Raven (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raven
Luoja(t) Marv Wolfman
George Pérez
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen DC Comics Presents nro 26 (lokakuu 1980)
Henkilötiedot
Oikea nimi Rachel Roth, synt. Rachel Azarath
Status aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 63 kg
Ryhmäsidokset Teinititaanit
Voimat Empatia, lentäminen, teleportaaminen, varjojen hallitseminen
Suhteet
Sukulaiset Trigon (isä), Arella Roth (äiti, kuollut)

Raven, oikealta nimeltään Rachel Roth tai Rachel Azarath on DC Comicsin kustantamissa sarjakuvissa esiintyvä supersankaritar, jonka loivat Marv Wolfman ja George Pérez. Raven teki ensiesiintymisensä DC Comics Presents -sarjakuvan numerossa 26 lokakuussa 1980[1]. Raven tunnetaan Teinititaanien jäsenenä, joka kykenee hallitsemaan sieluaan taistellakseen, joko fyysisessä olomuodossaan tai sielullisessa demonin muodossa. Hänen otsassaan oleva punainen jalokivi on nimeltään Chakra, jonka avulla Raven kykenee hallitsemaan omaa synkempää demonin puoltaan. Ravenin tunnuslause tämän loitsiessa on ("Azarath, Metrion, Zinthos").

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raven syntyi ihmisäidille Arella Rothille, joka tunnetaan myös nimellä Angela ja paholaisisälle Trigonille. Raven kasvoi pasifistisessa todellisuudessa Azarathissa, jossa Ravenia opetettiin hallitsemaan tunteitaan, jotta hänen perityt demoniset voimansa eivät pääsisi valloilleen. Raven kuitenkin karkasi kohti Gotham Citya ja liittyi kulttiin. Myöhemmin hänelle selvisi, että Trigon suunnitteli tulevansa Ravenin ulottuvuuteen, minkä Raven vannoi estävänsä. Raven pyysi Oikeuden Puolustajilta apua, mutta he kieltäytyivät Zatannan aistittua hänen paholaispuolen. Epätoivossaan Raven perusti Teinititaanit, johon liittyivät Vaihdokas, Kyborgi, Poika Salama, Robin, Tähtituli ja Ihmetyttö, joiden avulla ryhmä taisteli Ravenin isää Trigonia vastaan.[2]

Ryhmä onnistui lopulta pysäyttämään Trigonin ja sulkemaan hänet vangiksi toiseen ulottuvuuteen.[3] Siitä huolimatta Raven joutui taistelemaan isänsä vaikutuksia vastaan, sillä Trigonia ei tuhottu kokonaan. Tämän vuoksi muutamaan otteeseen hän oli menettää hallintansa erinäisten stressien vuoksi ja hädin tuskin sai itsensä normaaliin tilaan sulkeakseen sisällään olevan paholaisen pois. Myöhemmin Trigon pääsi vapaaksi vankaudestaan ja tuli maaplaneetalle ottaakseen Ravenin hallintaansa. Azarath oli samalla tuhottu. Teinititaanit päättivät yhdessä tappaa Ravenin, jonka avulla Azarathin sielut saivat käyttää Ravenia eräänlaisena kulkureittinä tappaakseen Trigonin. Jälkeenpäin Ravenia pidettiin kuolleena, mutta hän nousi taistelun tuhkista uudelleen henkiin, jonka ansiosta Ravenin sielu oli puhdistunut Trigonin pahuudesta[4].

Myöhemmin Brother Bloodin kätyrit onnistuivat sieppaamaan Ravenin, jotta he voisivat saada Nightwingin hallintaansa. He käyttivät tätä hyväkseen pelastaakseen Brother Bloodin, mutta loput Teinititaanit kykenivät estämään heidän aikeet[5]. Sen jälkeen Raven päätti ottaa asukseen valkoisen kaavun merkkinä siitä, että hän oli vapaa isänsä vaikutuksesta.

Kolmas Ravenin versio esiintyi, jota hallitsi hänen paha omatunto ja yritti tämän vaikutuksesta istuttaa Trigonin lasten siemeniä uusiin kehoihin. Raven jopa hyökkäsi Nightwingin ja Tähtitulen häihin Tamaran-planeetalle istuttaakseen yhden siemenistä Tähtituleen. Siemen oli kuitenkin hyvän Ravenin siemen eikä pahuuden siemen. Tämä tapahtuma johti Tähtitulen jättämään maaplaneetan paetakseen pahalta Ravenilta ja kohti henkistä matkaa. Raven kykeni istuttamaan siemeniä useisiin supersankareihin, mutta Teinititaanit kykenivät voittamaan hänet Phantasmin avulla[6]. Raven kuitenkin palasi takaisin aikeissaan tuhota hyvän puolensa, jonka hän oli istuttanut Tähtituleen. Teinititaanit onnistuivat jälleen kerran voittamaan Ravenin, jonka hyvä puoli muuttui uudeksi kultaiseksi henkikehoksi[7]. Henkenä Raven vaelti pitkin maaplaneettaa etsien omaa paikkaansa, jonka aikana hän tapasi Brother Bloodin. Hän istutti Ravenin hengen teini-ikäisen tytön kehoon. Teinititaanit saivat kuulla Brother Bloodin aikeista, joka johti verikirkon kulttia, jotka palvoivat Ravenin isää Trigonia. Ennustuksen mukaan Brother Bloodin ja Ravenin mennessä naimisiin tuloksena olisi maailmanloppu. Teinititaanit onnistuivat keskeyttämään häät, jonka seurauksena Raven pakotti kultin pakenemaan. Kaiken päätteeksi hän liittyi uudestaan Teinititaaneihin ja siirtyi opiskelemaan high schooliin Rachel Rothina kunnioittaakseen edesmennyttä äitiään[8]. Tänä aikana Ravenin tiimikaveri Garfield Logan alias Petopoika aloitti tämän kanssa romanttisen suhteen.

