Batmanin tytär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batmanin tytär
Birds of Prey
Tyyli draama, toiminta, sci-fi
Kestoaika 42 min
Luoja(t) Laeta Kalogridis
Pääosissa Ashley Scott
Dina Meyer
Rachel Skarsten
Shemar Moore
Ian Abercrombie
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat The WB
Suomi Sub TV
Esitetty 9. lokakuuta 2002 – 19. helmikuuta 2003
Jaksoja 13
Tuotanto
Tuottaja(t) Edward Kitsis
Adam Horowitz
Vastaava(t) tuottaja(t) Laeta Kalogridis
Joe Davola
Ron Koslow
Brian Robbins
Michael Tollin
Ohjaaja(t) Chris Long
Käsikirjoittaja(t) Melissa Rosenberg
David Herschel Goodman
Laeta Kalogridis
Tuotantoyhtiö(t) Warner Bros. Television
Tollin/Robbins Productions
Palkinnot
Ehdokkuudet American Society of Cinematographers (2003)
Aiheesta muualla
IMDb

Batmanin tytär (engl. Birds of Prey) on Laeta Kalogridisin luoma 13-osainen draamasarja, joka perustuu löyhästi DC Comicsin sarjakuvaan Birds of Prey. Sarja sijoittuu Uuteen-Gotham Cityyn, jonka Batman jätti useita vuosia sitten. Hänen poissaolonsa aikana Oraakkeli ja Metsästäjätär ovat ottaneet vastuun suojella kaupunkia rikollisilta. Kaksikko saa lisäapua Dinah Redmondilta, joka auttoi heitä selvittämään salaperäisesti itsemurhia tehneiden liikemiesten murhaajan. Alfred toimii edelleen Wayne-kartanolla hovimestarina, mutta tällä kertaa Batmanin sijasta hän auttaa Birds of Prey -ryhmää heidän omassa tukikohdassaan kellotornissa. Sarjassa on myös etsivä Jesse Reese, joka yrittää selvittää salaperäisiä rikoksia, joita metaihmisrikolliset ovat aiheuttaneet Uudessa Gothamissa.

Yhdysvalloissa sarjaa esitettiin vuosina 2002–2003 The WB:llä, jossa se oli varsin suosittu 18-34-vuotiaiden keskuudessa keräten viikkoa kohden 7,6 miljoonaa katsojaa.[1] Siitä huolimatta sarjasta ei tehty uusia jaksoja yhden tuotantokauden jälkeen.

Suomessa sarjaa esitettiin ensi kerran Subilla 5. tammikuuta 2004.[2]

Sarja sijoittuu Uusi-Gotham Cityyn, jonka Batman jätti noin seitsemän vuotta sitten. Hän taisteli Jokerin kanssa viimeisen kerran kukistettuaan tämän rikollisjärjestön. Jokeri sai tarpeekseen tappioistaan ja kosti tapattamalla Batmanin vaimon Kissanaisen, sekä myöhemmin ampumalla hänen apurin Barbara Gordonin.

Seitsemän vuotta myöhemmin Dinah Lance saapuu Uuteen-Gothamiin etsimään vuosia sitten unessa näkemiään henkilöitä. Hän tapaa sattuman kautta Metsästäjättären, joka pelastaa Dinahin mieheltä, jonka hän tapasi aikaisemmin linja-autossa. Dinah tunnistaa naisen unestaan ja koskettamalla häntä Dinah saa selville Metsästäjättären piilopaikan. Myöhemmin hän tunkeutuu rakennukseen, jossa Metsästäjätär lyö hänet tajuttomaksi luultuaan tyttöä tunkeilijaksi. Pian he vastoin tahtoaan antavat tytön viettää yhden yön heidän luonaan kellotornissa, Dinahin kerrottua telepaattisista kyvyistään. Pian Dinah auttaa Oraakkelia ja Metsästäjätärtä selvittämään salaperäisiä kuolemia, joiden takana oli Larry Ketterlly. Sittemmin Oraakkeli, Metsästäjätär ottavat nuoren Dinahin suojatikseen ja kolmanneksi jäseneksi ryhmäänsä.

