Deathstroke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deathstroke
Deathstroke, yksi Superrikollisten salaisen yhteisön neuvoston jäsenistä
Deathstroke, yksi Superrikollisten salaisen yhteisön neuvoston jäsenistä
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen New Teen Titans nro 2 (joulukuu 1980)
Henkilötiedot
Oikea nimi Slade Wilson
Status Aktiivinen
Pituus 193 cm
Paino 102 kg
Ryhmäsidokset Superrikollisten Salainen Yhteisö
Edelliset ryhmäsidokset Titans East, H.I.V.E., Patricia Trayce, Suicide Squad
Henkilöllisyydet Deathstroke
Slade Wilson
The Terminator
Slade
Voimat Kamppailulajien mestari, normaalia ihmistä fyysisempi, monipuolinen aseiden käsittelijä, strategian ja taktiikan mestari.
Suhteet
Sukulaiset Adeline Wilson (entinen vaimo, kuollut), Grant Wilson (poika, kuollut), Joseph Wilson (poika), Rose Wilson (tytär)

Deathstroke (siviilinimeltään Slade Wilson) on DC Comics -kustantamon sarjakuvarikollinen, jonka loivat Marv Wolfman ja George Pérez ja hän esiintyi ensimmäisen kerran The New Teen Titans #2 tarinassa joulukuussa 1980 nimellä Deathstroke the Terminator[1]. Hän toimii palkka- ja salamurhaajana. Deathstroke oli alun perin Teinititaanien ja Dick Graysonin arkkivihollinen, mutta on sittemmin esiintynyt muidenkin supersankareiden vihollisena, kuten Batmanin ja Vihreän Nuolen. Hahmo on esiintynyt myös omassa nimikkosarjakuvassaan, jota julkaistiin 65 numeron verran 1990-luvulla[2]. Deathstrokea pidetään laajalti yhtenä pelätyimmistä ja tappavimmista ammattisalamurhaajista DC Universumin maailmassa huomattavalla seitsennumeroisella maksulla ja kuusinumeroisella talletuksella[3].

Slade Wilson liittyi armeijaan jo 16-vuotiaana ja osoitti olevansa loistava sotilas, ja hänestä tuli sotasankari loistavien suoritustensa ansiosta. Slade pääsi kehittyneeseen harjoitusohjelmaan, ja samalla hänet valittiin erääseen kokeeseen, jossa ihmisen kyvyt kasvaisivat huomattavasti. Koe onnistui täydellisesti ja se kasvatti Sladen refleksejä, kestävyyttä ja antoi hänelle kyvyn käyttää 90 % aivokapasiteetistaan. Kokeessa kuitenkin ilmeni yksi negatiivinen sivuvaikutus, hulluus. Sladesta tuli pian loistava palkkionmetsästäjä, mutta kun eläimet eivät enää antaneet hänelle kunnon haastetta, Sladesta tuli palkka- ja salamurhaaja. Yksi hänen tehtävistään oli tuhota Teinititaanit. Slade ystävystyi myöhemmin Wintergreen nimisen miehen kanssa, josta tuli hänen hovimestarinsa. Slade menetti oikean silmänsä, kun hänen vaimonsa Adeline yritti ampua hänet kostaakseen tälle poikansa Josephin joutumisen Jackal nimisen palkkasotilaan vangiksi ja menetettyä puhekykynsä tämän kurkun viiltämisen takia[4]. Tämän jälkeen Deathstroke alkoi käyttää tunnusomaista oranssin ja mustanväristä naamiotaan, joka peitti hänen puuttuvan silmänsä. Deathstroke myöhemmin kohtasi hänen biologisen tyttärensä Rosen ja koulutti tämän uudeksi Ravageriksi.

