ja ainakin yhdessä tapauksessa hän päätti, että nainen oli itse asiassa murhannut sisarensa, ja jakoi näkemyksensä paikalliselle poliisille.

Jossain vaiheessa tämän jälkeen Bobo työllistyi Amplified Animals -toimistoon. Ei tiedetä, kuinka hän lähti, tai onko toimisto edelleen olemassa. Fred Thorpen kuoleman jälkeen hän alkoi työskennellä yksin yksityisetsivänä pitäen päässään metsästäjänhattua Sherlock Holmesin tavoin ja suurennuslasia. Aluksi hän menestyi melko hyvin, sillä simpanssietsivä nähtiin uutuutena. Tänä onnistuneena ajanjaksona hänen luonaan vieraili toinen etsivä, John Jones (itse asiassa Metsästäjä Marsista, JLApe-kriisin aikana), jonka mielestä Bobon virastolla näytti menevän paremmin kuin hänen omansa.

Apinana, ilman kansalaisoikeuksia ja koska hän ei kyennyt toimimaan oikeushenkilönä, hän ei kuitenkaan voinut periä maksamattomia laskuja. Kun yleisö alkoi unohtaa hänet, hänestä tuli alkoholisti, eikä hän koskaan jättänyt toisen ulottuvuuden Oblivion-baaria (joka vaihtoi johtoa kahdesti hänen aikanaan), kunnes Jim Rook osti laitoksen.

"Bobo" ei ole hänen oikea nimensä, jota hän kieltäytyy jakamasta. Phantom Stranger paljastaa sen olevan "enimmäkseen ääneen lausumaton huudahdus ja kolme murinaa", mikä tarkoittaa "Magnificent Finder of Tasty Grubs".

Kun Aave yrittää tuhota kaiken taikuuden ja alkoi tappaa velhoja, Etsivä Simpanssi, joka on edelleen enimmäkseen humalassa, pakottaa ryhmän Oblivion Barista koottuja mystisiä hahmoja taistelemaan Aavetta vastaan. Tämä johtaa Shadowpact-ryhmän muodostumiseen. Vaikka etsivä simpanssilla ei ole yli-inhimillisiä voimia, sillä ei ole vain hienoja etsiväkykyjä, vaan myös todellisen taktikon neroutta. Hyödyntämällä Phantom Strangerin (muuttui tuolloin hiireksi) neuvoja hän suunnittelee suunnitelman käyttää Black Alicen ja Nightshaden voimia kohdatakseen Eclipson ja Aaveen yhdistetyn uhan.

Bobo auttaa myös siivoamaan Rock of Eternityn Gotham Cityn yllä tapahtuneen räjähdyksen aiheuttamat demoniset vahingot. Hän vangitsee "slothin" synnin, joka oli vallannut hänen pitkäaikaisen ystävänsä Rexin ihmekoiran. Kun Rock on uudistettu, synnit vangittu uudelleen ja kaikki maagiset vaikutukset puhdistettu Gothamista, kuoleva Tohtori Kohtalo antaa etsivä simpanssille voimakkaan Kohtalon Kypärän. Todettuaan, että se ei sovi hänelle, Etsivä Simpanssi vakuuttaa Kapteeni Marvelin heittämään sen maahan, jotta kohtalo valitsee seuraavan kantajansa. Kun Tohtori Kohtalon kypärä palaa maan päälle, Etsivä Simpanssi sitoutuu siihen hetkeksi ja antaa hänelle lisävaltuuksia, joita hän käyttää Gotham Cityn poliisin auttamiseksi konnan Tricksterin kiinniottamisessa. Taisteltuaan kypärän kiusausta vastaan ​​Bobo lähettää sen toiselle matkalle.

Viime aikoina on osoitettu, että Bobo ajoittain avustaa Batmania hänen tapauksissa chat-huoneen kautta, jossa he vaihtavat teorioita. Arvuuttajan tiedetään myös juttelevan heidän kanssaan, mutta hän ei ole tietoinen kahden muun henkilöllisyydestä.

DC:n jatkuvuuden uudelleenkäynnistyksessä vuonna 2011 Ambush Bug on maininnut Etsivä Simpanssin -kanavan Channel 52 -ominaisuusosioissa. Myöhemmin hän esiintyy lyhyenä hahmona auttaessaan Justice League United -tiimiä pelastamaan Adam Strangen Zeta Beamista ja vuoden 2016 DC Comics Rebirth Christmas -erikoistarinassa "The Night We Saved Christmas".

