Donna Troy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Donna Troy on supersankaritar, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hän on alkuperäinen Ihmetyttö ja otti myöhemmin väliaikaisesti toisen identiteetin, Troian. Bob Haneyn ja Bruno Premianin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran The Brave and the Bold -tarinassa #60. Donna Troy on myös yksi Teinititaanien perustajajäsenistä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donna Troy oli alunperin tavallinen pikkutyttö, jonka Ihmenainen oli pelastanut vauvana palavasta asunnosta. Koska Ihmenainen ei onnistunut löytämään tämän perhettä hän päätti viedä tämän mukanaan Paratiisisaarelle äitinsä Hippolytan kasvatettavaksi. Donna kasvatettiin Amazonin tapaiseksi ja häntä kohdeltiin Ihmenaisen pikkusiskona. Lopulta Donnan ollessa sopivan ikäinen hän palkkaa Amazonin tiedemiehen Paulan käyttämään kehittynyttä teknologiaa antaakseen tytölle samanlaiset voimat kuin Ihmenaisella. Donna myöhemmin liittyi vakiojäseneksi Teinititaanien ryhmään.

Donnan alkuperää laajennetaan tammikuun 1984 tarinassa "Kuka on Donna Troy?" Robin tutkii kauan sitten syttyneen tulipalon tapahtumia löydettyään Donnan nuken laatikosta hiilisäiliöstä. Hän saa tietää, että Donnan syntymääiti oli Dorothy Hinckley, kuoleva naimaton teini, joka oli antanut hänet adoptioon. Kun Donnan adoptioisä Carl Stacey oli kuollut työtapaturmassa, hänen adoptioäitinsä Fay Stacey joutui adoptoimaan hänet uudelleen, koska hän ei kyennyt kasvattamaan taaperoa kasvukulujen vuoksi. Donna joutui kuitenkin lapsimyynnin uhriksi, joka päättyi hyväksikäyttäjien kuolemaan uunin räjähdyksessä ja tulipalossa. Robinin avulla Donna palaa yhteen Fayn kanssa, joka oli mennyt naimisiin Hank Evansin kanssa ja synnyttänyt kaksi lasta, Cindyn ja Jerryn. Donna menee naimisiin Terry Longin kanssa valtavassa, ylellisessä seremoniassa Tales of the Teen Titans #50:ssä (helmikuu 1985).

Tarinassa The New Titans #55 (kesäkuu 1989) Donna muuttaa identiteettinsä Ihmetytöstä Troiaan ja omaksuu uuden hiustyylin ja asun, joka sisältää mystisiä lahjoja Titans of Mythiltä. Hän käytti myös omaa lassoa, mutta sillä ei ilmeisesti ollut mitään maagisia ominaisuuksia, kuten Dianan Totuuden Lasso, sen lisäksi, että se oli äärettömän pitkä ja käytännössä tuhoutumaton. Donna käyttää myös maagista miekkaa ja joskus kilpeä. Hän kantaa taivuttelulassoa (Lasso of Persuasion), jonka jumalat ovat hänelle lahjoittaneet. Se hehkuu sinisenä ja voi pakottaa kenet tahansa sen sidotun tottelemaan jokaista ohjaajan käskyä. Se on tahdonvoiman ydin, ja niin kauan kuin Donnan tahdonvoima voittaa lasson sitoman henkilön, hänen on pakko alistua ja totella. Henkilö on kuitenkin Donnan tahdon hallinnassa, vaikka lasso ei enää sido häntä. Vain kunnes he tottelevat, he vapautuvat henkisesti lasson vallasta. Lasso voi myös teleportata New Chronukseen. Lasso on myös särkymätön ja kestää niin kauan kuin käyttäjä haluaa sen olevan. Donna käyttää myös Amazonin hanskoja, jotka torjuvat kaikki mahdolliset hyökkäykset Ihmenaisen rannekorujen tapaan.

"Titans Hunt" -tarinan aikana Donna huomaa olevansa raskaana; The New Titans Annual #7 (1991) -sarjassa ilmestyy ryhmä, joka kutsuu itseään Team Titansiksi ja jonka tarkoituksena on tappaa hänet. Ne tulevat tulevaisuudesta, jossa Donnan pojalla on täydet jumalan voimat ja täysi tietoisuus niistä, mikä saa hänet hulluksi. Hän vanhenee välittömästi, tappaa äitinsä ja hänestä tulee diktaattori, joka tunnetaan nimellä Lord Chaos. Team Titans matkustaa takaisin menneisyyteen tappaakseen Donnan ennen kuin hänen poikansa voi syntyä. Donna synnyttää lopulta Robertin; estääkseen häntä tulemasta Lord Chaosiksi, hän uhraa voimansa ja tulee normaaliksi ihmiseksi.

Titans/Young Justice -crossoverissa "Graduation Day", Donna silminnähden kuoli Teräsmiehen näköisen robotin toimesta, mutta myöhemmin hänen osoitettiin olevan elossa toisessa maailmassa.