One Year Later tarinassa Raven lähti Titaaneista lopetettuaan suhteensa Petopojan kanssa[9]. Myöhemmin paljastui, että todellinen syy Ravenin lähdölle oli tämän saatua tietää heidän joukkueessaan olevasta petturista. Raven onnistui voimiensa avulla herättämään Jerichon takaisin henkiin uudessa ruumiissa[10]. Tämän jälkeen Raven palasi takaisin Titaanien pääjäseneksi toimien mentorina nuoremmille ryhmän jäsenille. Myöhemmin Petopoika tunnusti Ravenille rakastavansa tätä ja he aloittivat suhteensa uudelleen[11].

Raven käytti alunperin asua, jossa oli pitkä sininen viitta, jossa oli kaksi korpin muotoista rintakorua, pitkä, löysä halkaistu mekko, nauhattomat kengät ja pitkät hanskat, joista puuttui etusormi ja peukalo. Hän piti myös korvakoruja ja punaista sormusta vasemmassa nimettömässä sormessaan. The New 52 sarjakuvissa Ravenin ulkonäköä muutettiin ja hänellä oli harmaa kokovartalohaalari, jossa on sinertävä haarniska saappaiden muodossa, kynsikäsineet, bikinihousut, repaleinen viitta ja harmaa silmät peittävä kypärä[12]. Raven on esiintynyt myös omassa nimikkosarjakuvassaan Raven: Daughter of Darkness Vol 1 ja Vol 2, jota julkaistiin 12 numeroa vuosina 2018-19.

Raven muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuoden 2018 Titans-sarjassa Teagan Croft esittää Rachel Rothia/Rachel Azarathia. Sarjassa Rachel asui äitinsä ystävän kanssa, ennen kuin tämä murhattiin. Rachel on uskonnollinen ja hyvin eksynyt ennen kuin tapaa Dick Graysonin ja liittyy Titans-ryhmän jäseneksi ottaen itselleen nimeksi Raven.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Raven on yksi pelattavista hahmoista vuoden 2005 Teen Titans -pelissä, joka perustuu saman nimiseen animaatiosarjaan.
 • Raven esiintyy vuonna 2010 DC Universe Onlinessa, jossa se ei ole pelattavana hahmona. Häntä ääninäyttelee pelissä Adriene Mishler.
 • Raven esiintyy pelattavana hahmona Injustice: Gods Among Us -pelissä, jossa häntä ääninäyttelee Tara Strong. Pelissä Raven on Teräsmiehen Regimen jäsen ja paljon väkivaltaisempi.
 • Raven esiintyy ladattavana bonushahmona Lego Batman 3: Beyond Gotham -pelissä.
 • Ravenin Teen Titans Go! versio esiintyy pelattavana hahmona Lego Dimensions -pelissä, jossa häntä ääninäyttelee Tara Strong.
 • Raven esiintyy pelattavana hahmona Lego DC Super-Villains -pelissä, jossa häntä ääninäyttelee Tara Strong.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003–2006
2012–2013
2015-2018
Tara Strong Teen Titans
New Teen Titans

DC Super Hero Girls
Teen Titans: Trouble in Tokyo Teen Titans
Injustice: Gods Among Us
2005 Chad Morgan Robot Chicken
2011 Adrienne Mischler DC Universe Online
2016–2017 Taissa Farmiga Justice League vs. Teen Titans
Teen Titans: The Judas Contract
2018 Teagan Croft Titans

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 180
 2. DC Comics Presents #26 Viitattu 7.7.2009
 3. New Teen Titans (Volume 1) #4-#6 Viitattu 7.7.2009
 4. The New Teen Titans vol. 2 #1–5
 5. The New Teen Titans vol. 2 #31
 6. The New Titans #121
 7. The New Titans #130
 8. Teen Titans vol. 3 #11
 9. Teen Titans vol. 3 #37
 10. Teen Titans vol. 3 #40
 11. Teen Titans vol. 3 #100
 12. Teen Titans vol. 4 #16