Speedy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Speedy
Luoja(t) Roy Harper
Mort Weisinger
Paul Norris
Mia Dearden
Kevin Smith
Phil Hester
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Roy Harper
More Fun Comics nro 73 (marraskuu 1941)
Mia Dearden
Green Arrow (vol. 3) nro 44 (tammikuu 2005)
Henkilötiedot
Status aktiivinen
Henkilöllisyydet Roy Harper
Mia Dearden
Voimat taitava jousiampuja

Speedy on nimi kahdelle eri DC Comicsin kustantamalle sarjakuvasankarille, jonka loivat alun perin Mort Weisinger ja Paul Norris. Se teki ensi esiintymisensä vuonna 1941 More Fun Comics -sarjakuvalehden numerossa 73. Speedy tunnetaan Vihreän Nuolen teini-ikäisenä apurina.

Speedyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Harper[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Roy Harper

Alkuperäinen Speedy oli orvoksi jäänyt Roy Harper Juniori. Hänen isänsä oli metsänvartija, joka kuoli pelastaessaan tulipalolta navajoen poppamiehen Brave Bowin. Poppamies kasvatti Harperin ja opetti hänelle jousiammuntaa. Poika opetteli mieluusti, erityisesti ihannoimansa sankarin Vihreän Nuolen myötä. Teini-iässä Harper sai tilaisuuden esiintyä jousiammuntakilpailussa, jossa Vihreä Nuoli oli tuomarina. Vuosia myöhemmin Brave Bowin kuoltua Vihreä Nuoli pyysi Harperia apurikseen, johon poika myös suostui ja sai sankarinimekseen Speedy. Samalla Harperista tuli Vihreän Nuolen alter egon Oliver Queenin suojatti.

Taistellessaan muutaman vuoden Vihreän Nuolen rinnalla Harperista tuli samalla yksi Teinititaanien perustajajäsenistä. Alkuperäsryhmän lopetettua toimintansa Harper sekaantui huumeisiin Great Frog musiikkiyhtyeen myötä.[1] Sittemmin Harper vietti aikaa Suicide Squad ryhmässä ennen palaamistaan Teinititaaneihin. 1990-luvulla Harper luopui Speedyn roolista ja otti uudeksi nimekseen Arsenal.[2]

Mia Dearden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mia Dearden oli teini-ikäinen tyttö, joka karkasi kotoaan isänsä pahoinpitelyn vuoksi. Deardenista tuli lapsiprostutioitu, mutta tuli myöhemmin pelastetuksi eräältä asiakkaalta Oliver Queenin myötä. Queenilla ei kuitenkaan ollut tarpeeksi aikaa tytölle yrittäessään jälleen rakentaa elämäänsä. Dearden ryhtyi opettelemaan salaa jousiammuntaa ja kamppailemista yhdessä Queenin seuraajan Connor Hawken kanssa. Dearden pyysi samalla jatkuvasti Queenilta päästä Vihreän Nuolen apuriksi, mutta Queen ei halunnut asettaa toista apuria vaaraan. Sittemmin Deardenin huomattua olevansa HIV-positiivi, hän pyrki yhä ahkerammin päästä Vihreän Nuolen apuriksi, kunnes hän suostui ottamaan tytön uudeksi Speedyksi. Myös Dearden oli hetken aikaa Teinititaanien jäsen.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Superman/Aquaman Hour of Adventure[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harperin versio Speedystä esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa The Superman/Aquaman Hour of Adventure -ohjelman Teinititaanien jaksoissa, jossa hahmon äänenä toimi Pat Harrington, Jr.

Teen Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Harper Teen Titansissa.

Harperin versio esiintyi Teen Titans -sarjassa vierailevana hahmona vuosina 2004–2005, jolloin hahmon äänenä oli Mike Erwin. Se ei ollut aluksi Teinititaani ensi esiintymisessään jaksossa ”Winner Take All”, jossa se taisteli eräässä turnauksessa Robinia vastaan. Myöhemmin Harper liittyi Teinititaanien sisarryhmään Titans East, jossa olivat myös Vesipoika, Bumblebee ja Más y Menos.

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Harper Justice League Unlimited -sarjassa.