DC Rebirthissä Detective Chimp, alias Bobo, on esiintynyt Dark Nights: Metal -tapahtumassa, ollen yksi Dark Nightsien hyökkäyksestä selviytyneistä (vaihtoehtoiset versiot Batmanista Dark Multiversesta) ja hänet nähdään Oblivion Barissa rinnallaan Oikeuden Puolustajat, Kendra Saunders, Tohtori Kohtalo ja muut. Bobon läheinen ystävä Nightmaster, Oblivion Barin omistaja, kuolee tässä yhteenotossa. Bobo ottaa myöhemmin vastaan ​​baarin ja Nightmasterin mystiset tehtävät. Bobosta tulee keskeinen osa uutta mystistä joukkuetta nimeltä Justice League Dark, jota johtaa Ihmenainen. Se sisältää, mutta ei rajoittuen, John Constantinen, Zatannan, Tohtori Kohtalon, Man-Batin ja Rämeen olento. Bobo menettää ystävänsä Blue Devilin mystisille puristeille.

"The New Golden Age" -lehden sivuilla Etsivä Simpanssi seurasi Tohtori Kohtaloa etsiessään Deadmania nähdäkseen, voiko tämä auttaa heitä ymmärtämään Hauhetia, joka on Kohtalon kypärän uusi ohjaava voima. Kun Metsästäjätär (Helena Wayne) mahdollisesta tulevaisuudesta saapui nykyisyyteen vieraillessaan vuonna 1940, hän löytää itsensä Tohtori Kohtalon, Etsivä Simpanssin ja Deadmanin seurasta. Detective Chimp sanoo Helenalle, että he voivat tehdä esittelyjä juomakierroksen aikana, jossa Deadman maksaa ensimmäisen kierroksen. Kun Helena kertoi heille tarinansa tulevaisuudestaan ​​ja kohtaamisestaan ​​Per Degatonin kanssa, Etsivä Simpanssi ja Deadman aikovat viedä Helenan hallussa olevan lumipallon Madame Xanadulle nähdäkseen, voisiko tämä antaa heille vastauksia.

Etsivä Simpanssilla ei ole epätavallisia fyysisiä kykyjä, lukuun ottamatta ketteryyttä ja fyysistä voimaa, joka liittyy simpanssiin, jolla on ihmistietoa liikkeestä ja työkaluista. Hän pystyy keskustelemaan kaikkien eläinten kanssa alkuperästä riippumatta heidän omalla kielellään, mukaan lukien kaikki puhutut ja kirjoitetut ihmisten kielet. Hän on myös yksi maailman taitavimmista tutkijoista, ja hänen etsivän taidot kilpailevat Ralph Dibnyn ja Batmanin kanssa. Bobon älykkyysosamäärän on arvioitu olevan korkeampi kuin 98 prosenttia aikuisväestöstä (ihmis), mistä on osoituksena hänen Mensa-jäsenyytensä ja hänen kykynsä purkaa Voynichin käsikirjoitus, joka jäi ratkaisematta yli viisisataa vuotta. Etsivä Simpanssin hyperälykkyydellä on kuitenkin havaittu olevan varjopuolensa, sillä hän on väittänyt, että hänen on vaikea keskittyä ilman alkoholin apua mielensä keskittymiseen. Lyhyen ajan etsivä simpanssilla oli myös muita aistia laajentavia voimia, jotka hänelle antoi Tohtori Kohtalon kypärä.

Koska simpanssin lihakset ovat paljon tiheämpiä kuin ihmisen, Etsivä Simpanssi ei osaa uida. Viimeaikaiset tieteelliset todisteet viittaavat siihen, että simpanssit voivat uida, ja tämä on jatkuvuusvirhe (tai Etsivä Simpanssi ei yksinkertaisesti ole koskaan oppinut uimaan).

Injustice-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa John Constantine värvää Etsivä Simpanssin Batman's Insurgency -järjestöön taistelemaan Teräsmiehen Regimea vastaan. Kokouksessa Jason Bloodin kotona, Detective Chimp vakuuttaa epävarman Harvey Bullockin olemaan lähtemättä, ja hän sitoutuu olemaan heidän elementtiensä ulkopuolella. Bullock mursi kuitenkin tietämättään suojaloitsun, jolloin Aaveeksi naamioitunut Mister Mxyzptlk pääsi hyökkäämään tappaen Bullockin ja Bloodin. Etsivä Simpanssi joutuu osalliseksi räjähdykseen ja menettää silmänsä, mutta Alfred Pennyworth pelastaa hänet, joka matkustaa Zatannan ja Harley Quinnin kanssa Kohtalon Torniin, jotta he voivat elvyttää hänet. Harley ja Klarion the Witch Boy elvyttävät lopulta Etsivä Simpanssin, joka on pakotettu käyttämään silmälappua. Kun Sinestro tappaa Klarionin, Detectice Chimp paljastaa, että Klarionin taika piti hänet hengissä ja hän katosi olemassaolosta.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]