Alfred Pennyworth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Pennyworth
Alfred Pennyworth Batman-sarjakuvalehden numeron 686 kansikuvassa. Piirros Alex Ross.
Alfred Pennyworth Batman-sarjakuvalehden numeron 686 kansikuvassa. Piirros Alex Ross.
Luoja(t) Bob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman #16, huhti–toukokuu 1943
Henkilötiedot
Oikea nimi Alfred Thaddeus Crane Pennyworth
Status Aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 73 kg
Ryhmäsidokset Batman
Robin
Suhteet
Sukulaiset isä Jarvis Pennyworth
veli Wilfred Pennyworth
sisko Margaret Wilson
tytär Julia Remarque
veljenpoika Daphne Pennyworth
siskontytär Barbara Wilson

Alfred Thaddeus Crane Pennyworth on sarjakuvakustantamo DC Comicsin sarjakuvajulkaisuissa esiintyvä kuvitteellinen hahmo. Alfredin loivat käsikirjoittajat Bob Kane ja Bill Finger sekä piirtäjä Jerry Robinson, ja hahmon ensiesiintyminen tapahtui Batman-sarjakuvalehden 16. numerossa vuoden 1943 huhti–toukokuussa. Alfred on Gotham Cityssä asuvan miljardööri Bruce Waynen hovimestari ja tämän alter egon, Batmanin, apuri.

Kun Bruce Waynen vanhemmat saivat surmansa, Alfredista tuli hänen kasvattajansa. Brucen varttuessa aikuiseksi ja ryhtyessä Batmaniksi suojellakseen Gotham Cityä, Alfredista tuli yksi harvoista henkilöistä, jotka tietävät Batmanin todellisen henkilöllisyyden. Alfred on hyvin merkittävä osa Batman -sarjakuvaa, ja hän on esiintynyt myös hahmoon perustuvissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Alfredin syntymäpäiväksi on DC Universumin maailmassa ilmoitettu 16. elokuuta 1943 tämän syntymätodistuksen mukaan.

Alfred Pennyworth kuoli City of Bane -tarinassa kun Bane katkaisi tämän niskat. Myöhemmin Batman vs. Robin #1 tarinassa Alfred palasi väliaikaisesti takaisin kuolleista auttamaan Batmania. Injustice -maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Victor Zsasz tappoi Alfredin tunkeutumalla Lepakkoluolaan ja puukottamalla tämän kuoliaaksi. Myöhemmin Injustice 2 sarjakuvatarinassa Damian Wayne herätti Alfredin henkiin lasarus-altaan avulla.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alan Napier esitti Alfredia 1960-luvun televisiosarjassa Batman – Lepakkomies. Hänen sukunimeään Pennyworth ei mainittu kertaakaan sarjan aikana. Alfred toimi sarjan aikana salaisesti myös Batmanina, jos Bruce Wayne oli joutunut vaaratilanteeseen tai tilanteeseen jossa Batmanin ja Bruce Waynen piti olla samaan aikaan samassa paikassa.

Animaatiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Clive Revill ääninäytteli Alfredia 1990-luvun Batman -animaatiosarjassa kolmen ensimmäisen jakson ajan. Tämän jälkeen hahmon ääninäyttelijänä toimi vakituisesti Efrem Zimbalist, Jr., joka ääninäytteli Alfredia myös myöhemmin DC-animaatiouniversumin muissa teoksissa. Sarjassa Alfredin kerrotaan olevan entinen MI6 -agentti. Efrem Zimbalist, Jr. ääninäytteli Alfredia Batmanin päättymisen jälkeen myös animaatiosarjassa The New Batman Adventures.
  • 2040-luvun Gotham Cityyn sijoittuvassa animaatiosarjassa Batman of the Future Alfred ei esiinny, sillä hän on sarjan kertoman mukaan kuollut ennen sen tapahtumia.
  • Efrem Zimbalist, Jr. ääninäytteli Alfredia jälleen animaatiosarjassa Justice League, jossa Alfred esiintyi kaksiosaisessa jaksossa ”Hereafter” sekä kolmiosaisessa jaksossa ”Hyökkäys tähtien takaa”.
  • J. B. Blanc ääninäytteli Alfredia Beware the Batman -animaatiosarjassa, jossa Alfred esitetään entisenä MI6 -agenttina ja muihin esiintymisiinsä verrattuna huomattavasti vahvempana ja taitavampana kaksinkamppailijana.
  • Nolan North ääninäytteli Alfredia Lego Batman: Be-Leaguered -animaatiosarjassa.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • William Austin oli ensimmäinen Alfredia esittänyt näyttelijä. Hän esitti Alfredia yhteensä 15 vuoden 1943 Batman -filmatisoinnissa. Näiden lyhytelokuvien sarjan jatko-osassa Batman and Robin (1949) Alfredia esitti Eric Wilton.
  • Alan Napier uusi roolinsa 1960-luvun televisiosarjasta ja esitti Alfredia vuoden 1966 Batman-elokuvassa.

Animaatioelokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]