The Return of Donna Troy, Phil Jimenezin kirjoittama neljän numeron minisarja José Luis García-Lópezin ja George Pérezin kuvittamana, laajensi Donna Troyn ylösnousemusta ja selvitti hänen monimuotoista alkuperäänsä. Donna Troy on nyt havainnut, että kuten kaikki muut ihmiset Infinite Earths -kriisin jälkeen, hän on yhdistelmä Donna Troyn jokaista vaihtoehtoista versiota Multiversumissa. Toisin kuin kaikki muut, Donna on tietovarasto kaikista vaihtoehtoisista universumiversioista itsestään ja muistaa alkuperäisen Multiversumin. Hän sai tietää, että hänen vastineensa Earth-Twossa pelastui palomiehen toimesta ja hänet kasvatettiin orpokodissa, kun taas hänen Earth-S-kollegansa kuoli tulipalossa. Hän havaitsi myös, että hänen menneisyyden vannoutunut vihollisensa, Dark Angel, oli itse asiassa Earth-Seven versio Donna Troysta, jonka Anti-Monitor pelasti varmalta kuolemalta, aivan kuten Monitor oli pelastanut Harbingerin. Kun Multiversumi muotoiltiin uudelleen yhdeksi maailmankaikkeudeksi, Dark Angel, joka oli jotenkin paennut jokaisen Donna Troyn puristumisesta yhdeksi ihmiseksi uudessa maassa, yritti tappaa hänet (jokainen elämä, jonka hän pakotti hänen elämään uudelleen, oli itse asiassa osa vaihtoehtoinen Donnan tapa välttää sulautuminen ja pysyä viimeisenä pystyssä). Kun hänet voitettiin, Donnasta tuli todellinen summa jokaisesta Donna Troysta, joka oli jokaisella maapallolla, elävä avain kadonneeseen multiversumiin.

Hänen roolinsa tarinassa Infinite Crisis on The Return of Donna Troyn lopussa täysin todettu: Donna oli syntynyt uudelleen kuolemansa jälkeen Teräsmiehen näköisen androidin käsissä. Myytin titaanit ymmärsivät, että hän oli lapsi, jonka oli määrä pelastaa heidät joltakin uhkaavalta uhalta, ja toivat hänet New Cronukselle ja istuttivat vääriä muistoja hänen mieleensä saadakseen hänet uskomaan, että hän oli alkuperäinen Kuun jumalatar ja Coeuksen vaimo. Myytin titaanit yllyttivät sotaa muiden maailmojen välillä lähellä Uutta Kronusta saadakseen uusia palvojia. Sitten he käyttäisivät kollektiivisen uskonsa yhdistettyä voimaa avatakseen tien toiseen todellisuuteen, jossa he olisivat turvassa tuholta. Donna oli toinen keino tähän tarkoitukseen, kunnes titaanit ja ulkopuoliset löysivät hänet ja palauttivat hänen todelliset muistonsa. Tämä ei kuitenkaan sujunut ilman uhreja. Spartasta (joka palautettiin täyteen mielenterveyteen ja valtaosa valtaosaltaan) oli tehty upseeriksi Titans of Mythin kuninkaalliseen armeijaan. Myytin titaanit uhrasivat hänet yrittäessään piirittää Minosyss-planeettaa, jonka pinnan alapuolella sijaitsi auringonsyöjien tehdas. Spartan kuolema oli vahingossa auttanut käynnistämään Donnan muistin palautumisen. Athyns oli myös ilmestynyt uudelleen tähän aikaan ja auttanut sankareita ja mynossialaista vastarintaa taistelussa myytin titaaneja vastaan. Silloin Hyperion, Auringon titaani, paljasti hänelle Donnan todellisen alkuperän ja käski hänet avaamaan käytävän toiseen todellisuuteen ulottuvuusyhteyden avulla, joka kerran toimi porttina itse multiversumiin auringonsyöjän sisällä tämän ytimessä. Tämä osoittautui Titans of Mythin todelliseksi kohteeksi. Donna teki niin, mutta peläten, että he vain jatkaisivat vallankumouksellisia tavoitteitaan, hän karkotti suurimman osan heistä Tartarukselle. Kuitenkin Hyperionia ja hänen vaimoa Thiaa varoitettiin petoksesta viime hetkellä. Raivoissaan he kääntyivät Donnaan aikoen tappaa hänet petoksesta, mutta Coeus aktivoi auringonsyöjän pelastaakseen hänet ja Arsenalin. Kun Auringonsyöjä alkoi imeä valtavia aurinkoenergiaansa, Hyperion ja Thia yrittivät paeta Nexuksen läpi, mutta Nexuksen ulottuvuusvetovoiman ja Auringonsyöjän voiman yhdistetyt voimat repivät heidät molemmat erilleen. Coeus, joka oli oppinut nöyryyttä ja myötätuntoa Donnalta, lupasi vartioida porttia varmistaakseen, että muut myytin titaanit pysyvät vangittuna ikuisesti.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]