He jäljittävät erinäisiä rikollisia, osa metaihmisiä ja osa täysin tavallisia jengejä, jotka kaikki tekevät töitä salaperäiselle psykiatrille tohtori Quinzelille. Hän yrittää rakennuttaa Gothamin takaisin Jokerin aikaiseen loistokkuuteen.

  • Helena Kyle/Metsästäjätär on Batmanin ja Kissanaisen tytär, joka on puoliksi metaihminen. Hänellä on äidiltään perittyjä kissamaisia kykyjä. Hän on myös normaalia ihmistä vahvempi ja omaa kyvyn parantua nopeammin. Kyle kasvoi äitinsä huostassa tietämättä isästään mitään, kunnes eräänä yönä hänen äitinsä puukotettiin kadulla tytön silmien edessä. Tapahtuman jälkeen Barbara Gordon ottaa Helenan huostaansa ja opettaa hänelle sen, mitä Batman oli hänelle opettanut rikollisuuden torjunnasta. Helena saa myöhemmin selville isänsä olleen Bruce Wayne alias Batman. Rikosten selvittämisen ja rikollisten kiinniottamisen ohella Helena työskentelee baarimikkona.
  • Barbara Gordon/Oraakkeli oli aikaisemmin yksi Batmanin apureista nimellä Batgirl, joka halvaantui kotonaan Jokerin ammuttua häntä. Selvittyään tapauksesta hengissä Gordon päätti luopua Batgirlin elämästä mutta ei rikosten torjunnasta. Hän käyttää uutena alter-ego-nimenään Oraakkelia, ja hyödyntää tietokonenerouttaan hakkeroitumisessa muihin tietojärjestelmiin. Oraakkeli avustaa Metsästäjätärtä rikollisten jahtaamisessa omasta piilopaikastaan Uusi-Gothamin kellotornista.
  • Dinah Redmond (o.s. Lance) liittyi Helenan ja Barbaran Birds of Prey -ryhmään suojelemaan Uusi-Gothamia, kun hän todisti olevansa arvokas vahvistus ryhmälle. Dinah on myös metaihminen ja kykenee näkemään unen kautta tulevia tapahtumia sekä lukemaan ihmisten ajatuksia koskettaessaan näitä. Myöhemmin hänelle kehittyi telekineettiset voimat. Dinahille paljastui myöhemmin olevansa Carolyn Lancen, Mustan Kanarialinnun tytär.
  • Jesse Reese on Uusi-Gothamin poliisin etsivä, joka tapasi Metsästäjättären tutkiessaan salaperäisiä itsemurhia. Reese on yksi ainoista poliiseista Uudessa Gothamissa, joka uskoo metaihmisiin. Sarjan myöhemmällä vaiheella Reesen syntymänimeksi paljastuu Jesse Hawke ja hänen isänsä Al Hawke on erään mafiaperheen johtaja, jotka olivat Carolyn Lancen (Dinahin äidin) pahimpia vihollisia. Reesestä tuli poliisi, kun hän lähestulkoon joutui pidätetyksi 16-vuotiaana ajettuaan isänsä autoa, josta löytyi erään uhrin veritahroja. Reese päätti lähteä isänsä luota ja ottaa uuden suunnan elämälleen ryhtymällä poliisiksi.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Ashley Scott  Helena Kyle/Metsästäjätär  
 Dina Meyer  Barbara Gordon/Oraakkeli  
 Rachel Skarsten  Dinah Redmond  
 Shemar Moore  Jesse Reese  
 Ian Abercrombie  Alfred Pennyworth  
 Shawn Christian  Wade Brixton  
 Mia Sara  Harleen Quinzel/Harley Quinn  
  1. Birds of Prey DVD news: Press Release for Birds of Prey - The Complete Series (Arkistoitu – Internet Archive) TV shows on DVD 2.4.2008 Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)
  2. IMDb Viitattu 4.7.2009