Harper esiintyy Justice League Unlimitedin jaksossa ”Patriot Act”, jossa hahmon äänenä on Teen Titans -sarjan tavoin Mike Erwin. Speedy lähetettiin Metropolisiin lisäapuna Crimson Avengerin kanssa, kun kaikki varsinaiset Oikeuden Puolustajat olivat kiireellisiä omien tehtävien vuoksi. Jaksossa Vihreä Nuoli mainitsi Speedyn olevan hänen entinen apuri. Kaksikko yritti kukistaa superseerumin ottaneen kenraali Eilingin, joka yritti tappaa Teräsmiehen, mutta joutui tappelemaan sitä vastoin kourallisen ilman supervoimia omaavia sankareita vastaan. Speedy ja Vihreä Nuoli eivät kuitenkaan onnistuneet kukistamaan Eilingia ja nuolten loppuessa kesken se heitti kaksikon autojen päälle, jonka myötä he menettivät tajuntansa. Lopulta Eiling huomasi tehneensä virheen asukkaiden huomautuksesta ja lähti matkoihinsa.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harper esiintyi muutaman kerran Batman – pelottomat -sarjassa, jossa hahmon äänenä toimi Jason Marsden.[3] Se esiintyi ensi kerran jaksossa ”Dawn of the Deadman!” jossa se oli Vihreän Nuolen apurina. Jakson aikana sen keho joutui Deadmanin ja Batmanin henkien hallintaan, jotka yrittivät pelastaa Batmanin ja johdattaa Vihreä Nuoli etsimään Batmanin haudan, jonne hänet haudattiin elävänä. Toisessa jaksossaan ”Sidekicks Assemble!” Speedy työskenteli yhdessä Vesipojan ja Robinin kanssa estääkseen Ra’s al Ghulin aikeet. Speedy poikkeaa sarjakuvaversiostaan ettei se ole yhtä vastahakoinen, kuten jaksossa esiintyneet Robin ja Vesipoika vaan enemmän kiltin oloinen sankari.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Harper on Green Arrown suojatti, joka ryhtyy soolosankariksi nimeltä Red Arrow siitä syystä, että oikeuden puollustajat eivät kerro apureilleen totuutta puolustajien tukikohdasta. Kun Aqualad, Robin ja Kid Flash perustavat apureiden tiimin Roy kieltäytyy liittymästä tiimiin. Sarjan lopussa, kun Roy pettää puolustajat, Vandal Savagelle ja Valolle selviää, että Roy ei olekaan alkuperäinen Roy Harper, vaan Kadmos-projektin valmistama klooni. Klooni Roy alkaa etsiä aitoa Royta ja lopulta löytää tämän vaimonsa Jade Nguyen kanssa Tiibetistä, jonka jälkeen aito Roy viedään Star Cityn sairaalaan, jossa hän toipuu. Aidolta Roylta puuttuu käsi, koska siitä Kadmus-projekti otti hänen dna:nsa. Aito Roy lähtee Lex Luthorin perään, joka oli Kadmuksen johtaja ja jonka takia tämä oli vastuussa Royn käden puuttumisesta. Luthor kuitenkin antaa Roylle robottikäden, jonka jälkeen Roy alkaa toimia sankarina nimeltä Arsenal.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mia Deardenin versio Speedysta esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa 30. lokakuuta 2009 Smallvillen 9. tuotantokauden jaksossa ”Crossfire”, jossa hahmoa esittää Elise Gatien. Se esiintyi hyvin pitkälti sarjakuvan tavoin. Dearden on sarjassa prostutioitu, joka on opetellut katutappelemista. Hän yritti kerätä tarpeeksi rahaa päästäkseen eroon sutenööristään Rickistä. Oliver Queen näkee tytön kiltin puolen ja opettaa hänelle hallitsemaan vihansa. Sutenööri Rick kuitenkin pakottaa Deardenia houkuttelemaan Queenin syrjäiseen paikkaan, jotta voisi kidnapata hänet. Dearden kuitenkin kääntyy Rickiä vastaan, joka joutuu myöhemmin pidätetyksi. Dearden puolestaan jatkoi Queenin kumppanina ja sai tietää myös hänen olevan Vihreä Nuoli.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Roy Harperin Speedy esiintyy vuoden 2005 Teen Titans -pelissä.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1967 Pat Harrington, Jr The Superman/Aquaman Hour of Adventure
2004–2006 Mike Erwin Teen Titans
Justice League Unlimited
Teen Titans
2009–2010 Jason Marsden Batman – pelottomat
2009 Elise Gatien Smallville
2010 Crispin Freeman Young Justice
2012- Colton Haynes Arrow

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Green Lantern nro 85-86(1971)
  2. New Titans nro 99 (1993)
  3. One on One with John DiMaggio Hobotranshcan 12.12.2008 Viitattu 27.7.2010 (englanniksi)