Teinititaanit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen tehtävänsä tuhota Teinititaanit alkoi, kun yksi hänen lapsistaan Grant Wilson alias Ravager oli ensimmäisiä Teinititaanien vihollisia. Isänsä tavoin myös Wilson kävi läpi voimia nostattavan kokeen pystyäkseen sieppaamaan Titaanit. Hän ei kuitenkaan selviytynyt kokeilujen jälkeen ja menehtyi, jolloin hänen isänsä Slade Wilson otti poikansa tehtävän. Tästä alkoi myös Sladen ja Teinititaanien pitkäaikainen historia. Sladen taktiikka oli yksinkertainen, sillä hän teki jatkuvia hyökkäyksiä Titaaneja vastaan ja lopulta onnistuikin nappaamaan heidät käyttäessään apunaan nuorta teini-ikäistä tyttöä Terraa, joka toimi vakoojana Teinititaanien ryhmän sisällä. Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuten piti ja tarinan päätteeksi Slade jäi kiinni toisen poikansa, Josephin ansiosta, joka oli liittynyt Teinititaaneihin peitenimellä Jericho[5]. Slade joutui oikeuteen tekemistään rikoksista, mutta oikeudenkäynti keskeytyi, kun Petopoika halusi itse teloittaa hänet uskoessaan Sladen olevan vastuussa Terran pettäessä Teinititaanit. Tilaisuuden tullen Petopoika ei kuitenkaan kyennyt tappamaan Sladea, sillä hän tunsi sääliä Sladea kohtaan, joka lopulta kertoi menneisyydestään ja siitä kuinka hänellä oli hetken aikaa suhde Terran kanssa. Tarinan myötä Petopoika ymmärsi Terran petturuuden ja sopi Sladen kanssa rauhan. Tämä ei estänyt Sladea hyökkäämästä Teinititaanien kimppuun ja kuukausia myöhemmin hän jatkoi ryhmän vainoamista. Jälkeenpäin Slade jatkoi elämäänsä palkkasoturina ja satunnaisesti myös sankarina auttaen Titaaneja tehtävissään.

The New 52 sarjakuvissa Deathstroke esiintyi ensimmäisen kerran Deathstroke Vol 2 #1 tarinassa uudella alkuperällä. DC Rebirth sarjakuvissa Red Arrow alias Emiko Queen onnistui tappamaan Deathstroken ampumalla tätä päähän[6]. Hänen hautajaisissaan Raptor antoi Sladen ruumiille spitaalin, joka sai hänen parantavan kykynsä ylikierrokselle ja herätti hänet henkiin. Dark Crisis tarinassa Deathstroke yhdistyi Suuren Pimeyden kanssa ja hänen yrittäessä tappaa Nightwingin Ravager esti häntä. Suuren Pimeyden kukistumisen jälkeen Deathstroke menetti kaikki erikoiskykynsä ja hänen ollessa hoidettavana Hall of Justicessa tuntematon hahmo ilmestyi hänen eteensä sammuttaen hänen elämäänsä ylläpitävät laitteet jättäen hänet kuolemaan[7].

Flashpoint-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Deathstroke oli merirosvo, joka purjehti miehistönsä kanssa aluksellaan etsiessään varastettavaa tavaraa ja aarretta uponneen Pariisin jäännöksistä sekä siepattua tytärtään Rosea. Myöhemmin Deathstroken löydettyä Rosen ja palattua yhteen tämän kanssa hän purjehti Rose mukanaan tuntemattomaan määränpäähän[8].

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joe Manganiello näyttelee Slade Wilsonia / Deathstrokea DC Extended Universen elokuvissa:

 • Hahmo sai oman nimikkoelokuvan Deathstroke: Knights & Dragons: The Movie, jossa Michael Chiklisin ääninäyttelee Deathstrokea. Alun perin sen piti olla 12-osainen nettisarja, joka kuitenkin peruttiin yhden jakson jälkeen tammikuussa 2020, jonka jälkeen se julkaistiin elokuvana suoraan DVD:lle elokuussa 2020. Deathstroke tekee ison virheen, jonka seurauksena hän joutuu eroon pojastaan ja vaimostaan. Kymmenen vuotta myöhemmin hänen perhe joutuu uudelleen uhan alle, kun pahamaineinen Jackal ja HIVE järjestö ovat ottaneet Deathstroken pojan manipuloitavaksi. Hänelle selviää poikansa omaavan yliluonnollisia kykyjä ja käyttävän nyt nimeä Jericho. Deathstroke yrittää pelastaa poikansa ja estää HIVEn terroristiset suunnitelmat.

Deathstroke esiintyi vuonna 2003 ensimmäisen kerran animaationa televisiosarjassa Teen Titans, jossa hahmon äänenä toimi Ron Perlman.

Deathstroke tunnettiin sarjassa pelkästään nimellä Slade. Hahmo toimi sarjan kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella Teinititaaneiden päävastuksena, jonka aikana Slade käyttäytyi kunnianhimoisesti, laskelmoivasti ja tunteettomasti. Hänen ensisijainen tavoite oli tuhota Teinititaanit ja valloittaa Jump City. Sladen käytössä oli salainen piilopaikka, sekä suuri määrä teknologisesti kehittyneitä robotteja, jotka tekivät hänen pienet tarpeelliset rikokset. Kuten sarjakuvissa Slade oli animaatiossa erittäin vahva fyysisesti ja hänen taistelutaitonsa olivat selkeästi paremmat kuin esimerkiksi Robinilla. Sladen älykkyys ja taktinen mieli olivat huipussaan ja hän muun muassa hallitsee hivenen seremoniallista taikuutta[10]. Yksi merkittävistä ominaisuuksista oli Sladen tapa manipuloida ihmisiä haluamallaan tavalla ja saada selville uhrinsa heikkoudet sekä salaisuudet.

