Blackfire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blackfire
Blackfire vuonna 2005.
Blackfire vuonna 2005.
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen The New Teen Titans nro 22 (elokuu 1982)
Henkilötiedot
Oikea nimi Komand'r
Pituus 188 cm
Paino 64 kg
Henkilöllisyydet Kuningatar Komand'r
Voimat yli-inhimillisen vahva, ampuu käsistään energiasäteitä
Suhteet
Sukulaiset Kuningas Myand'r (isä)
Kuningatar Luand'r (äiti)
Tähtituli (sisko)
Ryand'r (veli)

Blackfire, oikealta nimeltään Komand'r, on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto[1]. Marv Wolfmanin ja George Pérezin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1982 The New Teen Titans -sarjakuvalehden numerossa 22[2][3]. Blackfire on sisarensa Tähtitulen arkkivihollinen ja Darkfiren (Ryand'r) nuorempi sukulainen[4].

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komand'r syntyi vanhimpana lapsena Tamaran-planeetan kuninkaalliseen perheeseen[5]. Hänestä tuli ensimmäinen prinsessa yli sataan vuoteen, mutta syntymäpäivänään Tamaran koki verisen takaiskun. Citadel-valtakunta hyökkäsi ja tuhosi läntisen Tamaranin kaupungin Kysarrin, jossa kuoli kolme tuhatta asukasta. Myöhemmin Komand'rin kasvettua aikuisemmaksi hänen todettiin olevan tamaranilaisten mittapuun mukaan epäkehittynyt, oltuaan kykenemätön haalimaan auringon energiaa voidakseen lentää, kuten monet muut Tamaranin asukkaat. Komand'r kasvoi lapsuutensa vihan kohteena, kun Tamaranin asukkaat kielsivät häntä tulemasta uudeksi prinsessaksi veristen tapahtumien johdosta syntymähetkenään. Myöhemmin kuningaskunta päätti antaa prinsessan valtuudet, oikeudet ja kruunajaiset Komand'rin nuoremmalle siskolle Koriand'rille. Tämä sai Komand'rin raivostumaan planeetalleen ja erityisesti siskolleen.

Komand'rin kilpailuhenki jatkui vielä pitkään ja intensiivisesti, kun sisarukset lähetettiin harjoittelemaan taistelua Okaaran sotapäälliköiden luokse. Harjoitusten aikana Komand'rin raivo yltyi, kun hän yritti tappaa siskonsa kesken kaksinkamppailuharjoittelun. Tilanteen jälkeen hänet karkotettiin ja Komand'r vannoi kostoa. Hän liittyi Citadeliin, jotka vuosia sitten tuhosivat Kysarrin kaupungin. Komand'r nousi nopeasti Citadelin sotajoukon arvoasteikossa johtoasemaan ja petti planeettaansa antamalla vihollisille yksityiskohtaisia tietoja planeetan puolustuksesta. Citadelin joukot valloittivatkin helposti Tamaranin Komand'rin tietojen avulla. Citadel vaati samalla luovutusvaatimuksia joihin kuulu Koriand'rin tappaminen. Planeetan prinsessa jouduttiin tämän myötä karkottamaan planeetaltaan.

Vuosia myöhemmin hän kuitenkin palasi ja Komand'r yritti tappaa siskonsa, mutta ei saanut tilaisuutta, kun Psion tiedemiehet sieppasivat siskokset tehdäkseen kokeita heillä. Tiedemiehet halusivat selvittää, kuinka paljon he voisivat imeä itseensä auringon energiaa ennen kuin he räjähtäisivät. Ennen kuin he saivat aloitettua kokeet Citadelin joukot hyökkäsivät Psionien alukseen pelastaakseen Komand'rin. Sillä välin Koriand'r vapautti itsensä kahleista energiasäteillään ja päätti kaikesta huolimatta vapauttaa siskonsa. Tämä osoittautui virheeksi, kun Komand'r ampui samaisilla energiasäteillä Koriand'ria, joka kuitenkin pakeni paikalta varastettuaan avaruusaluksen ja matkasi Maahan, jossa hän tapasi joukon nuoria sankareita Robinin, Donna Troyn, Petopojan, Kyborgin, Ravenin ja Poika Salaman ja auttoi heitä muodostamaan sankarijoukon nimeltä Teinititaanit.

Prinsessa Komand'r esiintyi rajoitetussa Rann-Thanagarin sodan sarjassa, jonka aikana hän tappoi Haukkanaisen etsiessään uutta Tamarania. Hän muodosti epäpyhän liiton sodasta selviytyneiden pelaajien kanssa käsitelläkseen kiireellisempiä huolenaiheita (Infinite Crisis). Häntä ei nähty itse Crisis-sarjan aikana, mutta hän esiintyi Hawkgirl- ja Hawkman-sarjakuvissa sekä JSA: Classified -tarinassa yrittäessään tappaa Haukkamiehen ja Haukkatytön edistääkseen omia suunnitelmiaan sodan aikana ja sen jälkimainingeissa. He voittivat prinsessa Komand'rin, minkä jälkeen Haukkamies käytti Psion-tekniikkaa riisuakseen pahan avaruuden ulkopuolisen prinsessan kaikki kyvyt.

