Musta Kanarialintu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Kanarialintu
Musta Kanarialintu nimikkosarjakuvassaan vuonna 2007.
Musta Kanarialintu nimikkosarjakuvassaan vuonna 2007.
Luoja(t) Robert Kanigher
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Dinah Drake
Flash Comics nro 86 (elokuu 1947)
Dinah Lance
Justice League of America nro 219 (lokakuu 1983)
Henkilötiedot
Oikea nimi Alkuperäinen: Dinah Drake Lance
Nykyinen: Dinah Laurel Lance
Status aktiivinen
Pituus 170 cm
Paino 59 kg
Ryhmäsidokset Birds of Prey
Oikeuden Puolustajat
Voimat Itsepuolustuslajit
Yliäänikirkasu
Suhteet
Sukulaiset Dinah Lance: Dinah Drake (äiti), Larry Lance (isä),Sara Lance (sisko)

Musta Kanarialintu (engl. Black Canary) on DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmo, jonka loivat Robert Kanigher ja Carmine Infantino. Se teki ensi esiintymisensä Flash Comicsin sarjakuvan numerossa 86 vuonna 1947.[1] Hahmo tunnetaan korkeaäänisestä sonic-kirkaisusta, jolla hän kykenee murentamaan esineitä ja lamaannuttamaan vihollisensa.

Vuonna 1983 hahmon historiaan tehtiin muutoksia, jonka myötä alkuperäinen Musta Kanarialintu Dinah Drake meni naimisiin Gotham Cityn poliisin Larry Lancen kanssa. Heidän tyttärestään Dinah Laurel Lancesta tuli Mustan Kanarialinnun jatkaja, joka on seikkaillut 1980-luvulta lähtien sarjakuvissa.

Musta Kanarialintu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinah kasvoi erityisesti isänsä kanssa. Isä opetti tyttärelleen eri kamppailulajeja, kuten judoa ja jujutsua.[2] Dinahin isä Richard Drake toivoi tyttärensä seuraavan hänen jalanjälkiään kasvaessaan aikuiseksi ja ryhtyvän poliisiksi. Isän unelma ei kuitenkaan toteutunut, kun Dinahin hakemus hylättiin. Tämä johti myös Richard Draken kuolemaan. Ajan myötä Dinah Drake perusti kukkakaupan, mutta oli edelleen halukas taistelemaan rikoksia vastaan. Tämän myötä hän päätti toimia salaperäisenä Mustana Kanarialintuna. Aluksi hän teeskenteli olevansa rikollinen, joka ryösti toisia rikollisia saadakseen suhteita ja tietoa rikollisuuden alamaailman tapahtumista. Lopulta Dinah luopui tavasta ja liittyi Oikeuden Puolustajiin.

Oikeuden Puolustajien hajottua Dinah meni naimisiin poliisi Larry Lancen kanssa ja sai tyttären, jonka hän nimesi osittain itsensä mukaan Dinah Laurel Lanceksi. Dinah työskenteli tyttärensä kanssa kukkakaupassa siihen asti kunnes Dinah Laurel oli valmis astumaan Mustan Kanarialinnun rooliin ja jatkamaan äitinsä legendaa. Dinah Drake kuoli myöhemmin syöpään, jonka hän sai taistellessaan Oikeuden Puolustajien kanssa Aquariusta vastaan. Samassa taistelussa hänen aviomiehensä kuoli.

Musta Kanarialintu II

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinah Lance syntyi poliisi Larry Lancelle ja alkuperäiselle Mustalle Kanarialinnulle Dinah Drakelle. Hän vietti usein aikaa äitinsä kukkakaupassa ja päätti 19-vuotiaana tulla supersankariksi. Dinah otti äitinsä alter egon Mustan Kanarialinnun ja käytti hyväkseen lapsuudessaan saamaansa velhon kirousta, josta hän kehitti itselleen sonic-kirkaisun. Muutaman vuoden päätteeksi toimiessaan yksinäisenä sankarina Dinah sai kutsun Oikeuden Puolustajiin, jossa hän tapasi romanttisessa merkeissä Vihreän Nuolen.

Musta Kanarialintu muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legends of the Superheroes

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Kanarialintu teki ensi esiintymisensä televisiossa vuonna 1979 NBC:n televisiospesiaalissa Legends of the Superheroes.

Batmanin tytär

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinah Lancen versio esiintyi Batmanin tytär -televisiosarjassa, jossa hahmoa näytteli Rachel Skarsten. Hahmo poikkesi kuitenkin sarjakuversiostaan täysin, sillä Dinahilla oli sarjassa telepaattisia ja telekineettisiä kykyjä. Lisäksi hahmo oli nimetty sarjassa Dinah Redmondiksi. Sarjan jaksossa "Sins of the Mother" vieraili hänen äitinsä, jonka kerrottiin olevan alkuperäinen Musta Kanarialintu, Carolyn Lance. Dinah liittyi Birds of Prey -ryhmään autettuaan alkuperäisjäseniä Oraakkelia ja Metsästäjätärtä selvittämään salaperäisesti itsemurhia tehneiden liikemiesten murhaajan.