Sarjan aikana Slade usein turvautui muiden apuun lähinnä palkkaamalla heidät puolelleen tekemään kaikki likaiset työt. Slade muun muassa palkkasi vasta H.I.V.E.-akatemiasta valmistuneet Jinxin, Gizmon ja Mammothin, sittemmin hän naamioituneena vanhaksi mieheksi manipuloi teiniveljekset Thunderin ja Lightningin Teinititaanien perään. Minkään näistä onnistuessa Slade päätti ensimmäisellä tuotantokaudella pakottaa Robinin puolelleen. Myöhemmin Sladen yrittäessä pakottaa Terran puolelleen tämä uhrasi itsensä tappaessaan Sladen. Myöhemmin Trigon herätti Sladen henkiin pyrokineettisiä voimia omaavana epäkuolleena. Trigonin petettyä hänet Slade liittyi Teinititaanien puolelle Trigonin kukistamiseksi ja saadakseen takaisin kuolevaisuutensa.

Deathstroke esiintyy Smallville televisiosarjan kymmenennellä kaudella, jossa häntä esittää Michael Hogan. Tämä versio on korruptoitunut Yhdysvaltain armeijan kenraali, joka on vastuussa Vigilante Registration Actista. Hän menettää oikean silmänsä ja saa parantavan tekijän, joka saattaa hänet "kuoleman aivohalvauksen ulkopuolelle", kun Darkseid pelasti hänet, mutta Clark Kent vangitsee hänet Phantom Zone -alueelle.

Televisiosarjassa Arrow Deathstrokea näyttelee Manu Bennett. Tämä versio on entinen ASIS-agentti, joka kouluttaa Oliver Queeniä heidän ollessaan jumissa Lian Yun saarella. Kun Sladelle annetaan ruiskeena "Mirakuru"-supersotilasseerumia, hän tulee hulluksi ja syyttää Oliveria Shadon, rakastamansa naisen, kuolemasta ja pakotti Oliverin ampumaan nuolen oikean silmänsä läpi. Toisella kaudella Slade nousee esiin palkkasoturina "Deathstroke" ja yrittää tuhota Oliverin elämän tappamalla Moira Queenin ja käyttämällä Mirakurun tehostamaa armeijaa piirittämään Starling Cityä. Vaikka hänet voitettiin ja vangittiin A.R.G.U.S.in Lian Yun vankilaan, Slade esiintyy vähäisessä määrin seuraavilla kausilla.

Televisiosarjassa Titans Deathstrokea esittää Esai Morales. Tämä versio on Delta Forcen -veteraani, jolle tehtiin kokeellisia bioparannuksia H.I.V.E.n toimesta. Sladen riita Titaanien kanssa alkoi, kun hän tappoi Garthin, jolloin heidän johtajansa Dick Grayson paljasti Sladen todellisen luonteen pojalleen Jericholle. Slade syyttää Titaaneja perheensä repimisestä erilleen ja yrittää kostaa istuttamalla aviottoman tyttärensä Rosen heidän riveihinsä, vaikka Rose lopulta pettää ja puukottaa hänet tultuaan Titaaneihin. Zombie-versio Deathstrokesta ilmestyy lyhyesti sarjan neljännellä tuotantokaudella.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003–2006 Ron Perlman Teen Titans Teen Titans
2010 Patrick Seitz DC Universe Online
Michael Hogan Smallville
2012– Manu Bennett Arrow
2013 JG Hertzler Injustice: Gods Among Us
Mark Rolston Batman: Arkham Origins
2017
2021
Joe Manganiello Justice League
Zack Snyder’s Justice League
2017 Miguel Ferrer Teen Titans: The Judas Contract
2019 Esai Morales Titans
2020 Michael Chiklis Deathstroke: Knights & Dragons: The Movie
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 85
 2. Manning, Matthew K. (2010). "1990s". In Dolan, Hannah (ed.). DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 250
 3. "ChristopherPriest.Com: Deathstroke"
 4. Beatty, Scott (2008). "Deathstroke the Terminator". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York: Dorling Kindersley. p. 97
 5. Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. pp. 339–340
 6. Deathstroke (vol. 3) #43. DC Comics
 7. Dark Crisis on Infinite Earths #7
 8. Flashpoint: Deathstroke and the Curse of the Ravager #3 (Elokuu 2011). DC Comics
 9. Fritz, Ben: Joe Manganiello Will Play Deathstroke in Ben Affleck’s Batman Movie The Wall Street Journal. 8.9.2016. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
 10. Teen Titans -sarjan jakso 4 "Forces of Nature", 16.8.2003. Viitattu 2.2.2008. (englanniksi)