Blackfire on myöhemmin noussut uudelleen esiin The Outsidersissa (vol. 3) #31-32 (Infinite Crisis tie-in -ongelmat), kun Psions on jo palauttanut hänen voimansa ja parantanut niitä niin, että hän pystyi lentämään. Edelleen linjaa pitkin R.E.B.E.L.S. (osa 2), Kun Vril Dox siirsi Rann-planeetan paikkaan, jota Tamaran piti aiemmin Vega-järjestelmässä, Blackfire saapui armeijansa kanssa yrittääkseen vallata planeetan omille ihmisilleen. Dox pystyi kuitenkin nopeasti lopettamaan vihollisuudet ja välitti sopimuksen, joka salli Blackfiren ja hänen kansansa asettua asumattomalle eteläiselle Rann-mantereelle. Näiden tapahtumien aikana Blackfire sai uuden kunnioituksen tunteen Doxia kohtaan tajuten, että hänen itsekeskeinen persoonallisuutensa oli hyvin samanlainen kuin hänen omansa. He kävivät epävirallisilla treffeillä naamioituneena diplomaattiseksi illalliseksi, ja kun Starro Valloittaja vangitsi Doxin, Blackfire yhdisti voimansa Adam Strangen ja muiden L.E.G.I.O.N.in jäsenten kanssa pelastaakseen hänet. Sitten Blackfire teki Doxista kuninkaallisen puolisonsa.

The New 52 sarjakuvissa (DC Universumin uudelleenkäynnistys) paljastetaan, että Blackfire myi sisarensa planeettansa turvallisuuden takia[6] ja loisrotu, joka tunnetaan nimellä Blight, on vallannut Tamaranin, heidän tarkoituksensa on tuntematon ja Koriand'r pelkää pahinta siskonsa puolesta[7]. Komand'r esiintyy takauman kautta, kun hänen sisarensa puhuu heidän suhteestaan ​​ja sanoo, että he tulevat harvoin toimeen ja että Kori on katkera Komand'riin ja Tamaranin kansaan, koska hän on antanut hänen orjuuttaa hänet. Kun Kori taisteli tiensä vapaaksi, häntä kehuttiin sankariksi ja Komand'r antoi hänelle Starfire-nimisen aluksen, mutta kuilu tyttöjen välillä oli edelleen olemassa. Komand'r näyttää vanginneen Roy Harperin ja näyttää työskentelevän Blightin kanssa tai sen alla[8]. Royn vangitseminen paljastui kuitenkin tehtäväksi pelastaa Komand'r, kun hän telesiirsi hänet onnistuneesti takaisin Starfireen.

Kuninkaalliset sisaret sovittavat kyynelkeskustelun, kun Kori antaa anteeksi vanhemmalle siskolleen ja asia päättyy siihen, että sisaret valmistautuvat ottamaan takaisin Tamaranin itse[9]. Kom ja Kori taistelevat Blight-laumojen läpi Jasonin, Royn ja muutaman Korin laivan jäsenen kanssa. Komand'ria puukottaa selkään Blightin johtajan heittämä keihäs. Korin tunteet lähettävät energisen shokkiaallon pyyhkien pois kaiken hänen ympärillään. Kun savu poistuu, hän pitää kädessään voitettua Blight-johtajaa. Taistelun jälkeen prinsessa Koriand'r on valtaistuimen vieressä ja kruununprinsessa Komand'r kompastelee hänen viereensä. Hän pyytää Koria jäämään, mutta tajuaa, ettei voi. He halaavat ja kruununprinsessa Komand'r antaa heille aluksen palatakseen takaisin maan päälle[10].

Tarinassa Teen Titans: Earth One Blackfire on epäonnistunut Star Laboratorion luoma klooni, jota Doom Patrolin johtaja Niles Caulder johtaa voittaakseen Titaanit[11].