Dinah Lance Smallville-sarjassa.

Smallvillessa Mustana Kanarialintuna toimi Dinah Lance, joka vieraili sarjan seitsemännellä, kahdeksannella ja yhdeksännellä tuotantokaudella, jossa hahmoa näytteli Alaina Huffman.[3]

Lancen kerrottiin olevan talk show -emäntä, joka työskenteli Daily Planetille. Muiden tietämättä hän operoi sankarimaisesti auttaen niitä, joita kohdellaan väärin, vaikka ne olisivat miten rikkaita tai huonomaineisia. Luthor palkkasi Mustan Kanarialinnun estämään yhtiönsä eri tehtaiden sabotoimista. Saatuaan selville, että kaiken takana oli Vihreä Nuoli, Luthor palkkasi isommalla korvauksella Mustan Kanarialinnun nappaamaan roiston. Hän myös löysi Vihreän Nuolen, joka paljastui Oliver Queeniksi. Pian Musta Kanarialintu sai kuitenkin selville Luthorin sobotoinnin kohteiksi joutuneiden tehtaiden olleen vain hämäystä, jossa tuotettiin aivan muuta kuin ihmisille uskoteltiin. Hänen käännyttyään Luthoria vastaan tämä oli tappaa hänet, mutta paikalle saapuneet Vihreä Nuoli ja Clark Kent pelastivat hänet. Sittemmin Dinah Lance liittyi Vihreän Nuolen sankariryhmään.

Televisiosarjassa Arrow Musta Kanarialintu on ensin Sara Lance, mutta myöhemmin Laurel Lance ottaa hänen paikkansa. Häntä esitti sarjassa Katie Cassidy.

Birds of Prey

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Birds of Prey Mustaa Kanarialintua esitti Jurnee Smollett-Bell.

Animaatioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 animaatiosarjassa Justice League Musta Kanarialintu ei esiintynyt täysin omalla nimellään, mutta se pohjautui alkuperäiseen versioon. Se esiintyi sarjan kaksiosaisessa jaksossa "Legends", jossa hahmo oli nimetty Mustaksi Sireeniksi (engl. Black Siren). Hahmon oikeaksi nimeksi paljastettiin Donna Vance. Se oli osa toisen ulottuvuuden Oikeuden Puolustajia. Hahmon äänenä oli Jennifer Hale.

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Musta Kanarialintu Justice League Unlimitedissa vuonna 2005.

Moderni Musta Kanarialintu esiintyi Justice League Unlimitedissa vuosina 2005-2006, jossa se kuului Oikeuden Puolustajiin. Dinah Lance oli sarjakuvien tavoin suhteessa Vihreään Nuoleen. Hahmon äänenä toimi Morena Baccarin.

Hänen kerrotaan harjoitelleen Villikissan opissa pääosin nyrkkeilemistä. Oikeuden Puolustajissa hän usein työskenteli Vihreän Nuolen kanssa, jonka myötä heille kehkeytyi erityinen suhde sarjan aikana. Kaksikko muun muassa auttoi King Faradayta vahtimaan rikospomoa Steven Mandragoraa, jolta Metsästäjätär oli hakemassa kostoa.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta Kanarialintu teki lyhyen vierasesiintymisen animaatiosarjassa Batman – pelottomat, jossa hän taisteli Batmanin kanssa Solomon Grundya vastaan. Sittemmin hän esiintyi myös musikaalijaksossa "Mayhem of the Music Meister", jossa Musta Kanarialintu joutui muiden sankareiden ja rikollisten ohella Music Meisterin mielenhallintaan.

DC Showcase: Green Arrow

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grey DeLisle ääninäytteli Mustaa Kanarialintua lyhytanimaatioelokuvassa DC Showcase: Green Arrow vuonna 2010. Hahmolla on pieni rooli elokuvassa, kun hän pelastaa Vihreän Nuolen ja prinsessa Perditan kreivi Vertigolta. Tilanteen jälkeen Vihreä Nuoli kosii häntä, johon nainen vastaa myöntyvästi.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1979 Danuta Wesley Legends of the Superheroes
2002
2006
Jennifer Hale Justice League Justice League Heroes
2002–2003 Rachel Skarsten Batmanin tytär
2002 Lori Loughlin Batmanin tytär
2005–2006 Morena Baccarin Justice League Unlimited
2008–2010 Alaina Huffman Smallville
2009–2010 Grey DeLisle Batman – pelottomat DC Showcase: Green Arrow Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2010 Kari Wuhrer Justice League: Crisis on Two Earths
2011–2013, 2017 Vanessa Marshall Young Justice Injustice 2
2020 Jurnee Smollett-Bell Birds of Prey
  1. Black Canary (comic book character) Comic Vine Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)
  2. Green Lantern & Green Arrow nro 78 heinäkuu 1970 Viitattu 4.7.2009
  3. IMDb (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)