Prinsessa Komand'r (Blackfire) on Tamaranialainen kuin hänen nuorempi sisarensa; hänen fysiologiansa on suunniteltu jatkuvasti absorboimaan ja hallitsemaan puhdasta ultraviolettisäteilyä tuhoisiksi ja voimakkaiksi energiaiskuiksi, joita hän kutsuu "mustiksi salamoiksi". Säteily muunnetaan sitten puhtaaksi energiaksi, mikä mahdollisti hänen uskomattomat voimansa, nopeuden, kestävyyden ja vastaavat; kaikki samat tai mahdollisesti suuremmat kuin Tähtitulen, jota vastaan hän on taistellut ja voittanut hänet monta kertaa. Hän pystyy myös aktiivisesti absorboimaan tähtien ja UV-energiaa kuten sisarensa, mutta hänellä on ainutlaatuinen kyky, jota Tähtitulella ei ole, eli tähtien energioiden aktiivinen absorptio kopioida uusia kykyjä toiselta ihmiseltä, kuten silloin, kun hän ammentaa energiaa suoraan Tähtitulesta jäljitellen tämän kaikkialle suuntautuvaa energiapurkausta. Suurempien tähtien energian absorptiokykynsä ansiosta Blackfire voi kuitenkin toipua nopeammin kuin sisarensa, kun hän käyttää voimiaan tällä tavalla[12]. Blackfire, kuten kaikki Tamaranilaiset, voi omaksua kieliä fyysisen kontaktin kautta toisen henkilön kanssa ja puhuu sujuvammin ihmisten englantia kuin Koriand'r. Hänen ei myöskään tarvitse syödä tai juoda; vaikka hän voi, jos hänessä on epätavallisen vähän ultraviolettienergiaa. Blackfire on taitava manipuloija, joka osaa hyödyntää pelkoa ja harhaanjohtamista hyödykseen; jopa solmimalla liittoutumia muiden kanssa uskomattoman sosiopaattisesta luonteestaan ​​huolimatta.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teen Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackfire esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa vuonna 2003 Teen Titans animaatiosarjassa. Hahmon äänenä toimi Hynden Walch, joka oli myös Tähtitulen äänenä.

Sarjassa hahmo tunnetaan galaktisena rikollisena, joka poikkeuksellisesti sarjakuviin nähden omasi samat voimat kuten siskonsa, muun muassa kyvyn lentää. Hän saapui ensi kerran Maahan tapaamaan siskoaan ja yritti samalla lavastaa rikoksensa siskonsa, Tähtitulen syyksi. Centauri-poliisit ja Teinititaanit kuitenkin pidättivät hänet. Myöhemmin Blackfire karkasi vankilasta ja palasi kotiplaneetalleen Tamaraniin. Hän nousi planeetan hallitsijaksi ja yritti kostoksi naittaa siskonsa suo-olennon kanssa, joka lupautui antamaan hänelle Chartan jalokiven, jonka avulla Blackfire saisi rajattoman määrän supervoimia. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut Robinin epäiltyä ja pitäessä häitä epäreiluna Tähtitulea kohtaan Tamaranin kulttuurista huolimatta. Tähtituli kieltäytyi lopulta häistä ja taisteli planeetan hallitsijan asemasta. Taistelun aikana jalokivi tuhoutui ja Tähtituli karkotti voitokkaan taistelun päätteeksi sisarensa Tamaranista.

Teen Titans Go![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackfire esiintyy animaatiosarjassa Teen Titans Go!, jossa häntä ääninäyttelee Hynden Walch. Tämä versio on alkuperäisen animaatiosarjan tavoin galaktinen rikollinen.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackfire esiintyy vuoden 2015 nettisarjassa DC Super Hero Girls, jossa häntä ääninäyttelee Hynden Walch. Sarjassa hänen kerrotaan olevan oppilaana Korugarin Akatemiassa ja hänellä on hyvät välit siskonsa Koriand'rin kanssa. Hän auttoi yhdessä jaksossa Koriand'ria kukistamaan King Sharkin. Blackfire esiintyi myös animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Intergalactic Games, jossa paljastetaan, että Blackfire halveksi aluksi siskoaan johtuen tämän uskollisuudesta Supersankareiden koulua kohtaan, mutta myöhemmin he sopivat erimielisyytensä ja lähentyivät.

Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackfire esiintyi vuoden 2018 sarjassa Titans, jossa häntä esitti Damaris Lewis. Tämä versio on Tähtitulen nuorempi sisar, joka murhasi Tamaranean kuninkaallisen hovin ja hänen vanhempansa saadakseen valtaistuimen itselleen.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
2003–2004 Hynden Walch Teen Titans

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rovin, Jeff (1987). The Encyclopedia of Supervillains. New York: Facts on File. p. 26
 2. Blackfire (comic book character) Comic Vine Viitattu 12.1.2011 (englanniksi)
 3. Jimenez, Phil (2008). "Blackfire". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. London: Dorling Kindersley. p. 55
 4. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 188
 5. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 47
 6. Red Hood and the Outlaws #1
 7. Red Hood and the Outlaws #10
 8. Red Hood and the Outlaws #11
 9. Red Hood and the Outlaws #12
 10. Red Hood and the Outlaws #13
 11. Teen Titans: Earth One Vol. 2
 12. Outsiders (vol. 3) #32